Exxon Mobil και Shell θα συνεργαστούν με τη Σιγκαπούρη για την ανάπτυξη ενός διασυνοριακού έργου δέσμευσης και αποθήκευσης άνθρακα (CCS), ανακοινώσαν οι δύο εταιρείες σήμερα Παρασκευή. Οι μονάδες των δύο εταιρειών με έδρα τη Σιγκαπούρη, η ExxonMobil Asia Pacific Pte. Ltd. και η Shell Singapore Pte. Ltd., δημιούργησαν την κοινοπραξία S-Hub για να συνεργαστούν με την κυβέρνηση της Σιγκαπούρης ως επικεφαλής του έργου CCS για τη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα (CO2) της χώρας.

"Η S-Hub και το Συμβούλιο Οικονομικής Ανάπτυξης της Σιγκαπούρης (EDB) υπέγραψαν μνημόνιο κατανόησης τον Δεκέμβριο του 2023 για τον συντονισμό του σχεδιασμού και της ανάπτυξης ενός έργου CCS, το οποίο θα μπορεί να δεσμεύει και να αποθηκεύει μόνιμα τουλάχιστον 2,5 εκατομμύρια τόνους CO2 ετησίως, έως το 2030", ανέφεραν σε κοινή τους δήλωση.

Το έργο θα αποθηκεύει τις εκπομπές CO2 από τη Σιγκαπούρη βαθιά στο υπέδαφος ή κάτω από τον πυθμένα της θάλασσας. Οι χώροι αποθήκευσης θα επιλεγούν αφού υποβληθούν σε ανάλυση για να διασφαλιστεί η καταλληλότητα, προστίθεται.