Επενδύσεις στον Τομέα του LNG στις ΗΠΑ Σχεδιάζουν η ADNOC του Άμπου Ντάμπι και η Saudi Aramco

Επενδύσεις στον Τομέα του LNG στις ΗΠΑ Σχεδιάζουν η ADNOC του Άμπου Ντάμπι και η Saudi Aramco
energia.gr
Τετ, 6 Μαρτίου 2024 - 19:56

Οι πετρελαϊκοί γίγαντες της Αραβικής Χερσονήσου, Saudi Aramco και ADNOC,η κρατική Εταιρεία Πετρελαίου του Άμπου Ντάμπι βρίσκονται σε συνομιλίες για επενδύσεις στις Η.Π.Α. Se έργα υγροποιημένου φυσικού αερίου, καθώς εντείνουν τον ανταγωνισμό με τις μεγάλες πετρελαϊκές εταιρείες και τον περιφερειακό αντίπαλο Κατάρ στην ακμάζουσα αγορά του LNG, σύμφωνα με το Reuters που επικαλείται πηγές με γνώση του θέματος. Οι δύο εταιρείες προσπαθούν να εκμεταλλευτούν τους πόρους ορυκτών καυσίμων που διαθέτουν όσο έχουν την δυνατότητα και καθώς η ζήτηση για το συγκεκριμένο καύσιμο αναμένεται να αυξηθεί κατά 50% έως το 2030

Έτσι, θέλουν να αξιοποιήσουν τις ευκαιρίες που υπάρχουν στις Ηνωμένες Πολιτείες, οι οποίες έχουν γίνει ο μεγαλύτερος εξαγωγέας LNG στον κόσμο, στέλνοντας, μάλιστα, όγκους-ρεκόρ στην Ευρώπη.

Συγκεκριμένα, η Saudi Aramco βρίσκεται σε συνομιλίες για επενδύσεις στη φάση 2 του έργου Port Arthur LNG της Sempra Infrastructure στο Τέξας, το οποίο αφορά την πρόταση επέκτασης της ήδη παραγωγικής πρώτης φάσης του έργου, ανέφεραν οι πηγές στο αμερικανικό ειδησεογραφικό πρακτορείο, υπό τον όρο της ανωνυμίας λόγω της ευαισθησίας του θέματος.

Εν τω μεταξύ, η ADNOC βρίσκεται σε συνομιλίες με την αμερικανική εταιρεία LNG NextDecade για μια συμφωνία σχετικά με την προτεινόμενη τέταρτη μονάδα επεξεργασίας στις εγκαταστάσεις εξαγωγής LNG του Rio Grande, αξίας 18 δις δολ., σύμφωνα με τις ίδιες πηγές.

Η Aramco και η ADNOC αρνήθηκαν να σχολιάσουν όταν επικοινώνησαν με το Reuters. Η Sempra Infrastructure, θυγατρική της Sempra, από την πλευρά της, δήλωσε ότι δεν σχολιάζει εμπορικά θέματα που σχετίζονται με έργα υπό ανάπτυξη, ενώ η NextDecade είπε ότι δεν σχολιάζει τις φήμες της αγοράς.

Η δυναμικότητα των ΗΠΑ σε LNG πρόκειται σχεδόν να διπλασιαστεί τα επόμενα τέσσερα χρόνια, αν και αρκετές αμερικανικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην κατασκευή έργων LNG αντιμετώπισαν οικονομικά εμπόδια στην προσπάθειά τους να ξεκινήσουν τα προτεινόμενα τερματικά εξαγωγής καθώς οι επενδυτές γίνονται πιο απαιτητικοί και ενώ υπάρχουν και αυξανόμενες πιέσεις των ρυθμιστικών αρχών προς τις τράπεζες να δώσουν έμφαση στα κριτήρια ESG – που αφορούν ζητήματα περιβάλλοντος, κοινωνικής ευθύνης και διακυβέρνησης – στη χρηματοδότηση των πρότζεκτ.

«Το μήνυμα είναι: Εάν οι τράπεζες που εστιάζουν στο ESG δεν χρηματοδοτήσουν έργα στις ΗΠΑ, κάποιος θα το κάνει;», δήλωσε ο Kaushal Ramesh, αντιπρόεδρος της Rystad Energy για την έρευνα στο LNG. Μετά από πιέσεις από ακτιβιστές για το κλίμα, ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν διέκοψε τον Ιανουάριο τις εκκρεμείς εγκρίσεις και τις μελλοντικές αιτήσεις για εξαγωγή LNG από νέα έργα.

Δεν είναι ακόμη σαφές εάν οι συνομιλίες με τους πετρελαϊκούς γίγαντες του Κόλπου αφορούν μετοχές ή συμφωνίες πώλησης και αγοράς (SPA) ή και τα δύο. Μία από τις πηγές είπε στο Reuters ότι η Aramco βρίσκεται σε συνομιλίες για την αγορά ορισμένων ή όλων των όγκων από μία από τις δύο μονάδες υγροποίησης στη δεύτερη φάση του Port Arthur, και οι οποίες αμφότερες μπορούν να παράγουν έως και 13,5 εκατομμύρια τόνους ετησίως (mtpa).

Αγώνας δρόμου για την αγορά του LNG

Η Saudi Aramco προσπαθεί να μπει στην διεθνή αγορά του LNG, ενώ η ADNOC ήδη δραστηριοποιείται σε αυτήν. Και οι δύο ανταγωνίζονται το γειτονικό Κατάρ, έναν από τους μεγαλύτερους εξαγωγείς θαλάσσιων καυσίμων στον κόσμο.

Η QatarEnergy αποκάλυψε πρόσφατα τα σχέδιά της για επέκταση που έχουν στόχο να την οδηγήσουν στον έλεγχρο του 25% περίπου της παγκόσμιας αγοράς LNG έως το 2030, όπως λένε οι αναλυτές. «Τόσο η Aramco όσο και η ADNOC είναι πετρελαϊκοί κολοσσοί που θα μπορούσαν να έχουν πετύχει περισσότερα στο LNG...Δεν θα ήταν έκπληξη το ότι θα ανοίξουν με χαρά το πορτοφόλι τους για το σωστό πρότζεκτ», λέει ο Ramesh της Rystad.

Εξάλλου, την Τρίτη, πηγές δήλωσαν στο Reuters ότι η Aramco έχει προκριθεί μαζί με τη Shell και μερικές άλλες εταιρείες να αγοράσουν τα περισσότερα από τα περιουσιακά στοιχεία της εταιρείας εμπορίας LNG Pavilion Energy, εξέλιξη που θα μπορούσε να την εισαγάγει στην αγορά του LNG.