ΗΠΑ: Κανόνας Ορόσημο Ζητά από τις Εταιρείες Πληροφορίες για τις Εκπομπές Αερίων

ΗΠΑ: Κανόνας Ορόσημο Ζητά από τις Εταιρείες Πληροφορίες για τις Εκπομπές Αερίων
energia.gr
Τετ, 6 Μαρτίου 2024 - 09:19

Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ αναμένεται να ψηφίσει σήμερα Τετάρτη έναν κανόνα ορόσημο που απαιτεί από τις εταιρείες να αναφέρουν πληροφορίες σχετικά με τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου και τους κλιματικούς κινδύνους. Ο τελικός κανόνας θα επηρεάσει εισηγμένες εταιρείες στις ΗΠΑ, από λιανικούς και τεχνολογικούς γίγαντες έως μεγάλες εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου

και έχει προσελκύσει έντονο ενδιαφέρον τα δύο χρόνια από τότε που προτάθηκε για πρώτη φορά, με περισσότερα από 16.000 σχόλια από εταιρείες και άλλους.

Ένα προσχέδιο του κανονισμού θα απαιτούσε από τις εταιρείες να αναφέρουν πολύ περισσότερα στις οικονομικές τους καταστάσεις σχετικά με τους κινδύνους που εγκυμονεί η κλιματική αλλαγή στις δραστηριότητές τους και για τη δική τους συμβολή στο πρόβλημα. Αυτό περιλαμβάνει το αναμενόμενο κόστος της απομάκρυνσης από τα ορυκτά καύσιμα, καθώς και τους κινδύνους που σχετίζονται με τις φυσικές επιπτώσεις των καταιγίδων, της ξηρασίας και των υψηλότερων θερμοκρασιών που εντείνονται από την υπερθέρμανση του πλανήτη. Πολλές εταιρείες αναφέρουν ήδη τέτοιες πληροφορίες και ο κανονισμός της SEC θα τυποποιεί τέτοιες αποκαλύψεις, λέει ο οργανισμός.

«Δεν μπορείτε να διαχειριστείτε ένα πρόβλημα εάν δεν μπορείτε να το μετρήσετε και αυτό θα είναι ένα σημαντικό βήμα προς αυτή την κατεύθυνση», δήλωσε ο Steven Rothstein, διευθύνων σύμβουλος της Ceres, μιας μη κερδοσκοπικής εταιρείας που συνεργάζεται με επενδυτές και εταιρείες για την αντιμετώπιση περιβαλλοντικών προκλήσεων.

Οι επίτροποι της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς υιοθετούν τον κανόνα εν μέσω δημοσιευμένων αναφορών ότι το προσχέδιο κανόνα έχει αποδυναμωθεί για να άρει την απαίτηση για τις εταιρείες να αναφέρουν έμμεσες εκπομπές, γνωστή ως Πεδίο εφαρμογής 3. Πρόκειται για εκπομπές που δεν προέρχονται από μια εταιρεία ή τις δραστηριότητές της, αλλά δημιουργούνται και σε μια αλυσίδα εφοδιασμού — για παράδειγμα, στην παραγωγή υφασμάτων για την κατασκευή ρούχων — ή που προκύπτει όταν ένας καταναλωτής χρησιμοποιεί ένα προϊόν, όπως η βενζίνη.

Η SEC αρνήθηκε να σχολιάσει αυτές τις αναφορές πριν από τη σημερινή συνεδρίαση. Ο πρόεδρος της SEC Gary Gensler αναγνώρισε στους νομοθέτες στην Ουάσιγκτον πέρυσι ότι η συζήτηση σχετικά με τις εκπομπές του Scope 3 καθυστερούσε τον τελικό κανόνα.