Τριπλασίασαν τα Κέρδη τους οι Εταιρείες Πετρελαίου Φυσικού Αερίου Επί Μπάιντεν, Παρά τα Παράπονα του Κλάδου

Τριπλασίασαν τα Κέρδη τους οι Εταιρείες Πετρελαίου Φυσικού Αερίου Επί Μπάιντεν, Παρά τα Παράπονα του Κλάδου
των Myles McCormick και Jamie Smyth / Financial Times
Τετ, 28 Φεβρουαρίου 2024 - 17:50

Τα κέρδη για τους μεγαλύτερους παραγωγούς πετρελαίου και φυσικού αερίου των ΗΠΑ σχεδόν τριπλασιάστηκαν κατά την προεδρία Μπάιντεν, παρόλο που ο κλάδος επικρίνει τις «εχθρικές» πολιτικές της κυβέρνησής του και προειδοποιεί ότι μια δεύτερη θητεία θα ήταν «καταστροφική» γι' αυτόν. Οι κορυφαίες 10 εισηγμένες εταιρείες της χώρας με βάση την κερδοφορία τους, οι οποίες θα ολοκληρώσουν τις ανακοινώσεις των ισολογισμών τους για το 2023 αυτή την εβδομάδα, βρίσκονται σε καλό δρόμο έχοντας συνολικά καθαρά κέρδη ύψους 313 δισεκατομμυρίων δολαρίων τα πρώτα τρία χρόνια της διακυβέρνησης Μπάιντεν, έναντι 112 δισεκατομμύρια δολάρια την ίδια περίοδο υπό τον Ντόναλντ Τραμπ

Η συλλογική κεφαλαιοποίηση της πετρελαϊκής αγοράς — που περιλαμβάνει ExxonMobil, Chevron, ConocoPhillips, EOG, Pioneer Natural Resources, Occidental Petroleum, Hess, Devon Energy, Diamondback Energy και Coterra Energy — εκτινάχθηκε 132 τοις εκατό κατά την περίοδο σε πάνω από 1,1 τρισεκατομμύρια δολάρια, σε σύγκριση με πτώση 12% τα πρώτα τρία χρόνια του Τραμπ. Τα στοιχεία για τα κέρδη τους για το 2023 βασίζονται σε αναφορές κερδών εκτός από την Devon.

Η παραγωγή των ΗΠΑ έχει σπάσει ρεκόρ τα τελευταία χρόνια. Τον Νοέμβριο, η παραγωγή πετρελαίου έφτασε τα 13,3 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα σημειώνοντας ιστορικό υψηλό, ενώ το φυσικό αέριο ξεπέρασε τα 105 δισεκατομμύρια κυβικά πόδια την ημέρα για πρώτη φορά. Το 2023 οι ΗΠΑ ξεπέρασαν το Κατάρ και έγιναν ο μεγαλύτερος εξαγωγέας υγροποιημένου φυσικού αερίου στον κόσμο.

Η υπεραπόδοση των εταρειών επί Μπάιντεν υπογραμμίζει τον περιορισμένο ρόλο του Λευκού Οίκου στην υπαγόρευση της τύχης του κλάδου. Τα πρόσφατα κέρδη αποδίδονται εν μέρει στην εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, η οποία προκάλεσε άνοδο στις τιμές του πετρελαίου και του φυσικού αερίου. Μια ισχυρή ανάκαμψη της παγκόσμιας ενεργειακής ζήτησης μετά το σοκ που προκάλεσε στις αγορές ο Covid-19 το 2020 έδρασε επίσης ενισχυτικά για τις τιμές. Το WTI ο δείκτης αναφοράς του αργού πετρελαίου των ΗΠΑ, κυμάνθηκε κατά μέσο όρο στα 80 δολάρια περίπου το βαρέλι κατά τα πρώτα τρία χρόνια της προεδρίας Μπάιντεν έναντι 58 δολάρια το βαρέλι επί Τραμπ.

Επίσης, έρχεται σε αντίθεση με τα επιχειρήματα των Ρεπουμπλικανών ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν έχει «στραγγαλίσει» τη βιομηχανία υδρογονανθράκων και τις δραματικές προειδοποιήσεις ότι μια νίκη των Δημοκρατικών στις προεδρικές εκλογές του προσεχούς Νοεμβρίου θα έθετε σε κίνδυνο την αμερικανική ενεργειακή ασφάλεια. «Από την πρώτη ημέρα της θητείας του, ο Πρόεδρος Μπάιντεν έχει βάλει στο στόχαστρο τους εγχώριους παραγωγούς ενέργειας της χώρας και υπονόμευσε ενεργά τις προσπάθειες της Αμερικής να είναι ενεργειακά ανεξάρτητη», δήλωσε ο Ρεπουμπλικανός πρόεδρος της Βουλής Μάικ Τζόνσον αυτόν τον μήνα.

