Η εταιρεία 24M Technologies, η οποία είναι απόρροια του MIT και κατασκευάζει μπαταρίες, παρουσίασε σήμερα μια νέα διαδικασία ανακύκλωσης άμεσου υλικού για μπαταρίες ηλεκτρικών οχημάτων και μπαταρίες αποθήκευσης. Η εταιρεία 24M Technologies με έδρα το Κέιμπριτζ της Μασαχουσέτης, η οποία έχει τη Volkswagen ως εμπορικό συνεργάτη, "απλοποίησε την παραγωγή μπαταριών ιόντων λιθίου

με ένα νέο σχεδιασμό που απαιτεί λιγότερα υλικά και λιγότερα βήματα για την κατασκευή κάθε κυψέλης", σύμφωνα με το MIT News. Η 24 Technologies λέει ότι ο σχεδιασμός, τον οποίο αποκαλεί "SemiSolid" για τη χρήση ηλεκτροδίων, μειώνει το κόστος παραγωγής έως και 40%. Η προσέγγιση βελτιώνει επίσης την ενεργειακή πυκνότητα, την ασφάλεια και την ανακυκλωσιμότητα των μπαταριών.

Σήμερα η εταιρεία παρουσίασε τη διαδικασία ανακύκλωσης μπαταριών Liforever, μια πιθανή τεχνολογία μπαταριών που αλλάζει τα δεδομένα για τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα και τα συστήματα αποθήκευσης ενέργειας. Το ωραίο με το Liforever είναι ότι η 24M το ενσωμάτωσε απευθείας στη διαδικασία κατασκευής των μπαταριών της, προσφέροντας έναν τρόπο ανακύκλωσης υλικών μπαταριών όπως το φωσφορικό λίθιο-σιδήρου (LFP) πιο αποτελεσματικά και οικονομικά.

"Η καλύτερη ανακύκλωση των μπαταριών είναι απαραίτητη για ένα βιώσιμο ενεργειακό μέλλον, αλλά η χρήση συνδετικών υλικών στη συμβατική παραγωγή κυψελών έχει καταστήσει την άμεση ανακύκλωση μη πρακτική", δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της 24M Technologies Naoki Ota. "Το Liforever λύνει αυτές τις προκλήσεις, επιτρέποντας την επαναχρησιμοποίηση σχεδόν κάθε μέρους του κυττάρου μπαταρίας χωρίς να απαιτούνται οι ακριβές, αναποτελεσματικές και περιβαλλοντικά δύσκολες διαδικασίες που χρησιμοποιούνται στη συμβατική ανακύκλωση κυττάρων".

Οι παραδοσιακές μέθοδοι ανακύκλωσης ιόντων λιθίου περιλαμβάνουν διαδικασίες που δεν είναι μόνο δαπανηρές αλλά και τοξικές, με αποτέλεσμα ένα είδος ηλεκτρονικών αποβλήτων που είναι γνωστό ως μαύρη μάζα. Αυτό βλάπτει τη δομή των βασικών υλικών της μπαταρίας και καθιστά την ανακύκλωση λιγότερο οικονομικά βιώσιμη, ιδίως για φθηνότερα υλικά όπως το LFP. Συνήθως, μόνο τα πιο ακριβά μέταλλα περισυλλέγονται για επαναχρησιμοποίηση.

Η 24M ισχυρίζεται ότι η Liforever διατηρεί τα ενεργά υλικά της μπαταρίας στην αρχική τους μορφή, παρακάμπτοντας εντελώς τη δημιουργία μαύρης μάζας - ένα κατόρθωμα που την κάνει να ξεχωρίζει από τον κλάδο. Αυτή η καινοτομία επιτρέπει την ανακύκλωση όλων των ενεργών υλικών, συμπεριλαμβανομένων εκείνων από την άνοδο και την κάθοδο. Αφού ανακτηθούν τα υλικά, καθαρίζονται και, εάν είναι απαραίτητο, επαναλιθώνονται για να επανέλθουν στα αρχικά επίπεδα απόδοσής τους.

Η εταιρεία αναφέρει ότι η μεθοδολογία ανακύκλωσης Liforever έχει σχεδιαστεί ώστε να είναι συμβατή με τους ισχύοντες και τους αναμενόμενους μελλοντικούς κανονισμούς ανακύκλωσης. Η 24M λέει ότι η διαδικασία SemiSolid είναι χημικά ανεξάρτητη, οπότε η Liforever θα υποστηρίζει μπαταρίες επόμενης γενιάς όλων των τύπων χημείας.