ΗΠΑ: Θα Παράγουν το 20% των πιο Προηγμένων Τσιπ Ημιαγωγών έως το Τέλος της 10ετίας

ΗΠΑ: Θα Παράγουν το 20% των πιο Προηγμένων Τσιπ Ημιαγωγών έως το Τέλος της 10ετίας
energia.gr
Τρι, 27 Φεβρουαρίου 2024 - 14:40

Η κυβέρνηση Μπάιντεν έθεσε έναν νέο φιλόδοξο στόχο για τις ΗΠΑ: να παράγουν το 20% των πιο προηγμένων τσιπ ημιαγωγών στον κόσμο μέχρι το τέλος της δεκαετίας. Η επίτευξη αυτού του στόχου - που έθεσε η υπουργός Εμπορίου Τζίνα Ραϊμόντο σε ομιλία της το πρωί της Δευτέρας - θα αποτελούσε δραματική ανατροπή για τις ΗΠΑ.

 

Επί του παρόντος κατασκευάζει το 0% των λεγόμενων λογικών τσιπ αιχμής, τα οποία είναι σημαντικά πιο ισχυρά από τους ημιαγωγούς παλαιότερης γενιάς, καθιστώντας τα ζωτικής σημασίας για τα πάντα, από τα κινητά τηλέφωνα έως την τεχνητή νοημοσύνη και την κβαντική πληροφορική.

"Αυτό είναι ένα μεγάλο νούμερο, ναι", δήλωσε η Raimondo για τον στόχο του 20% μιλώντας στο Κέντρο Στρατηγικών και Διεθνών Σπουδών.

Η κυβέρνηση Μπάιντεν ελπίζει να βοηθήσει τη χώρα να πετύχει αυτό το φιλόδοξο στόχο με επενδύσεις που προβλέπονται από έναν νόμο 18 μηνών που ονομάζεται CHIPS and Science Act.

Η νομοθεσία επιτρέπει στον Λευκό Οίκο να δαπανήσει 50 δισεκατομμύρια δολάρια σε δολάρια των φορολογουμένων - 39 δισεκατομμύρια δολάρια που προορίζονται ειδικά για τη μεταποίηση - για να προσπαθήσει να βοηθήσει στην αναζωογόνηση της αμερικανικής μεταποίησης τα επόμενα χρόνια.

Η Ραϊμόντο επιβλέπει τα κονδύλια και λέει ότι θα επικεντρωθεί στη βοήθεια έργων που θα τεθούν σε λειτουργία αυτή τη δεκαετία, μια πρόκληση για ορισμένες από αυτές τις απίστευτα πολύπλοκες προσπάθειες που απαιτούν εξειδικευμένο εξοπλισμό και αλυσίδες εφοδιασμού.

Μπορεί να μην είναι όλες οι εταιρείες ικανοποιημένες με αυτό που λαμβάνουν. Ο στόχος για το 2030 σημαίνει ότι πολλές προτάσεις με μεγαλύτερο χρονοδιάγραμμα δεν θα λάβουν επιχορήγηση, δήλωσε η Ραϊμόντο. Άλλες μπορεί να λάβουν λιγότερα από τα μισά από αυτά που ζήτησαν λόγω των περιορισμένων κονδυλίων.

"Πρόκειται για σκληρές διαπραγματεύσεις- αυτή είναι η δουλειά μας", δήλωσε.

Η Ραϊμόντο επιβλέπει μια ομάδα περισσότερων από 200 ατόμων που είναι επιφορτισμένη με την εφαρμογή της νομοθεσίας που σχεδιάστηκε για να αντιμετωπίσει την πτώση του μεριδίου της Αμερικής στην κατασκευή ημιαγωγών.

Η Αμερική παρήγαγε σχεδόν το 40% των τσιπ παγκοσμίως το 1990, αλλά λιγότερο από το 10% κατασκευάζεται στις ΗΠΑ σήμερα, σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο.

Η κατάσταση είναι ακόμη χειρότερη με τους πιο προηγμένους ημιαγωγούς στον κόσμο: Το 100% αυτών κατασκευάζεται σήμερα στο εξωτερικό, κυρίως στην Ταϊβάν.

Μέχρι στιγμής, τρία μικρότερα κατασκευαστικά βραβεία έχουν χορηγηθεί στις εταιρείες BAE Systems (BAESY), Microchip Technology και GlobalFoundries (GFS).

Αλλά η συντριπτική πλειοψηφία των εργασιών για την κατασκευή αυτών των πρωτοποριακών τσιπ θα ανατεθεί σε γιγαντιαίους παίκτες που περιμένουν ακόμη την οριστικοποίηση των βραβείων τους. Η Intel (INTC), η οποία κατασκευάζει ένα νέο εργοστάσιο στο Οχάιο, φέρεται να βρίσκεται σε συζητήσεις για έως και 10 δισεκατομμύρια δολάρια από αυτά τα κυβερνητικά χρήματα.

Η Taiwan Semiconductor Manufacturing Company (TSMC) είναι ένας άλλος πιθανός αποδέκτης και ο Raimondo σηματοδότησε τη Δευτέρα ότι θα μπορούσε να είναι στη σειρά για βοήθεια.

Χαρακτήρισε ένα προτεινόμενο έργο της εταιρείας στην Αριζόνα "πρωτοποριακό" και την επαίνεσε για τις επενδύσεις στις ΗΠΑ, υποσχόμενη: "Θα φροντίσουμε να είναι επιτυχημένο".