Ο Πρόεδρος Σι είπε στον Πούτιν ότι οι δύο πλευρές πρέπει να ενδυναμώσουν τη στρατηγική τους συνεργασία, να υπερασπιστούν την εθνική κυριαρχία, την ασφάλεια και τη σταθερότητα, αλλά και τα εθνικά συμφέροντα των χωρών τους

Ο Πρόεδρος της Κίνας Σι Τζινγκ Πινγκ με αφορμή τη νέα χρονιά, είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον Πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν, κατά την οποία χαιρέτισε τον ενισχυόμενο στρατηγικό συντονισμό όπως είπε Πεκίνου – Μόσχας, αλλά και επισήμανε ότι Κίνα και Ρωσία εμβαθύνουν την εταιρική σχέση τους εν μέσω μιας χρονικής περιόδου που ο ανταγωνισμός με τις ΗΠΑ και τη Δύση εντείνεται, και στο παγκόσμιο σκηνικό αναδύεται ένας νέος ψυχρός πόλεμος που ενέχει πολλούς και σοβαρούς κινδύνους για την ειρήνη, την σταθερότητα και την παγκόσμια οικονομία. Ο Πρόεδρος Σι είπε στον Πούτιν ότι οι δύο πλευρές πρέπει να ενδυναμώσουν τη στρατηγική τους συνεργασία, να υπερασπιστούν την εθνική κυριαρχία, την ασφάλεια και τη σταθερότητα, αλλά και τα εθνικά συμφέροντα των χωρών τους. Αυτά τουλάχιστον αναφέρει σε επίσημη ανακοίνωση του το υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας, το οποίο κάνει λόγο για άνθιση των σχέσεων των δύο χωρών και εντεινόμενη οικονομική, αμυντική και στρατηγική συνεργασίας.

Οι Πρόεδροι Πούτιν και Σι συμφωνούν ότι Μόσχα και Πεκίνο οφείλουν να υπερασπιστούν τις εθνικές τους υποθέσεις και να αποτρέψουν την ανάμιξη ξένων δυνάμεων στις εσωτερικές τους υποθέσεις, αλλά και ότι υποψιάζονται από κοινού την Δύση και τις δραστηριότητες των δυτικών κυβερνήσεων για υπονόμευση της πολιτικής και οικονομικής σταθερότητας στην Κίνα και τη Ρωσία, αλλά και υπονόμευση της διεθνούς ειρήνης και σταθερότητας. Η τελευταία επικοινωνία Πούτιν – Σι αναδεικνύει υποστηρίζουν έμπειροι διεθνείς Αμερικανοί και Βρετανοί αναλυτές τις θερμές προσωπικές σχέσεις μεταξύ των ηγετών της Κίνας και της Ρωσίας, αλλά και την κοινή τους επιθυμία να αντισταθούν και να αντιδράσουν στα αμερικανικά σχέδια για παγκόσμια οικονομική, πολιτική και στρατιωτική κυριαρχία. Οι δυτικές κυβερνήσεις που ανησυχούν σφόδρα για τον πόλεμο στην Ουκρανία και την έμμεση υποστήριξη της Κίνας, οικονομική πολιτική και αμυντική στη Μόσχα, παρακολουθούν ενδελεχώς τις προσωπικές σχέσεις Πούτιν – Σι αλλά και τα μηνύματα που στέλνουν οι δύο ηγέτες στις κατά καιρούς επαφές και συνομιλίες τους.

Για τον πόλεμο στην Ουκρανία η Κίνα ισχυρίζεται ότι δεν υποστηρίζει καμία από τις αντιμαχόμενες πλευρές, αρνείται όμως να καταδικάσει ανοικτά τη ρωσική εισβολή, και λειτουργεί όλο και περισσότερο ως αγωγός οικονομικής υποστήριξης προς τη Ρωσία, η οποία δέχεται ασφυκτικές οικονομικές πιέσεις από τη Δύση, λόγω κυρίως των διεθνών οικονομικών κυρώσεων που συνεχίζονται και εντείνονται. Κίνα και Ρωσία έχουν αντέξει μαζί πολλές θύελλες και αναταραχές, φέρεται να είπε στον Πρόεδρο Πούτιν ο Πρόεδρος Σι, κατά τη διάρκεια της πρόσφατης τηλεφωνικής τους επικοινωνίας, ενώ προσέθεσε ότι Μόσχα και Πεκίνο έχουν και θα έχουν στο μέλλον νέες ευκαιρίες για να αναπτύξουν τις διπλωματικές, πολιτικές και αμυντικές τους σχέσεις. Πούτιν και Σι αντήλλαξαν λεπτομερείς απόψεις για τη διεθνή κατάσταση σε διάφορες περιοχές του πλανήτη, όπως η Μέση Ανατολή και η Ουκρανία. Σύμφωνα με πηγές του Κρεμλίνου Κίνα και Ρωσία συμφωνούν απολύτως ότι ο πόλεμος στη Μέση Ανατολή πρέπει να λήξει με πολιτική και διπλωματική διευθέτηση του Παλαιστινιακού ζητήματος εντός πλαισίου Διεθνούς Δικαίου. Στο κινέζικο ανακοινωθέν δεν αναφέρεται πουθενά η Ουκρανία ή η Μέση Ανατολή, αναφέρει όμως ότι συζητήθηκε η κατάσταση στα φλέγοντα μέτωπα του πλανήτη, και ότι εντείνεται η ανισορροπία στις σχέσεις Ισραήλ με τη Χαμάς και τη Χεζμπολάχ, αλλά και το Ιράν.

