H βρετανική πετρελαϊκή BP ξεκίνησε την παραγωγή φυσικού αερίου σε ένα άλλο αναπτυξιακό σύμπλεγμα στο συγκρότημα κοιτασμάτων Shah Deniz στον τομέα της Κασπίας Θάλασσας του Αζερμπαϊτζάν. Το Shah Deniz είναι το μεγαλύτερο κοίτασμα φυσικού αερίου στο Αζερμπαϊτζάν, με υπάρχουσα παραγωγική δυναμικότητα παραγωγής περίπου 79 εκατομμυρίων κυβικών μέτρων φυσικού αερίου την ημέρα, ή 29 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων (Bcm) ετησίως, σύμφωνα με την BP

Η εξέλιξη είναι, επίσης, βασική για υλοποίηση της δέσμευσης του Προέδρου του Αζερμπαϊτζάν Ιλχάμ Αλίεφ να αυξήσει τις προμήθειες φυσικού αερίου της χώρας προς την Ευρώπη σε περίπου 20 Bcm ετησίως έως το 2027, καθώς το Μπακού προσπαθεί να πάρει μεγαλύτερο μερίδιο της ευρωπαϊκής αγοράς μετά τις περικοπές στις ρωσικές εισαγωγές.

Η πτέρυγα Ανατολής-Βορρά του εν λόγω πεδίου, η οποία ξεκίνησε την παραγωγή στις 13 Φεβρουαρίου αλλά ανακοινώθηκε μόλις αυτή την εβδομάδα, αποτελεί μέρος της δεύτερης φάσης ανάπτυξης του Shah Deniz, αξίας 28 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Το έργο αποτελεί το πρώτο υποθαλάσσιο έργο εκμετάλλευσης των υποθαλάσσιων κοιτασμάτων της Κασπίας Θάλασσας και η μεγαλύτερη υποθαλάσσια υποδομή που λειτουργεί η BP παγκοσμίως, σύμφωνα με τον βρετανικό πετρελαϊκό κολοσσό.

Η ανάπτυξη της πτέρυγας Ανατολής-Βορράαποτελείται από πέντε πηγάδια, δύο υποθαλάσσια συμπλέγματα παραγωγής και δύο νέες γραμμές ροής συνολικού μήκους περίπου 30 χιλιομέτρων, μαζί με άλλες υποθαλάσσιες κατασκευές εγκατεστημένες σε βάθη που κυμαίνονται από περίπου 70 μέτρα στα βόρεια του πεδίου έως περίπου 540 μέτρα στη νοτιοανατολική περιοχή του.

Το πρώτο αέριο στη δεύτερη φάση του Shah Deniz αντλήθηκε από τη βόρεια πλευρά του κοιτάσματος στην πλατφόρμα Shah Deniz Bravo τον Ιούλιο του 2018, με τις προμήθειες φυσικού αερίου στη συνέχεια να προωθούνται στην Τουρκία μέσω του συστήματος αγωγών South Gas Corridor και από εκεί προς τη Νότια Ευρώπη.

Το 2021, η BP ξεκίνησε την παραγωγή φυσικού αερίου από την πτέρυγα Ανατολής-Νότου, το βαθύτερο τμήμα του κοιτάσματος. Το επόμενο έτος, η BP ξεκίνησε την παραγωγή από την πτέρυγα Δύσης-Νότου του Shah Deniz, όπου άλλα δύο πηγάδια παραγωγής τέθηκαν σε λειτουργία το 2023. Συνολικά, η δεύτερη φάση του Shah Deniz περιλαμβάνει 26 υποθαλάσσια πηγάδια που έχουν διατρηθεί σε περίπου 7000 μέτρα, 500 χιλιόμετρα υποθαλάσσιων αγωγών και γραμμών ροής και την πλατφόρμα παραγωγής και ανύψωσης Bravo. Το Bravo συνδέεται με γέφυρα με μια πλατφόρμα βοηθητικών υπηρεσιών που βρίσκεται περίπου 85 χιλιόμετρα από τον τερματικό σταθμό Sangachal στην ξηρά κοντά στην πρωτεύουσα του Αζερμπαϊτζάν, Μπακού.

Με το φυσικό αέριο να ρέει ήδη από τις πτέρυγες Βορρά, Ανατολής-Νότου, Δύσης-Νότου και τώρα Ανατολής-Βορρά του Shah Deniz, μόνο μία περιοχή - η δυτική πλευρά - απομένει να συνδεθεί με την πλατφόρμα Bravo για να ολοκληρωθεί η δεύτερη φάση.

Η BP ανακοίνωσε ότι έχει ολοκληρώσει τέσσερα πηγάδια στη δυτική πλευρά ώστε να επιτραπεί η γρήγορη εκκίνηση της.

Η BP εκμεταλλεύεται την εταιρεία Shah Deniz, στην οποία κατέχει μερίδιο σχεδόν 30%, με εταίρους την εταιρεία αγωγών Southern Gas Corridor, τη ρωσική Lukoil, την TPAO της Τουρκίας και τη Naftiran Intertrade, ελβετική θυγατρική της National Iranian Oil company.