ΤΑΡ: Αυξάνει Κατά 1,2 Δισεκ. Κυβικά Μέτρα την Ετήσια Προμήθεια Φυσικού Αερίου Από το 2026

ΤΑΡ: Αυξάνει Κατά 1,2 Δισεκ. Κυβικά Μέτρα την Ετήσια Προμήθεια Φυσικού Αερίου Από το 2026
energia.gr
Τρι, 30 Ιανουαρίου 2024 - 15:23

Ο αγωγός Trans Adriatic Pipeline (TAP) θα αυξήσει τη δυνατότητα προμήθειας του φυσικού αερίου που μεταφέρει κατά 1,2 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα (bcm) ετησίως από το 2026, σύμφωνα με το γραφείο Ο.Ε.Υ. Τιράνων, της πρεσβείας της χώρας μας στην αλβανική πρωτεύουσα. Το γραφείο Ο.Ε.Υ. Τιράνων επικαλείται την εφημερίδα Albanian Daily News, που κάνει αναφορά σε πρόσφατη ανακοίνωση της κοινοπραξίας του αγωγού, TAP AG

Ο αγωγός, εξάλλου, μετέφερε περίπου 10 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου στην Ιταλία το 2023, όπως αναφέρεται στην εν λόγω ανακοίνωση της κοινοπραξίας TAP AG.

Υπενθυμίζεται ότι ο TAP ήδη μεταφέρει φυσικό αέριο από το γιγαντιαίο κοίτασμα Shah Deniz της Κασπίας Θάλασσας στο Αζερμπαϊτζάν προς την Ευρώπη. Ο εν λόγω αγωγός μήκους 878 χιλιομέτρων συνδέεται με τον αγωγό Trans-Anatolian (TANAP) στα ελληνο-τουρκικά σύνορα στους Κήπους, ακολούθως διασχίζει την Ελλάδα, την Αλβανία και την Αδριατική Θάλασσα, πριν τελικά βγει στις ακτές της Νότιας Ιταλίας.

Ο TAP επίσης συνδέεται με τον αγωγό Ελλάδας-Βουλγαρίας (IGB) που ξεκίνησε την λειτουργία του τον Οκτώβριο του 2022, παρέχοντας φυσικό αέριο από την Κασπία στη Βουλγαρία, διασφαλίζοντας τον ενεργειακό εφοδιασμό μίας ακόμη ευρωπαϊκής χώρας.

Οι έξοδοι του TAP στην Ελλάδα, την Αλβανία και την Ιταλία παρέχουν τη δυνατότητα για μεταφορά μεγαλύτερων ποσοτήτων φυσικού αερίου από το Αζερμπαϊτζάν στις χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και γενικότερα στις Ευρωπαϊκές αγορές.