Το Πεκίνο επικρίνει σφόδρα την στάση του Ισραήλ έναντι της Χαμάς μετά την τρομοκρατική επίθεση στο Ισραήλ, και τάσσεται υπέρ της δημιουργίας παλαιστινιακού κράτους ως λύση για την επίλυση του Μεσανατολικού. Μόσχα και Πεκίνο εμφανίζονται όλο και περισσότερο να συντονίζονται σε ζητήματα ασφαλείας, αλλά και επί σοβαρών διεθνών ζητημάτων που εγείρονται στον ΟΗΕ, στους BRICS και στον Οργανισμό Συνεργασίας της Σαγκάης, οι δύο τελευταίοι οργανισμοί τα τελευταία χρόνια αυξάνουν συνεχώς τα μέλη τους, ενώ η Ρωσία προεδρεύει τον BRICS για το 2024. Τόσο ο Πρόεδρος Πούτιν όσο και ο Πρόεδρος Σι πιστεύουν ότι η συνεργασία Κίνας – Ρωσίας είναι σταθεροποιητικός παράγοντας στον κόσμο και τις παγκόσμιες υποθέσεις. Οι δύο ηγέτες χαιρέτισαν την αύξηση του διμερούς εμπορίου Κίνας – Ρωσίας στα 200 δις δολάρια το χρόνο, η Κίνα αγοράζει όλο και περισσότερο και φθηνότερο ρωσικό πετρέλαιο ενώ η Ρωσία αγοράζει όλο και περισσότερα και φθηνότερα κινέζικα τεχνολογικά και βιομηχανικά προϊόντα. Η Ρωσία και ο Πρόεδρος Πούτιν προσωπικά φαίνεται να εκτιμά ιδιαίτερα το γεγονός ότι το Πεκίνο σπάει τη διεθνή οικονομική απομόνωση της Ρωσίας και μετριάζει την οικονομική πίεση από τις κυρώσεις που επέβαλαν η Δύση και οι Ηνωμένες Πολιτείες, κάτι που ο Πρόεδρος Πούτιν ανέφερε πρόσφατα και στην συνέντευξη του στον Αμερικανό δημοσιογράφο Τάκερ Κάρσον.

Το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο έχει εκδώσει ένταλμα σύλληψης για τον Πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν για τις φερόμενες απαγωγές και μεταφορές παιδιών από την Ουκρανία στη Ρωσία κατά τη διάρκεια του πολέμου, ενώ η οργάνωση Human Rights Watch ζητά την διεθνή ποινική δίωξη του Προέδρου της Ρωσία Βλαντιμίρ Πούτιν για εγκλήματα πολέμου κατά τη διάρκεια της επίθεσης του ρωσικού στρατού στη Μαριούπολη της Ουκρανίας, όπου σκοτώθηκαν χιλιάδες άνθρωποι, ισοπεδώθηκαν σχεδόν όλα τα κτίρια ενώ ακολούθησε πρόγραμμα εκρωσσισμού της περιοχής. Παρόλα ταύτα Ρωσία και Κίνα φέτος γιορτάζουν 75 χρόνια διπλωματικών σχέσεων χωρίς να διαφαίνεται κάτι το οποίο μπορεί ή πρόκειται να σταθεί εμπόδιο στη βελτίωση και ενίσχυση των σχέσεων των δύο χωρών, οι οποίες φαίνεται να σχηματίζουν άξονα εξισορρόπησης των δυτικών και αμερικανικών οικονομικών, στρατιωτικών και πολιτικών πιέσεων σε ολόκληρο τον κόσμο, επισφραγίζοντας τα σχέδια εμβάθυνσης των σχέσεων τους με νέο πρόγραμμα ανταλλαγής επισκέψεων σε Μόσχα και Πεκίνο μεταξύ των Προέδρων των δύο χωρών.

(από την εφημερίδα "ΕΣΤΙΑ")