Έκθεση της Wood Mackenzie Προβλέπει Αύξηση στην Εγκατάσταση Φ/Β στις ΗΠΑ Λόγω του Νόμου Μπάιντεν

Έκθεση της Wood Mackenzie Προβλέπει Αύξηση στην Εγκατάσταση Φ/Β στις ΗΠΑ Λόγω του Νόμου Μπάιντεν
energia.gr
Τετ, 6 Μαρτίου 2024 - 14:04

Η αμερικανική βιομηχανία φωτοβολταϊκών αναμένεται να συνεχίσει τη δυναμική της ανάπτυξη το 2024 αφού αντιπροσώπευε πάνω από το 50% της νέας δυναμικότητας ηλεκτρικής ενέργειας στο δίκτυο πέρυσι, σύμφωνα με έκθεση που δημοσιεύθηκε από την Wood Mackenzie και την Ένωση Βιομηχανιών Ηλιακής Ενέργειας των ΗΠΑ την Τετάρτη

Οι επενδυτές αποβλέπουν στο να επωφεληθούν από  τον νόμο για τη μείωση του πληθωρισμού (IRA) του Προέδρου Τζο Μπάιντεν, ο οποίος παρέχει γενναιόδωρες εκπτώσεις φόρου για ηλεκτρικά οχήματα και τεχνολογίες καθαρής ενέργειας, όπως αιολικά και ηλιακά πάρκα.

«Μια μεγάλη ανάπτυξη της ηλιακής ενέργειας στις ΗΠΑ με αυξημένη σταθερότητα της εφοδιαστικής αλυσίδας, περισσότερη χρηματοδότηση φορολογικών πιστώσεων και χαμηλότερα επιτόκια θα αύξανε τις προοπτικές μας [για νέα δυναμικότητα ηλιακής ενέργειας κατά] 17%, δήλωσε η Michelle Davis, επικεφαλής του παγκόσμιου τομέα ηλιακής ενέργειας στη Wood Mackenzie και επικεφαλής συντάκτρια της έκθεσης. «Μια χαμηλή ανάπτυξη με περιορισμούς στην εφοδιαστική αλυσίδα, λιγότερη ενίσχυση μέσω φοροαπαλλαγών και στατικά επιτόκια θα μείωνε τις προοπτικές μας [κατά] 24%».

Η έκθεση ανέφερε ότι επιπλέον πέντε γιγαβάτ (GW) σε σχέση με την περσινή δυναμικότητα θα μπορούσαν να εγκατασταθούν το 2024.

Οι προσδοκίες για το ρυθμό ανάπτυξης για εξοπλισμό για εμπορική χρήση, κοινοτική χρήση και χρήση σε κλίμακα υπηρεσιών κοινής ωφελείας είναι 19%, 15% και 26% για εφέτος, αντίστοιχα.

Ο τομέας της ηλακής ενέργειας αύξησε τη δυναμικότητά του κατά 32,4 GW το 2023, 51% υψηλότερα από το 2022, κυρίως λόγω της αυξανόμενης σταθερότητας της εφοδιαστικής αλυσίδας καθώς ολοκληρώθηκαν μία σειρά από ανεκτέλεστα έργα.

Οι εισαγωγές ηλιακής ενέργειας στις ΗΠΑ είχαν παρεμποδιστεί από εμπορικές ενέργειες το 2022, όπως οι δασμοί σε εισαγωγές από ορισμένες χώρες της Νοτιοανατολικής Ασίας και οι ανησυχίες σχετικά με τις πρακτικές καταναγκαστικής εργασίας.

Πέρυσι, το Τέξας ήταν στην κορυφή της λίστας όσον αφορά τη συνολική δυναμικότητα ηλιακής ενέργειας με αύξηση των ηλιακών εγκαταστάσεων σε κλίμακα κοινής ωφέλειας, οι οποίες αυξήθηκαν κατά 77% από το 2022. Η Καλιφόρνια βρέθηκε στην κορυφή όσον αφορά την προσθήκη νέων οικιστικών και εμπορικών εγκαταστάσεων το 2023, καθώς οι καταναλωτές θέλησαν να επωφεληθούν από τους τρέχοντες κανόνες net metering της εν λόγω Πολιτείας πριν από τη μετάβαση στους νέους κανόνες καθαρής χρέωσης (net billing), γνωστούς ως NEM 3.0, τον Απρίλιο του τρέχοντος έτους. Ωστόσο, οι οικιακές εγκαταστάσεις ηλιακής ενέργειας της Καλιφόρνιας αναμένεται να μειωθεί κατά 13% το 2024 λόγω της μετάβασης προς το NEM 3.0, αλλά και εξαιτίας των υψηλότερων επιτοκίων σε άλλες Πολιτείες των ΗΠΑ, σύμφωνα με την έκθεση.