"ESG" και "DEI" Δεν Αποτελούν Πλέον Προτεραιότητα για τις Μεγάλες Επιχειρήσεις

ESG και DEI Δεν Αποτελούν Πλέον Προτεραιότητα  για τις Μεγάλες Επιχειρήσεις
energia.gr
Τρι, 27 Φεβρουαρίου 2024 - 14:51

Οι μεγάλες επιχειρήσεις συνεχίζουν να απομακρύνονται από τις λέξεις "ESG" και "DEI", καθώς η πολιτική ένταση γύρω από αυτές τις λέξεις-κλειδιά αυξάνεται σε μια χρονιά εκλογών στις ΗΠΑ. Οι εταιρείες μειώνουν τη συμμετοχή τους σε μια ομάδα υψηλού προφίλ για το κλίμα, μιλούν λιγότερο για περιβαλλοντικές, κοινωνικές και διακυβερνητικές ανησυχίες (ESG) στις κλήσεις για κέρδη και μειώνουν τις νέες προσλήψεις που είναι αφιερωμένες στην ποικιλομορφία, την ισότητα και την ενσωμάτωση (DEI) στους χώρους εργασίας.

 

Η τελευταία περικοπή ήρθε την περασμένη εβδομάδα, όταν οι χρηματοπιστωτικοί γίγαντες JPMorgan Chase (JPM), State Street (STT) και Pimco αποσύρθηκαν όλοι από τη Climate Action 100+, έναν συνασπισμό που σχηματίστηκε το 2017 για να ενθαρρύνει τις εταιρείες να μειώσουν τις εκπομπές τους.

Η BlackRock (BLK), ο μεγαλύτερος διαχειριστής κεφαλαίων στον κόσμο, τερμάτισε επίσης τη συμμετοχή της στις ΗΠΑ με τον όμιλο.

Ένας εκπρόσωπος της JPMorgan για τη διαχείριση περιουσιακών στοιχείων εξήγησε την απόφαση εν μέρει ως αποτέλεσμα της "ανάπτυξης του δικού της πλαισίου δέσμευσης για τον κλιματικό κίνδυνο τα τελευταία δύο χρόνια", προσθέτοντας ότι "πιστεύουμε ότι η κλιματική αλλαγή εξακολουθεί να παρουσιάζει σημαντικούς οικονομικούς κινδύνους και ευκαιρίες για τους πελάτες μας".

Οι διαχειριστές περιουσιακών στοιχείων "προσφέρουν αυτό που θέλουν οι πελάτες τους", έγραψε σε πρόσφατη στήλη του ο Doug Holtz-Eakin, πρόεδρος του American Action Forum.

Οι κινήσεις ακολούθησαν ένα κύμα πολιτικής πίεσης προς τον κλιματικό συνασπισμό, με τον πρόεδρο της Επιτροπής Δικαστικών Υποθέσεων της Βουλής των Αντιπροσώπων Τζιμ Τζόρνταν (R-Ohio) να εκδίδει ακόμη και κλήτευση.

Σε δήλωσή του, ο Τζόρνταν χαρακτήρισε τις αποσύρσεις "μεγάλες νίκες για την ελευθερία και την αμερικανική οικονομία και ελπίζουμε ότι περισσότερα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα θα ακολουθήσουν το παράδειγμά μας εγκαταλείποντας τις συμπαιγνιώδεις δράσεις ESG".

Το GOP ασκεί πίεση και σε άλλα μέτωπα. Ο πρώην πρόεδρος Τραμπ έχει υποσχεθεί να εξορίσει την ESG "για πάντα", ενώ ένας κορυφαίος σύμμαχος του Τραμπ έχει αποκαλέσει την DEI "φανατισμό". Οι πολιτείες υπό την ηγεσία των Ρεπουμπλικανών πιέζουν επίσης επιθετικά τις εταιρείες να επανεξετάσουν τις πολιτικές DEI τους και προτείνουν ότι θα μπορούσαν να είναι παράνομες.