Ο Μπάιντεν έκανε εκστρατεία με την πιο φιλόδοξη πλατφόρμα για το κλίμα σε σύγκριση με οποιονδήποτε άλλο πρόεδρο στην ιστορία των ΗΠΑ, υποσχόμενος να ηγηθεί μιας «μετάβασης πέρα από το πετρέλαιο». Κατά την ανάληψη των καθηκόντων του εφάρμοσε μια σειρά πολιτικών που εξόργισαν τη βιομηχανία - από την προσωρινή αναστολή για νέες μισθώσεις για την ανάπτυξη κοιτασμάτων ορυκτών καυσίμων σε δημόσιες εκτάσεις έως την κατάργηση του αγωγού Keystone XL. Κατά τη διάρκεια της θητείας του, ωστόσο, αποστασιοποιήθηκε εν μέρει από την αρχική αυτή ρητορική, προτρέποντας τη βιομηχανία να κάνει περισσότερες γεωτρήσεις για να αντιμετωπίσει τις υψηλές τιμές στην αντλία και ενθαρρύνοντας τις εξαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου για να ανακόψει μια πιθανή ενεργειακή κρίση στην Ευρώπη.

«Για να καταπνίξει τον πληθωρισμό, ο Μπάιντεν υποστήριξε την παραγωγή-ρεκόρ για να διατηρήσει τις τιμές του πετρελαίου και του φυσικού αερίου χαμηλά, μολονότι παράλληλα ευνοούσε την αύξηση στις εξαγωγές φυσικού αερίου για να βοηθήσει την ΕΕ», δήλωσε ο Paul Bledsoe, λέκτορας στο Αμερικανικό Πανεπιστήμιο και πρώην σύμβουλος για το κλίμα στην κυβέρνηση Μπιλ Κλίντον.

«Δεν μπορείτε να πετύχετε κάτι καλύτερο από αυτό από έναν Δημοκρατικό πρόεδρο».

Ωστόσο, η εκστρατεία του Μπάιντεν ήταν απρόθυμη να διατυμοανίσει την επιτυχία της βιομηχανίας υπό τον φόβο της αντίδρασης εκ μέρους της προοδευτικής πτέρυγας του Δημοκρατικού κόμματος και έσπευσε να σταθεί επικριτικά απέναντι σε εταιρείες που διαχειρίζονταν πεδία υδρογονανθράκων.

Καθώς οι τιμές του πετρελαίου ανέβηκαν το 2022, ο πρόεδρος Μπάιντεν κατηγόρησε την Exxon ότι βγάζει «περισσότερα χρήματα από τον Θεό». Πέρυσι η κυβέρνηση επέβαλε αυστηρούς περιορισμούς στις υπεράκτιες αδειοδοτήσεις και τον Ιανουάριο διέκοψε την αδειοδότηση νέων τερματικών σταθμών LNG, εξοργίζοντας τις κορυφαίες εταιρείες του κλάδου.

Ο Μάικ Σόμερς, διευθύνων σύμβουλος του Αμερικανικού Ινστιτούτου Πετρελαίου (ΑΡΙ), δηλώνει ότι η επιτυχία των παραγωγών πετρελαίου και φυσικού αερίου τα τελευταία τρία χρόνια σημειώθηκε παρά την «εχθρική» πολιτική ατζέντα του προέδρου, η οποία θα υπονόμευε την ενεργειακή ασφάλεια του έθνους εάν είχε αφεθεί ανεξέλεγκτη. «Αν και δεν βλέπετε επιπτώσεις αυτή τη στιγμή, σπέρνουν τους σπόρους, νομίζω, για μειωμένη παραγωγή στο μέλλον. Κάθε εβδομάδα βλέπουμε κι άλλον έναν κανονισμό υπό αυτή την κυβέρνηση που νομίζω ότι θα μπορούσε να είναι πολύ επιζήμιος», σύμφωνα με τον Sommers.

Αυτόν τον μήνα το API μήνυσε την κυβέρνηση Μπάιντεν για την απόφασή της να περιορίσει τις υπεράκτιες μισθώσεις, γεγονός που υπογραμμίζει την αυξανόμενη αντίδραση της βιομηχανίας κατά των πολιτικών της για το κλίμα και την ενέργεια.

