Μπορεί Ένας Δορυφόρος Εντοπισμού Μεθανίου να Βοηθήσει στη Μείωση των Εκπομπών;

Μπορεί Ένας Δορυφόρος Εντοπισμού Μεθανίου να Βοηθήσει στη Μείωση των Εκπομπών;
energia.gr
Τετ, 6 Μαρτίου 2024 - 10:52

Ο κλάδος των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας έχει ξεσηκωθεί για τους νέους αυστηρούς κεφαλαιακούς κανόνες που έχουν σχεδιαστεί για να καταστήσουν το τραπεζικό σύστημα ασφαλέστερο και να προφυλάξουν από τους κινδύνους της χρηματοπιστωτικής κρίσης.

Η λεγόμενη τελική πρόταση της Βασιλείας ΙΙΙ, η οποία καταρτίζεται από την FED στις ΗΠΑ και άλλες τραπεζικές ρυθμιστικές αρχές, αποσκοπεί στην αύξηση του κεφαλαίου που πρέπει να διατηρούν οι τράπεζες στους ισολογισμούς τους..

Οι μεγαλύτερες τράπεζες των ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένης της JPMorgan Chase και της Bank of America, επέκριναν το μέτρο, υποστηρίζοντας ότι οι υψηλότερες κεφαλαιακές απαιτήσεις θα αυξήσουν το κόστος δανεισμού και θα ωθήσουν τον δανεισμό εκτός του ρυθμιζόμενου τραπεζικού τομέα. Η Amanda Chu σε ένα ρεπορτάζ της στους FT, περιγράφει λεπτομερώς τις προειδοποιήσεις από τη βιομηχανία ανανεώσιμων πηγών ενέργειας ότι θα μπορούσε να είναι καταστροφή για τον κλάδο.

Το θέμα αναφέρεται στην επιτυχή εκτόξευση ενός νέου δορυφόρου χθες που υπόσχεται να παρέχει πληροφορίες από τον τομέα του πετρελαίου και του φυσικού αερίου όσον αφορά τις εκπομπές του μεθανίου.

Μπορεί ένας δορυφόρος παρακολούθησης μεθανίου να κάνει τη διαφορά;

Όταν οι επιστήμονες του μη κερδοσκοπικού Ταμείου Περιβαλλοντικής Άμυνας άρχισαν να ερευνούν τις εκπομπές μεθανίου από τις εγκαταστάσεις πετρελαίου και φυσικού αερίου των ΗΠΑ μόλις πριν από μια δεκαετία, έκαναν μια συγκλονιστική ανακάλυψη: το πρόβλημα ήταν πολύ χειρότερο από ό,τι φανταζόταν κανείς.

Ο κλάδος εξέπεμπε 60% περισσότερο από το αέριο που προκαλούσε τη θέρμανση του πλανήτη από ό,τι είχε υπολογίσει η Υπηρεσία Προστασίας του Περιβάλλοντος των ΗΠΑ, κυρίως λόγω διαρροών σε σωληνώσεις και άλλες υποδομές και την εκτόξευση μεθανίου στην ατμόσφαιρα.

Οι εταιρείες και οι ρυθμιστικές αρχές δεν είχαν τα κατάλληλα εργαλεία για να ανιχνεύσουν, να μετρήσουν και να αποτρέψουν αυτές τις εκπομπές από τις παγκόσμιες δραστηριότητες, σύμφωνα με τον Steve Hamburg, επικεφαλής επιστήμονα του μη κερδοσκοπικού ομίλου, ο οποίος συνεργάστηκε με τον Steven Wofsy του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ, για να βρει τρόπους επίλυσης το πρόβλημα.

Τη Δευτέρα, αυτή η συνεργασία παρέδωσε ένα ισχυρό νέο εργαλείο για την καταπολέμηση των εκπομπών με την εκτόξευση του MethaneSAT, ενός δορυφόρου παρακολούθησης μεθανίου που εκτοξεύτηκε σε τροχιά με έναν πύραυλο SpaceX.

«Το κλειδί εδώ είναι ότι για πρώτη φορά θα έχουμε εμπειρικά δεδομένα για αποτελεσματικά ολόκληρο το οικοσύστημα παραγωγής πετρελαίου και φυσικού αερίου», είπε ο Hamburg σε δημοσιογράφους σε εκδήλωση.

«Μπορούμε πραγματικά να μειώσουμε αυτές τις εκπομπές και μπορούμε να το κάνουμε γρήγορα και να δούμε τα οφέλη».

Η μείωση των εκπομπών μεθανίου είναι ένας από τους ταχύτερους τρόπους για την καταπολέμηση της υπερθέρμανσης του πλανήτη. Οι ειδικοί εκτιμούν ότι ευθύνεται για σχεδόν το ένα τρίτο των παγκόσμιων αυξήσεων στις παγκόσμιες θερμοκρασίες που προκαλούνται από εκπομπές από την αρχή της βιομηχανικής εποχής. Το αόρατο αέριο είναι περισσότερο από 80 φορές πιο ισχυρό από το διοξείδιο του άνθρακα στην παγίδευση θερμότητας στην ατμόσφαιρα σε μια χρονική κλίμακα 20 ετών.

 

Το MethaneSAT δεν είναι ο πρώτος δορυφόρος που μπορεί να ανιχνεύσει μεθάνιο, αλλά διαθέτει ισχυρή τεχνολογία που συναρπάζει τους ερευνητές. Τα όργανα ακριβείας του μπορούν να ανιχνεύσουν μικρές διαρροές μεθανίου έως και τρία μέρη ανά δισεκατομμύριο στην ατμόσφαιρα της γης. Αλλά έχει επίσης υψηλή χωρική ανάλυση σε ένα ευρύ οπτικό πεδίο, το οποίο θα του επιτρέψει να εντοπίζει τα λεγόμενα «υπερεκπομπή» συμβάντα που συμβαίνουν συνήθως σε βραχυπρόθεσμες περιόδους.

Η απόκτηση δορυφορικών εικόνων και δεδομένων εκπομπών είναι μόνο ένα κομμάτι του παζλ. Το ταμείο άμυνας έχει συνεργαστεί με την Google για να αποκτήσει πρόσβαση στις δυνατότητές του στο cloud, στη χαρτογράφηση και στην τεχνητή νοημοσύνη για να επεξεργαστεί τον τεράστιο όγκο δεδομένων που παράγει ο MethaneSAT, ο οποίος θα κάνει τον γύρο του πλανήτη 15 φορές την ημέρα.

Αυτά τα δεδομένα θα παρέχονται σε ρυθμιστικές αρχές, εταιρείες και μεμονωμένους ερευνητές για να καταστεί δυνατή η ταχεία απόκριση στις διαρροές μεθανίου και η επιβολή σκληρών νέων κανονισμών που στοχεύουν στη μείωση των εκπομπών. Το MethaneSAT θα πρέπει να καταστήσει δυνατή τη σύγκριση των ρυθμών απώλειας εκπομπών σε μεγάλες περιοχές πετρελαίου και φυσικού αερίου παγκοσμίως και την απόδοσή τους σε βάθος χρόνου με μεγαλύτερη ακρίβεια.

«Αυτό είναι ένα εργαλείο λογοδοσίας», δήλωσε ο Mark Brownstein, ανώτερος αντιπρόεδρος της ενεργειακής μετάβασης της περιβαλλοντικής ομάδας.

«Αυτό είναι ένα εργαλείο που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για να κατονομάσει και να ...ντροπιάσει εταιρείες που έχουν κακές επιδόσεις στις εκπομπές και αυτό είναι αλήθεια. Αλλά μου αρέσει να το σκέφτομαι ως... ένα εργαλείο που μπορεί να βοηθήσει στην τεκμηρίωση της προόδου που σημειώνουν οι κορυφαίες εταιρείες και στη μείωση των εκπομπών τους».

Οι περισσότεροι ειδικοί που ρωτήθηκαν από την Energy Source προβλέπουν ότι ο MethaneSAT θα κάνει τη διαφορά στην καταπολέμηση των διαρροών μεθανίου, αν και είναι απίθανο να είναι το «επαναστατικό» εργαλείο που αρχικά είχε προβλεφθεί από τον μη κερδοσκοπικό όμιλο.

Ο Antoine Halff, συνιδρυτής και επικεφαλής αναλυτής της Kayrros, μιας εταιρείας που αναπτύσσει τεχνολογία που χρησιμοποιείται για την ανάλυση δορυφορικών εικόνων, είπε ότι άλλοι δορυφόροι είχαν εκτοξευτεί τα τελευταία χρόνια που παρείχαν δεδομένα που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την ανίχνευση εκπομπών μεθανίου. Είπε ότι το «απόλυτα μετασχηματιστικό» στοιχείο τα τελευταία χρόνια είναι οι τεράστιες πρόοδοι στην υπολογιστική ισχύ.

Ο Halff είπε: «Δεν μπορούσαμε να κάνουμε αυτό που κάνουμε χωρίς μηχανική μάθηση και την AI. Επεξεργαζόμαστε δεκάδες terabytes δεδομένων κάθε μέρα, έτσι ώστε αυτό να μην μπορεί να γίνει με το χέρι».

Η έρευνα της Kayrros συνέβαλε καθοριστικά στον εντοπισμό μιας από τις χειρότερες διαρροές μεθανίου που έχουν καταγραφεί ποτέ: έκρηξη και πυρκαγιά σε απομακρυσμένη πετρελαιοπηγή στο Καζακστάν πέρυσι που διέρρευσε 127.000 τόνους αερίου (περιβαλλοντική επίπτωση συγκρίσιμη με την οδήγηση 717.000 βενζινοκίνητων αυτοκινήτων για ένα χρόνο).

Η εταιρεία που κατέχει το πηγάδι, η Buzachi Neft, αρνήθηκε ότι διέρρευσε σημαντική ποσότητα μεθανίου στην ατμόσφαιρα, αλλά αργότερα της επιβλήθηκε πρόστιμο από τις τοπικές ρυθμιστικές αρχές.

Τα σχέδια των ΗΠΑ και της ΕΕ για την επιβολή κυρώσεων που συνδέονται με τις εκπομπές μεθανίου —και η καλύτερη κατανόηση του προβλήματος εντός της βιομηχανίας— οδηγούν στην αλλαγή.

Στη διάσκεψη για το κλίμα COP28 τον Δεκέμβριο, εταιρείες που αντιπροσωπεύουν περίπου το ένα τρίτο της παγκόσμιας παραγωγής πετρελαίου και φυσικού αερίου, συμπεριλαμβανομένων των ExxonMobil, TotalEnergies, BP και Shell, δεσμεύτηκαν να σταματήσουν τη συνήθη έκρηξη περίσσειας μεθανίου και να εξαλείψουν σχεδόν όλες τις διαρροές αερίου μέχρι το τέλος της δεκαετίας. .

Η Energy Source επισκέφθηκε πρόσφατα τα κεντρικά γραφεία της Exxon στο Χιούστον για να περιηγηθεί στη συνεχή λειτουργία της με στόχο τον εντοπισμό και την αντιμετώπιση διαρροών μεθανίου στις δραστηριότητές της στη λεκάνη της Πέρμιας. Η εταιρεία χρησιμοποιεί επίγειους αισθητήρες και πτήσεις αεροσκαφών για την παρακολούθηση του μεθανίου και διερευνά δορυφορική παρακολούθηση με μια εταιρεία τεχνολογίας, τη Scepter.

«Έχουμε δει τους δορυφόρους ως μέρος της λύσης για μεγάλο χρονικό διάστημα», δήλωσε ο Matt Kolesar, επικεφαλής περιβαλλοντικός επιστήμονας της Exxon. «Αν έχετε ένα αρκετά μεγάλο δίκτυο ή έναν αστερισμό [δορυφόρων], μπορείτε να έχετε παρακολούθηση υψηλής συχνότητας. Θα μπορούσατε να φτάσετε σε μέρη που δεν θα μπορούσατε διαφορετικά με άλλες τεχνολογίες».

Είπε ότι υπάρχουν περιορισμοί στη χρήση δορυφόρων πάνω από το νερό και σε περιοχές με πολύ σύννεφα ή βουνά, αλλά σημείωσε ότι η τεχνολογία εξελίσσεται γρήγορα. Η Exxon θα πραγματοποιήσει σύντομα ένα πείραμα με αισθητήρες μεθανίου που είναι εγκατεστημένοι σε ένα μπαλόνι θερμού αέρα, καθώς προσπαθεί να βελτιώσει τη χρήση τεχνολογιών ανίχνευσης. Στόχος της είναι να μειώσει την ένταση του μεθανίου στις δραστηριότητές της κατά 70-80% σε σύγκριση με τα επίπεδα του 2016 έως το 2030.

Με έναν αυξανόμενο αριθμό δορυφόρων που παρακολουθούν τις παγκόσμιες εγκαταστάσεις πετρελαίου και φυσικού αερίου, θα πρέπει να υπάρχει αυξανόμενη δυναμική πίσω από την προσπάθεια μείωσης των εκπομπών μεθανίου.