Η Shell αύξησε το μέρισμά της και ανακοίνωσε έναν ακόμη γύρο επαναγοράς μετοχών, καθώς ανακοίνωσε ετήσια κέρδη για το 2023 άνω των 28 δισ. δολαρίων. Η μεγαλύτερη εταιρεία πετρελαίου και φυσικού αερίου της Ευρώπης ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι τα προσαρμοσμένα κέρδη ήταν 28,3 δισ. δολάρια, μειωμένα κατά περίπου ένα τρίτο από το ρεκόρ του 2022, αλλά υψηλότερα 

από οποιοδήποτε άλλο έτος από το 2011. Οι ταμειακές ροές της Shell ύψους 54,2 δισ. δολαρίων από λειτουργικές δραστηριότητες ήταν οι δεύτερες υψηλότερες στην ιστορία της εταιρείας.

"Η Shell παρέδωσε άλλο ένα τρίμηνο με ισχυρές επιδόσεις", δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος Wael Sawan, προσθέτοντας ότι η εταιρεία σημείωσε "καλή πρόοδο" σε σχέση με τους στόχους που είχε περιγράψει στα μέσα του περασμένου έτους.

Τα προσαρμοσμένα κέρδη ύψους 7,3 δισ. δολαρίων τους τελευταίους τρεις μήνες του 2023 ξεπέρασαν τις μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών για 6,04 δισ. δολάρια, εν μέρει χάρη στις ισχυρές επιδόσεις της επιχείρησης υγροποιημένου φυσικού αερίου.

Από τότε που ανέλαβε καθήκοντα διευθύνοντος συμβούλου τον Ιανουάριο του περασμένου έτους, ο Σαουάν προσπάθησε να βελτιώσει τις οικονομικές επιδόσεις απλοποιώντας την προσέγγιση της Shell για την ενεργειακή μετάβαση. Η διαδικασία αυτή περιελάμβανε τον εξορθολογισμό της ομάδας ανώτερων στελεχών, την επανεκτίμηση των δραστηριοτήτων πετρελαίου και φυσικού αερίου και την περικοπή των λιγότερο κερδοφόρων τμημάτων του χαρτοφυλακίου χαμηλών εκπομπών άνθρακα της εταιρείας.

Η Shell υποσχέθηκε επίσης να περιορίσει το κόστος, δεσμευόμενη να μειώσει τις κεφαλαιακές δαπάνες τα επόμενα δύο χρόνια σε 22-25 δισ. δολάρια ετησίως, από 23-27 δισ. δολάρια που είχε προγραμματίσει το 2023, και να μειώσει το λειτουργικό κόστος σε επίπεδο ομίλου κατά 2-3 δισ. δολάρια μέχρι το τέλος του 2025.

Οι κεφαλαιουχικές δαπάνες πέρυσι ήταν 24,4 δισ. δολάρια και οι λειτουργικές δαπάνες είχαν ήδη μειωθεί κατά 1 δισ. δολάρια, δήλωσε ο Sawan, προσθέτοντας ότι οι δαπάνες θα ελεγχθούν, βραχυπρόθεσμα, με το να είναι πιο επιλεκτική ως προς τα τμήματα του ενεργειακού συστήματος στα οποία επενδύει η Shell.

Πέρυσι, η Shell δαπάνησε 5,6 δισ. δολάρια σε ενεργειακά έργα χαμηλών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, που αντιστοιχούν στο 23% των συνολικών κεφαλαιουχικών δαπανών, δήλωσε ο Sawan, υπογραμμίζοντας την αγορά της δανέζικης εταιρείας παραγωγής βιοαερίου Nature Energy ύψους 2 δισ. δολαρίων. Ωστόσο, υπογράμμισε επίσης τις συνεχείς επενδύσεις της εταιρείας σε έργα ορυκτών καυσίμων, τα οποία θα προσθέσουν τουλάχιστον 200.000 βαρέλια ισοδύναμου πετρελαίου την ημέρα στην παραγωγική ικανότητα της Shell.

Η Shell, όπως και οι περισσότεροι ανταγωνιστές της, χρησιμοποίησε τα τεράστια κέρδη των δύο τελευταίων ετών για να ξεκινήσει ένα τεράστιο πρόγραμμα επαναγοράς μετοχών.

Το 2023, θα διανείμει 23 δισ. δολάρια στους μετόχους, που αντιπροσωπεύουν περισσότερο από το 42% των ταμειακών ροών από τις δραστηριότητες.

Την Πέμπτη, ανακοίνωσε περαιτέρω επαναγορά μετοχών ύψους 3,5 δισ. δολαρίων και αύξησε το μέρισμά της κατά 4% σε 0,34 δολάρια ανά μετοχή. Εξακολουθεί να παραμένει κάτω από τα 0,47 δολάρια ανά μετοχή που καταβάλλονταν κάθε τρίμηνο από το 2014 έως το 2019.

Η μεγαλύτερη συνεισφορά στα κέρδη του ομίλου ήταν και πάλι το ολοκληρωμένο τμήμα φυσικού αερίου, το οποίο ανακοίνωσε τριμηνιαία κέρδη ύψους 4 δισ. δολαρίων. Το πετρελαϊκό τμήμα της Shell σημείωσε επίσης καλές επιδόσεις, δημιουργώντας κέρδη 3 δισ. δολαρίων, υποστηριζόμενα από την υψηλότερη παραγωγή σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο, αλλά οι δραστηριότητες διύλισης υπέφεραν.

Σε ένα ανησυχητικό σημάδι για την παγκόσμια οικονομία, το τμήμα χημικών και προϊόντων της Shell, το οποίο παράγει διυλισμένα καύσιμα, ανακοίνωσε προσαρμοσμένα κέρδη μόλις 83 εκατ. δολαρίων λόγω των χαμηλότερων περιθωρίων διύλισης, της χαμηλότερης ζήτησης και της προγραμματισμένης συντήρησης. Οι μετοχές της Shell σημείωσαν άνοδο λίγο κάτω από 1% στις πρώτες συναλλαγές.