Οι διαπραγματεύσεις για την κοινή συμφωνία ελεύθερου εμπορίου ΕΕ-Mercosur έχουν διακοπεί, επιβεβαίωσε ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν την Πέμπτη μετά τη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ακυρώνοντας ουσιαστικά το ταξίδι ενός Επιτρόπου στη Βραζιλία για την υπογραφή της συμφωνίας λίγες ώρες πριν. Οι κανόνες για την αμοιβαιότητα όσον αφορά τα περιβαλλοντικά και κοινωνικά πρότυπα δεν είναι αποδεκτοί

από τους Ευρωπαίους αγρότες, δήλωσε ο Μακρόν, επαναλαμβάνοντας την αντίθεσή του στην συμφωνία ΕΕ-Mercosur.

Οι αγρότες την Πέμπτη στις Βρυξέλλες διαμαρτυρήθηκαν έντονα, απαιτώντας να σταματήσει ή τουλάχιστον να υποχωρήσει το ελεύθερο εμπόριο, ιδίως με τα κράτη της Mercosur (Βραζιλία, Αργεντινή, Ουρουγουάη και Παραγουάη).

Προς υπεράσπιση του αγώνα τους, ο Γάλλος Πρόεδρος  επιβεβαίωσε ότι οι διαπραγματεύσεις θα σταματήσουν προς το παρόν, παρόλο που ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής Βάλντις Ντομπρόβσκις επρόκειτο να ταξιδέψει στη Βραζιλία στο τέλος της εβδομάδας.

Οι διαπραγματεύσεις είχαν ολοκληρωθεί σε μεγάλο μέρος το 2019, προτού η διαδικασία υπογραφής σταματήσει εξαιτίας των θέσεων του Βραζιλιάνου προέδρου Ζαΐρ Μπολσονάρου σχετικά με την αποψίλωση των δασών. Οι συζητήσεις συνεχίστηκαν με την εκλογή του προέδρου Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα το 2022.

Η συμφωνία θα μπορούσε να είχε υπογραφεί τον Ιούλιο του 2023, αλλά η Γαλλία είχε ήδη εμποδίσει την υπογραφή της. Από το κείμενο έλειπαν ρήτρες καθρέφτης, δηλαδή κανόνες αμοιβαιότητας για περιβαλλοντικά και κοινωνικά θέματα, ανέφερε η γαλλική διπλωματία.

«Το είπα πολύ ξεκάθαρα στον Λούλα πριν από μερικές εβδομάδες, το είπα στους ομολόγους μου […] και το είπα ξανά σήμερα […] Η Γαλλία αντιτίθεται και θα συνεχίσει να αντιτίθεται [στη συμφωνία ως έχει]», δήλωσε ο Εμανουέλ Μακρόν την Πέμπτη.

Ο Γάλλος πρόεδρος είχε επίσης μιλήσει με την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

«Φυσικά, υπερασπιζόμαστε τα νόμιμα συμφέροντα των γεωργών στις εμπορικές διαπραγματεύσεις, ιδίως με τη διασφάλιση δίκαιων κανόνων για τα πρότυπα που πρέπει να τηρούνται στις εμπορικές συμφωνίες», δήλωσε η ίδια μετά το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

Επανεξέταση της ευρωπαϊκής προσέγγισης

Ο Μακρόν ζητά «σε βάθος επανεξέταση της ευρωπαϊκής λογικής και προσέγγισης».

Συνεπώς, «είμαστε υπέρ των διαπραγματευτικών μοντέλων νέας γενιάς, όπως αυτά με τη Νέα Ζηλανδία και τη Χιλή», σε αντίθεση με αυτό που ισχύει με τη Mercosur, το οποίο θεωρείται «αναχρονιστικό». Η συμφωνία βρίσκεται στο συρτάρι από τη δεκαετία του 1990.

Όπως ανακοίνωσε νωρίτερα ο πρωθυπουργός Γκαμπριέλ Ατάλ, η Γαλλία επιθυμεί η ΕΕ να δημιουργήσει μια «ευρωπαϊκή δύναμη ελέγχου για τις εισαγωγές προϊόντων».

Το μέτρο μπορεί να μην τύχει ευρείας υποδοχής στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού. Τον Ιούλιο, όταν οι διαπραγματεύσεις κατά τη διάρκεια της συνόδου κορυφής ΕΕ-CELAC κατέρρευσαν, οι αρχηγοί κρατών της Mercosur επέκριναν τη «δυσπιστία» της ΕΕ ως προς την ικανότητά τους να επιβάλλουν επαρκείς κανόνες βιωσιμότητας στις χώρες τους.

Ο ήχος των τρακτέρ

Στην Ευρώπη, τα τρακτέρ βροντοφωνάζουν. «Αν δεν το κάνουμε αυτό», να φορολογηθούν δηλαδή τα εισαγόμενα προϊόντα σύμφωνα με τους ίδιους κανόνες με τα ευρωπαϊκά προϊόντα, «τα άκρα θα θα κερδίσουν έδαφος», δήλωσε ο Μακρόν.

Αν έχουν να δείξουν κάτι οι τελευταίες δημοσκοπήσεις για τις ευρωεκλογές είναι ακριβώς αυτό, η ραγδαία άνοδος της ακροδεξιάς ενόψει των ευρωεκλογών.

Αυτό που χρειάζεται, υποστηρίζει ο Γάλλος πρόεδρος, είναι «μια θέση συνοχής, σαφήνειας και στερεότητας» που θα υποστηρίζεται από ολόκληρη την ΕΕ, διότι η Γαλλία μόνη της δεν θα μπορέσει να αγωνιστεί για πολύ, κυρίως επειδή δεν έχει τη νομική ισχύ να μπλοκάρει τη συμφωνία.

Παρ’ όλα αυτά, το γαλλικό πολιτικό βάρος είναι βέβαιο, πιστεύει ο Μακρόν.

«Κάθε φορά που επισημάναμε τις ασυνέπειες [της συμφωνίας αυτής], μας ακολουθούσαν», αναφερόμενος στο μπλοκάρισμα των διαπραγματεύσεων τον περασμένο Ιούλιο.

Ο Γάλλος πρόεδρος κατέληξε επιβεβαιώνοντας ότι η επίσκεψη του Ντομπρόβσκις στη Βραζιλία ακυρώθηκε.

«Ο αντιπρόεδρος επρόκειτο να πάει εκεί για να υπογράψει [τη συμφωνία]. Λοιπόν, δεν την υπέγραψε», κατέληξε ο Μακρόν.

 

euractiv.gr