Η Eesti Energia πρόκειται να εγκαταστήσει το πρώτο σύστημα αποθήκευσης ενέργειας σε κλίμακα κοινής ωφέλειας στην Εσθονία, μετά από ανταγωνιστικό διαγωνισμό για τους παρόχους το 2023. Η επένδυση στο σύστημα αποθήκευσης μπαταριών ισχύος 26,5 MW/53,1 μεγαβατώρες θα βοηθήσει την Eesti Energia να αυξήσει τη χρήση της ηλεκτρικής ενέργειας που παράγεται από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας 

εξασφαλίζοντας παράλληλα πιο σταθερές τιμές για τους τελικούς καταναλωτές. Η εγκατάσταση αποθήκευσης, που θα τοποθετηθεί στο βιομηχανικό συγκρότημα Auvere αργότερα φέτος, θα λειτουργήσει μέχρι τις αρχές του 2025, την ίδια στιγμή που οι χώρες της Βαλτικής αποσυνδέονται από το ρωσικό δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας.

Η διεθνής προμήθεια που διοργάνωσε η ενεργειακή εταιρεία κέρδισε ο κοινός διαγωνισμός της Diotech και της Solar Wheel, με την LG Energy Solution να προμηθεύει την τεχνολογία μπαταριών.

Το περιουσιακό στοιχείο θα λειτουργεί επίσης ως πιλοτικό έργο για να διασφαλιστεί ότι η λύση είναι κατάλληλη τόσο στην Εσθονία όσο και στις άλλες αγορές λιανικής της εταιρείας.