Λίγο αφότου ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν υπέγραφε το πρωτόκολλο για την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν έφθανε στον θύλακο του Καλίνιν, σε απόσταση αναπνοής από την Πολωνία και τις χώρες της Βαλτικής. Ο εκπρόσωπός του τόνισε ότι η επίσκεψη «δεν γίνεται για να στείλει κάποιο μήνυμα στις χώρες του ΝΑΤΟ», μια άποψη που καθόλου δεν συμμερίζονται δυτικοί αναλυτές, οι οποίοι φοβούνται ότι η περιοχή θα γίνει το επίκεντρο μιας πιθανής μελλοντικής σύγκρουσης. Ο Πούτιν είναι σαν να προκαλεί τις χώρες της Βαλτικής, μεταβαίνοντας σε τόσο κοντινή απόσταση από αυτές, έγραψε η «Repubblica»

Πάντως χθες ο ρώσος πρόεδρος δήλωσε ότι τα πρώτα αποτελέσματα της έρευνας δείχνουν πως το αεροσκάφος που συνετρίβη κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία την Τετάρτη χτυπήθηκε από πυραύλους του ουκρανικού στρατού που ήταν αμερικανικοί ή γαλλικοί – δημιουργώντας έτσι ένα υπόβαθρο για όξυνση της έντασης με τη Δύση.

Στη διάρκεια της επίσκεψής του μίλησε σε φοιτητές στο Ινστιτούτο Ιμάνουελ Καντ, στηλιτεύοντας τις χώρες που περιβάλλουν το Καλίνινγκραντ επειδή κατέστρεψαν σοβιετικά πολεμικά μνημεία. «Πρόκειται για εντυπωσιακή άγνοια και έλλειψη κατανόησης για το πού ζουν, τι κάνουν και τι πρόκειται να συμβεί», είπε. Παρά τις αρνήσεις του Κρεμλίνου, η χρονική στιγμή της επίσκεψης του Πούτιν στην καρδιά της Ευρώπης – εν μέσω αυξημένης ρωσικής απειλής για ευρύτερο πόλεμο με τη Δύση – είναι σημαντική.  Ο βρετανός πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ αναγκάστηκε να αποκλείσει την επιστράτευση την Τετάρτη, αφότου ο αρχηγός του βρετανικού στρατού προειδοποίησε ότι οι άμαχοι θα έπρεπε να εγγραφούν για να πολεμήσουν τη Ρωσία εάν υπάρξει πόλεμος. Πριν από λίγες ημέρες ο Μπόρις Πιστόριους, ο γερμανός υπουργός Αμυνας, ανέφερε ότι ο Πούτιν θα μπορούσε να κηρύξει πόλεμο στο ΝΑΤΟ σε «πέντε με οκτώ χρόνια». Η Καμίλ Γκραντ, αναλύτρια στο think tank του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Εξωτερικών Σχέσεων, είπε ότι ο Πούτιν με την ξαφνική επίσκεψή του έστειλε πολλά μηνύματα, μεταξύ των οποίων υπενθύμισε στους κατοίκους στο Καλίνινγκραντ ότι «ανήκουν στη Ρωσία». «Αυτή είναι κατά την άποψή μου μια σαφής προσπάθεια να σηματοδοτηθεί ότι η Βαλτική Θάλασσα δεν είναι θάλασσα του ΝΑΤΟ, αφού η Φινλανδία και η Σουηδία υπέβαλαν αίτηση για ένταξη στο Βορειοατλαντικό Σύμφωνο».

Ο εκπρόσωπος του ρώσου προέδρου πρόσθεσε ότι οι «μιλιταριστικές δηλώσεις» από τις χώρες της Βαλτικής αποτελούν απειλή για το Καλίνινγκραντ, τον έλεγχο του οποίου πήρε η Ρωσία από τη Γερμανία μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Σε λίγο ο πόλεμος στην Ουκρανία εισέρχεται στον τρίτο χρόνο χωρίς σημάδια κατάπαυσης του πυρός.

Ωστόσο, γίνεται ολοένα και πιο σαφές ότι πολλοί στη Δύση ανυπομονούν με το αναδυόμενο αδιέξοδο και διστάζουν να παρέχουν συνεχή στρατιωτική υποστήριξη στην Ουκρανία.

Οι διακομματικές συνομιλίες στη Γερουσία των ΗΠΑ για μια συμφωνία για την ασφάλεια των συνόρων που ορισμένοι έχουν θέσει ως προϋπόθεση για περαιτέρω βοήθεια προς την Ουκρανία έχουν φτάσει σε κρίσιμο σημείο, λένε πλέον οι νομοθέτες, με στέλεχος του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος να λέει στους FT ότι μπορεί να χρειαστεί ένα «σχέδιο Β» για την παροχή περισσότερης βοήθειας στους συμμάχους των ΗΠΑ. Ιδιαίτερα στο Κίεβο που τον τελευταίο καιρό πάσχει από έλλειψη πυρομαχικών και έχει βάλει «δελτίο» στην κατανάλωσή τους. Λόγω των ελλείψεων ο ουκρανικός στρατός αναγκάστηκε να επιβάλει περιορισμό στη χρήση οβίδων – από 8.000 την ημέρα στη διάρκεια της αντεπίθεσης το καλοκαίρι, επέβαλε τις τελευταίες εβδομάδες χρήση μόλις 2.000 οβίδων ημερησίως. Οι εταίροι της ΕΕ υποσχέθηκαν την περασμένη άνοιξη να στείλουν στην Ουκρανία 1 εκατομμύριο οβίδες πυροβολικού, αλλά στα τέλη Δεκεμβρίου ουκρανοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι είχαν παρασχεθεί μόνο περίπου 300.000 οβίδες.

Εν τω μεταξύ, η Ουκρανία προετοιμάζεται για μια επίσκεψη από τον πρωθυπουργό της Ουγγαρίας Βίκτορ Ορμπαν. Θα είναι η πρώτη επίσκεψη μετά τη ρωσική εισβολή ενός ηγέτη που θεωρείται ότι κρατά θετική στάση απέναντι στον Βλαντίμιρ Πούτιν.

(από την εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ”, 27/01/2024 )