EBRD: Χρηματοδοτεί Πρότζεκτ για την Ενίσχυσης της Αξιοπιστίας του Δικτύου Ηλεκτρισμού στο Τατζικιστάν

EBRD: Χρηματοδοτεί Πρότζεκτ για την Ενίσχυσης της Αξιοπιστίας του Δικτύου Ηλεκτρισμού στο Τατζικιστάν
energia.gr
Πεμ, 29 Φεβρουαρίου 2024 - 14:21

Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD) θα χρηματοδοτήσει με έως και 31 εκατ. ευρώ τον διαχειριστή δικτύου μεταφοράς του Τατζικιστάν, Shabaqahoi Intiqoli Barq (SIB), με στόχο την αναβάθμιση του υποσταθμού ηλεκτρικής ενέργειας στη χώρα, όπως ανακοίνωσε η τράπεζα την Τετάρτη

Μόλις αναβαθμιστεί και επεκταθεί, ο υποσταθμός θα αυξήσει τη βιωσιμότητα του ηλεκτρικού δικτύου, το οποίο θα μπορεί να καλύψει τόσο την αυξανόμενη εγχώρια ζήτηση όσο και τη ζήτηση για εξαγωγές ηλεκτρικής ενέργειας.

Το έργο, το οποίο υποστηρίζει επίσης το Ταμείο Βιώσιμων Υποδομών (Sustainable Infrastructure Fund) με έως και 2 εκατ. ευρώ, θα βοηθήσει τη SIB να ενσωματώσει έως και 700 MW ΑΠΕ, με βάση την Εθνική Στρατηγική Ανάπτυξης του Τατζικιστάν για το 2030 με στόχο τη διαφοροποίηση της παραγωγής ενέργειας. Θα βοηθήσει επίσης να διασφαλιστεί η ομαλή σύνδεση στο δίκτυο για πιλοτιοκά έργα ΑΠΕ στην περιοχή.

Υποστηριζόμενο από επιχορηγήσεις από το Ταμείο Βιώσιμης Υποδομής και το Ταμείο Συνεργασίας Ιαπωνίας-EBRD, το έργο αναμένεται να μειώσει τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα στην περιοχή Sugd κατά 129.000 τόνους ετησίως.

«Αυτή η δέσμευση βασίζεται στο πρόσφατα ολοκληρωμένο έργο της EBRD για τη μείωση των απωλειών ενέργειας στο Sugd, το οποίο απέδειξε την αποτελεσματικότητα των σύγχρονων συστημάτων μέτρησης και τιμολόγησης μειώνοντας τις απώλειες δικτύου στην Khujand, την πρωτεύουσα της περιοχής, από 27% σε 10% και βελτιώνοντας τις εισπράξεις πληρωμών κατά σχεδόν 100%», αποκάλυψε η τράπεζα.

Ως μέρος του έργου, η τράπεζα θα εργαστεί σε ένα πρόγραμμα ανάπτυξης ικανοτήτων στη SIB για να υποστηρίξει την περαιτέρω ανάπτυξη ενός ασφαλούς και ανθεκτικού συστήματος ηλεκτρικής ενέργειας. Μέχρι σήμερα, η EBRD έχει επενδύσει 919 εκατομμύρια ευρώ μέσω 165 έργων στο Τατζικιστάν.