Ο Τραμπ και οι υποστηρικτές του έχουν καταστήσει την υποστήριξη για τη βιομηχανία πετρελαίου και φυσικού αερίου βασικό μέρος της εκστρατείας του για επανεκλογή, υποστηρίζοντας ότι η πρόσφατη επιτυχία του κλάδου εντάσσεται στην ατζέντα απορρύθμισης της προηγούμενης κυβέρνησης. «Γνωρίζουμε την πολιτική για τα κέρδη. Η βιομηχανία ενέργειας καρπώνεται τα οφέλη της κυβέρνησης Τραμπ», δήλωσε η Κάρλα Σαντς, εξέχουσα χορηγός του Τραμπ και πρώην πρεσβευτής των ΗΠΑ στη Δανία.

Στην πραγματικότητα, όπως επισημαίνουν οι αναλυτές, οι νυν πρόεδροι έχουν μικρό αντίκτυπο στις βραχυπρόθεσμες επιδόσεις του κλάδου.

«Γενικά, οι αποδόσεις σε μια δεδομένη προεδρία έχουν πολύ μικρή σχέση με το ποιος είναι στην εξουσία. Είναι περισσότερο τα θεμελιώδη» της αγοράς που παίζουν ρόλο, είπε ο Μπομπ ΜακΝάλι, πρόεδρος της εταιρείας συμβούλων Rapidan Energy και πρώην σύμβουλος ενέργειας του Τζορτζ Μπους. «Πιστεύω ότι οι συνέπειες μιας εκλογής στις Ηνωμένες Πολιτείες για την ενεργειακή και κλιματική πολιτική είναι πιθανό να είναι υπερβολικές και υπερεκτιμημένες».

Ο Τραμπ έχει υποσχεθεί να καταργήσει μεγάλο μέρος της νομοθεσίας του Μπάιντεν για το κλίμα εάν κερδίσει τον Νοέμβριο – κάτι που ορισμένοι αναλυτές λένε ότι θα μπορούσε να βλάψει τη θέση των ΗΠΑ στο εξωτερικό και να ζημιώσει τις εξαγωγές ενέργειας της χώρας.

«Μια νίκη Τραμπ θα είχε ως αποτέλεσμα μια μαζική ρήξη με τον υπόλοιπο κόσμο όσον αφορά την παγκόσμια πολιτική για το κλίμα, αυξάνοντας κατά ειρωνικό τρόπο την πίεση του κοινού κατά των εξαγωγών των ΗΠΑ, ειδικά στην Ευρώπη», λέει ο Bledsoe.

Παρά ορισμένες ενστάσεις που υπάρχουν στη βιομηχανία σχετικά με τον Τραμπ και την ατζέντα του κατά του ελεύθερου εμπορίου, οι μεγάλοι χορηγοί από τον κλάδο του πετρελαίου και του φυσικού αερίου εξακολουθούν να τάσσονται κατά συντριπτική πλειοψηφία με το κόμμα του. Ειδικότερα, οι Ρεπουμπλικάνοι έχουν λάβει 126,4 εκατομμύρια δολάρια σε εκλογικές δωρεές από την προεκλογική περίοδο για τις προεδρικές του 2020 από τη βιομηχανία, σε σύγκριση με μόλις 23,6 εκατομμύρια δολάρια που έλαβαν οι Δημοκρατικοί, σύμφωνα με έρευνα του OpenSecrets.

Ο Χάρολντ Χαμ, ο μεγιστάνας του κλάδου των σχιστολιθικών υδρογονανθράκων των ΗΠΑ και δισεκατομμυριούχος δωρητής των Ρεπουμπλικανών, είπε στους Financial Times ότι η νίκη του Μπάιντεν θα ήταν «καταστροφική» για τον κλάδο. Πρόσθεσε, μάλιστα, ότι ο πρόεδρος εφαρμόζει πολιτικές που θα οδηγούσαν σε «θάνατο με χίλιες περικοπές» για τη βιομηχανία, επικαλούμενος τους περιορισμούς των γεωτρήσεων σε ομοσπονδιακά εδάφη, την παύση των εγκρίσεων για νέα τερματικά LNG και τους αυστηρότερους κανονισμούς.

«Αν ο Τραμπ είναι ο υποψήφιος που θα επιλεγή κατά την προκριματική διαδικασία [για το χρίσμα των Ρεπουμπλικανών], σίγουρα θα τον υποστηρίξουμε. . . [μια νίκη Μπάιντεν] θα ήταν καταστροφική», τονίζει ο Χαμ, ο οποίος έχει επίσης κάνει δωρεές στους Ρεπουμπλικανούς υποψηφίους Νίκι Χέιλι και Ρον Ντε Σάντις.