ΗΠΑ: Το Κογκρέσο Θέλει να Απαγορεύσει στην Κίνα να Αγοράζει Ποσότητες Πετρελαίου Από τα Στρατηγικά Αποθέματα

ΗΠΑ: Το Κογκρέσο Θέλει να Απαγορεύσει στην Κίνα να Αγοράζει Ποσότητες Πετρελαίου Από τα Στρατηγικά Αποθέματα
energia.gr
Δευ, 4 Μαρτίου 2024 - 15:50

Διάταξη που στόχο έχει να εμποδίσει την Κίνα από το να αγοράζει ποσότητες πετρελαίου από τα στρατηγικά αποθέματα των ΗΠΑ κατατέθηκε την Κυριακή στο Κογκρέσο σε νομοσχέδιο σχετικό με τη χρηματοδότηση της ομοσπονδιακής κυβέρνησης

 

Η σκληρή στάση απέναντι στο Πεκίνο είναι από τις λίγες πολιτικές που απολαύουν της στήριξης και των δύο κομμάτων της αμερικανικής πολιτικής σκηνής, καθώς ο διχασμός διαπερνά το πολιτικό σκηνικό της υπερδύναμης.

Το Κογκρέσο και οι νομοθέτες έχουν εισαγάγει δεκάδες νομοσχέδια που επιδιώκουν να αντιμετωπίσουν τον ανταγωνισμό με την κυβέρνηση της Κίνας. Το θέμα των πωλήσεων ποσοτήτων από τα πετρελαϊκά στρατηγικά αποθέματα στην Κίνα εντάθηκε όταν ο Δημοκρατικός Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν ανακοίνωσε το 2022 την πώληση 180 εκατομμυρίων βαρελιών πετρελαίου από τα αποθέματα αυτά  για να συγκρατήσει τις τιμές της βενζίνης που είχαν εκτοξευθεί μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Εκείνη τη χρονιά  η υπηρεσία που διαχειρίζεται τα αποθέματα, η Strategic Petroleum Reserve (SPR), πούλησε 1 εκατομμύριο βαρέλια στην UNIPEC America, έναν κλάδο της κινεζικής Sinopec με έδρα το Χιούστον. Το 2017, επί Προεδρίας Τραμπ, μέρος του πετρελαίου της SPR πωλήθηκε στην PetroChina International, θυγατρική της κινεζικής κρατικής εταιρείας πετρελαίου PetroChina Co Ltd.

 Η SPR κατέχει σήμερα περισσότερα από 360 εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου αλλά είναι κοντά στα χαμηλά 40 ετών λόγω των πωλήσεων το 2022.

Τον περασμένο Ιούλιο, η ελεγχόμενη από τους Δημοκρατικούς Γερουσία ψήφισε νομοσχέδιο, με 85 ψήφους υπέρ έναντι 14, για την απαγόρευση των εξαγωγών πετρελαίου από την SPR στην Κίνα. Ο Δημοκρατικός γερουσιαστής Κρις Μέρφι, είχε δηλώσει τότε ότι το νομοσχέδιο αυτό δημιουργούσε την ψευδαίσθηση της επίλυσης ενός προβλήματος, ενώ, στην πράξη, είχε πολύ μικρό πολιτικό αντίκτυπο και πιθανότατα να προκαλούσε περισσότερο κακό παρά καλό.

Οι αμερικανικές πετρελαϊκές εταιρείες πούλησαν 83 εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου στην Κίνα το 2022.

Τα μέλη του Κογκρέσου που διαπραγματεύθηκαν το νομοσχέδιο έδωσαν στη δημοσιότητα το νομοσχέδιο, έκτασης 1.050 σελίδων, την Κυριακή. Το νομοσχέδιο προβλέπει τη χρηματοδότηση έξι από τους δώδεκα τομείς της κυβέρνησης για τους οποίους το Κογκρέσο είναι επιφορτισμένο να διαθέσει χρήματα, με τις προβλέψεις για τους άλλους έξι να αναμένεται να ψηφιστούν αργότερα μέσα στον μήνα.

Η Βουλή των Αντιπροσώπων θα πρέπει να ψηφίσει το νομοσχέδιο προτού η Γερουσία μπορέσει να εγκρίνει το πακέτο πριν από την Παρασκευή, δήλωσε ο ηγέτης της πλειοψηφίας της Γερουσίας Τσακ Σούμερ.