Μίνι Drone θα Πετάξει Μέσα σε Έναν Κατεστραμμένο Πυρηνικό Αντιδραστήρα στη Φουκουσίμα

Μίνι Drone θα Πετάξει Μέσα σε Έναν Κατεστραμμένο Πυρηνικό Αντιδραστήρα στη Φουκουσίμα
energia.gr
Τετ, 28 Φεβρουαρίου 2024 - 09:15

Ένα πολύ μικρό drone, τόσο μικρό ώστε να χωράει στο χέρι κάποιου, πέταξε μέσα σε έναν από τους κατεστραμμένους αντιδραστήρες στον πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα σήμερα Τετάρτη, με την ελπίδα ότι μπορεί να εξετάσει κάποια από τα συντρίμμια των λιωμένων καυσίμων σε περιοχές όπου προηγούμενα ρομπότ δεν κατάφεραν να φτάσουν.

Η εταιρεία Tokyo Electric Power Company Holdings άρχισε επίσης την Τετάρτη να απελευθερώνει στη θάλασσα την τέταρτη παρτίδα επεξεργασμένων και αραιωμένων ραδιενεργών λυμάτων του εργοστασίου. Η κυβέρνηση και η TEPCO, η διαχειρίστρια εταιρεία του εργοστασίου, δηλώνουν ότι το νερό είναι ασφαλές και ότι η διαδικασία παρακολουθείται από τη Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας, αλλά οι απορρίψεις έχουν αντιμετωπίσει έντονες αντιδράσεις από αλιευτικές ομάδες, καθώς και μια κινεζική απαγόρευση για τα ιαπωνικά θαλασσινά.

Ένας σεισμός μεγέθους 9,0 βαθμών και ένα τσουνάμι τον Μάρτιο του 2011 κατέστρεψαν την παροχή ενέργειας και τα συστήματα ψύξης του εργοστασίου, προκαλώντας την κατάρρευση τριών αντιδραστήρων. Η κυβέρνηση και η TEPCO σχεδιάζουν να απομακρύνουν την τεράστια ποσότητα θανάσιμα ραδιενεργού λιωμένου πυρηνικού καυσίμου που παραμένει μέσα σε κάθε αντιδραστήρα - μια δύσκολη διαδικασία παροπλισμού που έχει ήδη καθυστερήσει για χρόνια και έχει περιέλθει σε τεχνικά εμπόδια και έλλειψη δεδομένων.

Για να βοηθήσουν στη συμπλήρωση αυτών των δεδομένων, ένας στόλος τεσσάρων μη επανδρωμένων αεροσκαφών επρόκειτο να πετάξει ένα κάθε φορά μέσα στο κύριο δοχείο συγκράτησης του αντιδραστήρα Νο 1 που έχει πληγεί περισσότερο.

Η TEPCO έχει στείλει μια σειρά από ανιχνευτές - συμπεριλαμβανομένου ενός ερπυστριοφόρου ρομπότ και ενός υποβρύχιου οχήματος - μέσα σε καθέναν από τους τρεις αντιδραστήρες, αλλά εμποδίστηκαν από τα συντρίμμια, την υψηλή ακτινοβολία και την αδυναμία πλοήγησης τους μέσα στα ερείπια, αν και κατάφεραν να συλλέξουν κάποια δεδομένα τα τελευταία χρόνια.

Λόγω μεγέθους η διάρκεια ζωής της μπαταρίας, του μίνι drone στο εσωτερικό του αντιδραστήρα περιορίζεται σε 5 λεπτά πτήσης κάθε φορά, αλλά ακόμα και υπό αυτούς τους περιορισμούς, οι αξιωματούχοι της TEPCO δήλωσαν ότι σκοπεύουν να χρησιμοποιήσουν τα νέα δεδομένα για την ανάπτυξη τεχνολογίας για μελλοντικούς ανιχνευτές, καθώς και μιας διαδικασίας για την απομάκρυνση των λιωμένων καυσίμων από τον αντιδραστήρα τα επόμενα χρόνια. Τα δεδομένα θα χρησιμοποιηθούν επίσης στη διερεύνηση του πώς ακριβώς συνέβη η τήξη του 2011.

Αρχικά, δύο μη επανδρωμένα αεροσκάφη επρόκειτο να επιθεωρήσουν την περιοχή γύρω από το εξωτερικό της κύριας δομικής στήριξης στο δοχείο, που ονομάζεται βάθρο, προτού αποφασιστεί εάν τα άλλα δύο θα μπορούσαν να σταλούν στο εσωτερικό της περιοχής στην οποία δεν μπορούσαν να φτάσουν τα προηγούμενα μηχανήματα ανίχνευσης.

Το βάθρο βρίσκεται ακριβώς κάτω από τον πυρήνα του αντιδραστήρα. Οι αξιωματούχοι ελπίζουν να κινηματογραφήσουν το κάτω μέρος του πυρήνα για να διαπιστώσουν πώς έπεσε εκεί το 2011 το υπερθερμασμένο καύσιμο.

Περίπου 880 τόνοι εξαιρετικά ραδιενεργών λιωμένων πυρηνικών καυσίμων παραμένουν στο εσωτερικό των τριών κατεστραμμένων αντιδραστήρων. Οι επικριτές λένε ότι ο στόχος καθαρισμού 30 έως 40 ετών που έχει τεθεί από την κυβέρνηση και την TEPCO για τη Φουκουσίμα Νταϊίτσι είναι υπερβολικά αισιόδοξος. Η βλάβη σε κάθε αντιδραστήρα είναι διαφορετική και τα σχέδια πρέπει να διαμορφωθούν ώστε να ληφθούν υπόψη οι συνθήκες τους.

Ο στόχος της TEPCO είναι να αφαιρέσει μια μικρή ποσότητα λιωμένων συντριμμιών από τον λιγότερο κατεστραμμένο αντιδραστήρα Νο 2 ως δοκιμαστική περίπτωση μέχρι το τέλος Μαρτίου με τη χρήση ενός γιγαντιαίου ρομποτικού βραχίονα, αλλά αναγκάστηκε να καθυστερήσει λόγω δυσκολίας στην απομάκρυνση ενός αποθέματος που εμπόδιζε την είσοδό του. Αυτή η πολύμηνη αναβολή έρχεται να προστεθεί στην ήδη σχεδόν διετή καθυστέρηση, υπογραμμίζοντας τη δυσκολία και την αβεβαιότητα της διαδικασίας παροπλισμού.