Ένας πιο επιφυλακτικός τόνος εν μέσω μικτών οικονομικών στοιχείων οδήγησε σε περιορισμένα μόνο κέρδη σε όλο το σύμπλεγμα των εμπορευμάτων. Στο επίκεντρο βρέθηκαν επίσης τα ζητήματα της προσφοράς. Ο χρυσός φλέρταρε με υψηλό ρεκόρ, εκτινάσσοντας πάνω από 2.100 USD/oz, καθώς οι επενδυτές συνέχισαν να εισρέουν στο ασφαλές καταφύγιο. Το αβέβαιο οικονομικό σκηνικό,

σε συνδυασμό με τους γεωπολιτικούς κινδύνους, έχει οδηγήσει σε αύξηση της ζήτησης. Αυτό συμβαίνει καθώς η νομισματική πολιτική φαίνεται πιθανό να στραφεί σε μια τάση χαλάρωσης, γεγονός που αποτελεί ευλογία για τα μη αποδοτικά περιουσιακά στοιχεία όπως ο χρυσός. Η αγορά swaps εκτιμά ότι η πιθανότητα μείωσης των επιτοκίων τον Ιούνιο είναι 79%. Στιβαρές αγορές αναδύονται στη φυσική αγορά, με τις εισροές στο υποστηριζόμενο από χρυσό SPDR Gold Share ETF να αυξάνονται για πρώτη φορά σε εννέα συνεδριάσεις διαπραγμάτευσης.

Οι τιμές του αργού πετρελαίου αυξήθηκαν σε προηγούμενες διαπραγματεύσεις μετά την ανακοίνωση της συμμαχίας ΟΠΕΚ+ ότι θα επεκτείνει τις εθελοντικές περικοπές παραγωγής της. Η μείωση περίπου 2 MB/d θα παραμείνει πλέον σε ισχύ μέχρι το τέλος του τριμήνου Ιουνίου. Το πιο σημαντικό, η Ρωσία τόνισε ότι θα μειώσει την παραγωγή και όχι μόνο τις εξαγωγές. Αυτές οι περικοπές θα επιστραφούν σταδιακά, με την επιφύλαξη των συνθηκών της αγοράς, ανέφερε σε ανακοίνωσή της η Γραμματεία του ΟΠΕΚ. Η κίνηση ήταν ευρέως αναμενόμενη, με τις τιμές στη συνέχεια να επιστρέφουν εκείνα τα πρώτα κέρδη καθώς οι έμποροι προσπάθησαν να εξασφαλίσουν κάποια κέρδη. Αναμένουμε ότι η κίνηση θα παραμείνει υποστηρικτική στο εγγύς μέλλον. Τελικά, η αγορά κινείται υψηλότερα τις τελευταίες εβδομάδες εν μέσω βελτίωσης των θεμελιωδών μεγεθών. Οι αυξανόμενες τιμές spot δείχνουν ότι η φυσική αγορά έχει αρχίσει να σφίγγεται εν μέσω μιας σειράς άλλων διαταραχών από την πλευρά της προσφοράς. Ενώ οι εντάσεις στη Μέση Ανατολή δεν έχουν ακόμη επηρεάσει άμεσα τον εφοδιασμό, οι διακοπές της Ερυθράς Θάλασσας έχουν αυξήσει τον χρόνο που το πετρέλαιο δεν είναι διαθέσιμο στην αγορά.

Το LNG της Βόρειας Ασίας επέκτεινε τα πρόσφατα κέρδη καθώς οι χαμηλές τιμές εξακολουθούν να προσελκύουν τους αγοραστές στην αγορά spot. Αυτό συμβαίνει καθώς άλλες αγορές ενέργειας γίνονται σχετικά ακριβότερες, με τις τιμές του άνθρακα να αυξάνονται σε σημείο όπου η αλλαγή άνθρακα σε φυσικό αέριο είναι πιθανό να αυξηθεί. Οι τιμές εξακολουθούν να υποστηρίζονται από τις διακοπές στις εξαγωγές LNG των ΗΠΑ. Οι όγκοι μειώθηκαν κατά 7% m/m στα 7,8 εκατομμύρια τόνους τον Φεβρουάριο, σύμφωνα με τα στοιχεία παρακολούθησης πλοίων. Η ζήτηση μπορεί επίσης να είναι σε άνοδο στην Ιαπωνία. Οι προβλέψεις για υψηλότερες θερμοκρασίες τους επόμενους μήνες θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε πάγωμα της ζήτησης. Το ευρωπαϊκό αέριο ήταν επίσης υψηλότερα καθώς η ΕΕ κινήθηκε να επεκτείνει τον εθελοντικό στόχο μείωσης της ζήτησης φυσικού αερίου κατά 15% μέχρι τον επόμενο χειμώνα.

Ο χαλκός κέρδισε καθώς τα χαμηλότερα αποθέματα στην Κίνα ενθάρρυναν τις ελπίδες για μεγαλύτερη ζήτηση. Τα αποθέματα που διατηρούνται στις αποθήκες της LME μειώθηκαν κατά τη μεγαλύτερη από τον Ιούλιο σε ποσοστιαία βάση, σημειώνοντας πέμπτη συνεχόμενη ημερήσια πτώση. Αυτό έρχεται καθώς η αγορά αναμένει τον στόχο ΑΕΠ της Κίνας, ο οποίος αναμένεται να ανακοινωθεί στη συνάντηση «δύο συνεδριάσεων» αυτής της εβδομάδας στο Πεκίνο. Ενώ αναμένεται χαμηλότερος ρυθμός ανάπτυξης, η αγορά θα είναι πρόθυμη να ακούσει για τυχόν νέα μέτρα πολιτικής για τη στήριξη των τομέων ακινήτων και υποδομών. Οι τιμές του λιθίου σημείωσαν άνοδο την περασμένη εβδομάδα εν μέσω ενδείξεων ότι οι Κινέζοι κατασκευαστές EV αυξάνουν την παραγωγή τους.