Οι Νέες Κυρώσεις των ΗΠΑ Απειλούν τις Πωλήσεις Ρωσικού Πετρελαίου στην Ινδία

Οι Νέες Κυρώσεις των ΗΠΑ Απειλούν τις Πωλήσεις Ρωσικού Πετρελαίου στην Ινδία
energia.gr
Πεμ, 29 Φεβρουαρίου 2024 - 19:45

Τα ινδικά διυλιστήρια ανησυχούν, καθώς οι νέες αμερικανικές κυρώσεις θα μπορούσαν να δημιουργήσουν «προβλήματα» στην εξεύρεση τάνκερ

Με ένα νέο πακέτο κυρώσεων κατά της Μόσχας, οι Ηνωμένες Πολιτείες αναμένεται να θέσουν σε κίνδυνο τις εξαγωγές ρωσικού πετρελαίου στην Ινδία, οι οποίες αποτελούν βασική πηγή χρηματοδότησης για τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Η Ουάσιγκτον επέβαλε τις κυρώσεις με αφορμή τη δεύτερη επέτειο από την εισβολή της Μόσχας στην Ουκρανία και ως αντίποινα για τον θάνατο του ηγέτη της αντιπολίτευσης Αλεξέι Ναβάλνι.

Οι κυρώσεις στοχεύουν τον κορυφαίο ρωσικό όμιλο δεξαμενόπλοιων Sovcomflot, τον οποίο η Ουάσιγκτον κατηγορεί ότι παραβιάζει το ανώτατου όριο των 60 δολαρίων το βαρέλι για το ρωσικό πετρέλαιο που ορίστηκε από την G7. Ο ρωσικός όμιλος διαθέτει 14 δεξαμενόπλοια μεταφοράς αργού πετρελαίου.

Πηγές στο Νέο Δελχί ανέφεραν ότι τα ινδικά διυλιστήρια ανησυχούν, καθώς οι νέες αμερικανικές κυρώσεις θα μπορούσαν να δημιουργήσουν «προβλήματα» στην εξεύρεση τάνκερ μεταφοράς ρωσικού πετρελαίου, αλλά  και να αυξήσουν τους ναύλους. Αυτό θα μπορούσε να μειώσει την έκπτωση για το πετρέλαιο που αγοράζεται από την Ινδία.

Το Νέο Δελχί σπάνια αγόραζε ρωσικό πετρέλαιο πριν από το 2022 λόγω του υψηλού κόστους μεταφοράς, αλλά η Ρωσία είναι πλέον ο κύριος προμηθευτής πετρελαίου της Ινδίας από το 2023. Μέσω συμβάσεων μελλοντικής εκπλήρωσης και αγορών άμεσης αγοράς, η Ινδία εισήγαγε καθημερινά πέρυσι, 1,66 εκατομμύρια βαρέλια ρωσικού πετρελαίου το 2023, σε σύγκριση με 652.000 βαρέλια το 2022.

Σήμερα, τα διυλιστήρια στην τρίτη μεγαλύτερη χώρα εισαγωγής πετρελαίου στον κόσμο είναι πλέον μεγάλοι πελάτες , καθώς επωφελούνται από τις χαμηλότερες τιμές.

Τα κρατικά διυλιστήρια Indian Oil Corp, Bharat Petroleum Corp (BPCL) και Hindustan Petroleum Corp (HPCL) διεξάγουν ήδη συνομιλίες με τον ρωσικό κολοσσό Rosneft για την εξασφάλιση συνδυασμένου όγκου έως και 400.000 βαρελιών πετρελαίου την ημέρα, για το οικονομικό έτος που αρχίζει από την 1η Απριλίου.

Η Rosneft έχει προσφέρει έκπτωση 3-3,50 δολαρίων το βαρέλι στις τιμές του Ντουμπάι, ανέφεραν δύο από τις πηγές. Αυτό είναι πιο ακριβό από την τρέχουσα συμφωνία της μεγάλης εταιρείας διύλισης Indian Oil με τη Rosneft, η οποία λήγει στις 31 Μαρτίου και παρέχει έκπτωση 8-9 δολαρίων στις τιμές του Ντουμπάι σε βάση το κόστος και τους ναύλους. Τα διυλιστήρια πιστεύουν ότι η προτεινόμενη έκπτωση είναι πολύ μικρή λόγω της αβεβαιότητας που προκαλούν οι κυρώσεις, ανέφεραν πηγές στο Νέο Δελχί.

Πηγή της ινδικής κυβέρνησης είπε ότι η Ινδία θα συνεχίσει να αγοράζει ρωσικό πετρέλαιο μόνο εάν πωληθεί κάτω από το ανώτατο όριο τιμής σε μη εγκεκριμένα πλοία.

(από την εφημερίδα "ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ")