Συμφωνία της Volkswagen με την Κινεζική Xpeng για την Από Κοινού Κατασκευή Ηλεκτροκίνητων Αυτοκινήτων

Συμφωνία της Volkswagen με την Κινεζική Xpeng για την Από Κοινού Κατασκευή Ηλεκτροκίνητων Αυτοκινήτων
energia.gr
Τετ, 6 Μαρτίου 2024 - 14:02

Η γερμανική Volkswagen Group υπέγραψε συμφωνία με την Xpeng, κινεζική εταιρεία κατασκευής ηλεκτρικών οχημάτων (EV) για την από κοινού ανάπτυξη νέων μοντέλων EV προσαρμοσμένων στην κινεζική αγορά, όπου οι καταναλωτές αγκαλιάζουν, σε μεγάλο βαθμό, τα καθαρά, φιλικά προς το περιβάλλον αυτοκίνητα

Οι δύο εταιρείες συμφώνησαν να ξεκινήσουν στρατηγική τεχνολογική συνεργασία, συνδυάζοντας τις αντίστοιχες δυνάμεις τους για να διερευνήσουν τη δυναμική κινεζική αγορά, και θα αναπτύξουν από κοινού δύο έξυπνα οχήματα συνδεδεμένα στο Διαδίκτυο, προσαρμοσμένα στους Κινέζους καταναλωτές, σύμφωνα με δήλωση που εστάλη από τον Όμιλο Volkswagen στους Global Times στις 29 Φεβρουαρίου, όπως αναφέρει σε δημοσίευμά της η κινεζική εφημερίδα.

Η συμφωνία περιλαμβάνει την από κοινού αγορά εξοπλισμού οχημάτων και ανταλλακτικών αυτοκινήτων, επιπλέον της χρήσης καινοτόμων τεχνολογιών στον σχεδιασμό και τα μηχανολογικά των αυτοκινήτων.Τα δύο πρώτα μοντέλα EV είναι προγραμματισμένο να κυκλοφορήσουν στο δρόμο το 2026, με το ένα να είναι ένα sport χρηστικό όχημα, όπως ανακοίνωσε η Volkswagen.

Ο Ralf Brandstätter, μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Volkswagen AG για την περιοχή της Κίνας, δήλωσε ότι η Κίνα είναι η μεγαλύτερη και ταχύτερα αναπτυσσόμενη αγορά ηλεκτρικών οχημάτων στον κόσμο, σημειώνοντας ότι η συνεργασία με την XPeng αυξάνει την οικονομική ανταγωνιστικότητα της παραγωγής οχημάτων σε ένα ευαίσθητο στις τιμές περιβάλλον αγοράς.

Από την πλευρά του, ο He Xiaopeng, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της XPeng, δήλωσε ότι η εταιρεία θα παρέχει στους Κινέζους καταναλωτές τα καλύτερα προϊόντα EV που συνδυάζουν την κατασκευή οχημάτων και τις μηχανικές δυνατότητες της Volkswagen και την τεχνολογία smart EV της XPeng.

Τον Δεκέμβριο του 2023, η Volkswagen ολοκλήρωσε την απόκτηση το 4,99% των μετοχών του συνολικού εκδομένου και υφιστάμενου μετοχικού κεφαλαίου της XPeng, μετά την ανακοίνωση της συνεργασίας των δύο εταιρειών τον Ιούλιο του 2023.

Μία άλλη κινεζική εταιρεία κατασκευής ηλεκτρικών οχημάτων, η Nio, τον Δεκέμβριο του περασμένου έτους υπέγραψε συμφωνία για επένδυση 2,2 δις δολ. με την CYVN Holding που εδρεύει στο Άμπου Ντάμπι.

Και, η ολλανδική αυτοκινητοβιομηχανία Stellantis NV ανακοίνωσε επίσης τον Οκτώβριο του 2023 ότι θα επενδύσει 1,5 δις ευρώ για να αποκτήσει το 20% περίπου της κινεζικής start-up εταιρείας EV Leapmotor, υπογραμμίζοντας το πλεονέκτημα και την ανταγωνιστικότητα του κινεζικού τομέα κατασκευής ηλεκτρικών οχημάτων.