Η ExxonMobil και η Shell έχουν δημιουργήσει μια κοινοπραξία για την ανάπτυξη ενός διασυνοριακού έργου δέσμευσης και αποθήκευσης άνθρακα (CCS) στη Σιγκαπούρη.Η κοινοπραξία S-Hub θα συνεργαστεί με την κυβέρνηση της Σιγκαπούρης για το έργο CCS, το οποίο στοχεύει στη σημαντική μείωση των εκπομπών CO₂. Σχετικό μνημόνιο κατανόησης έχει υπογραφεί από την ExxonMobil Asia Pacific και τη Shell Singapore με το Συμβούλιο Οικονομικής Ανάπτυξης της Σιγκαπούρης 

(EDB) για τον σχεδιασμό και την ανάπτυξη του έργου CCS.Το προτεινόμενο έργο αναμένεται να δεσμεύει και να αποθηκεύει μόνιμα τουλάχιστον 2,5 εκατομμύρια τόνους CO₂ ετησίως έως το 2030.

Ο πρόεδρος της ExxonMobil για θέματα λύσεων χαμηλών εκπομπών άνθρακα στην περιοχή Ασίας-Ειρηνικού, Irtiza Sayyed, δήλωσε: «Είμαστε στην ευχάριστη θέση να έχουμε επιλεγεί για να ηγηθούμε σε αυτό το έργο σε συνεργασία με την EDB, τη Shell, τις περιφερειακές κυβερνήσεις και άλλους εταίρους του κλάδου.

Η εκτεταμένη εμπειρία μας στη διαχείριση και την κατασκευή πολύπλοκων διασυνοριακών έργων, σε συνδυασμό με τις βασικές μας δυνατότητες στο CCS, μας δίνει την αυτοπεποίθηση να επιταχύνουμε την πορεία της Σιγκαπούρης και της υπόλοιπης περιοχής προς τις καθαρά μηδενικές εκπομπές».Το έργο έχει ως αντικείμενο την δέσμευση των εκπομπών CO₂ από τους βιομηχανικούς τομείς της Σιγκαπούρης και την ασφαλή αποθήκευσή τους σε εγκαταστάσεις στο υπέδαφος ή κάτω από τον βυθό της θάλασσας.

Οι πιθανοί χώροι αποθήκευσης θα υποβληθούν σε εκτενή ανάλυση για να επιβεβαιωθεί η καταλληλότητά τους και να διασφαλιστεί η ασφάλειά τους.Ο εκτελεστικός αντιπρόεδρος της EDB Lim Wey-Len δήλωσε: «Η δέσμευση και αποθήκευση άνθρακα έχει τη δυνατότητα να αποτελέσει βασική οδός απαλλαγής από τις εκπομπές άνθρακα για τη Σιγκαπούρη, ειδικά για τομείς με δύσκολες εκπομπές όπως η ενέργεια και τα χημικά, ο ηλεκτρισμός και τα απόβλητα.

Είμαστε στην ευχάριστη θέση να αναθέσουμε στην S-Hub την ανάπτυξη και μελέτη ενός έργου CCS με εταίρους στην περιοχή. Αυτό αποτελεί μέρος των συνεχιζόμενων προσπαθειών της κυβέρνησης να δημιουργήσει ένα χαρτοφυλάκιο μέτρων απαλλαγής από τις εκπομπές άνθρακα για την υλοποίηση των στόχων μας για την κλιματική αλλαγή». Πρόσφατα, η EnLink Midstream συνεργάστηκε με την ExxonMobil για να εξερευνήσει πρόσθετες ευκαιρίες στο CCS κατά μήκος της περιοχής του Περσικού Κόλπου.