Οι αγορές εμπορευμάτων σημείωσαν άνοδο εν μέσω ενός ευρύτερου τόνου υπέρ του κινδύνου σε όλες τις αγορές, υποβοηθούμενες από το ασθενέστερο δολάριο, το οποίο συνέβαλε στην αύξηση της όρεξης των επενδυτών. Ο χρυσός σημείωσε νέο υψηλό μετά το ήπιο σχόλιο του προέδρου της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ, Τζερόμ Πάουελ. Στην προγραμματισμένη κατάθεση του σε επιτροπή της Βουλής των Αντιπροσώπων, ο Πάουελ δήλωσε ότι θα

ήταν πιθανό να είναι σκόπιμο για την κεντρική τράπεζανα μειώσει τα επιτόκια κάποια στιγμή φέτος. Ωστόσο, κατέστησε σαφές ότι δεν βρισκόμαστε ακόμη σε αυτό το σημείο. Αυτή η υπόθεση για μείωση των επιτοκίων ενισχύθηκε από μια ασθενέστερη του αναμενόμενου έκθεση για τις ιδιωτικές θέσεις εργασίας. Ο χρυσός διαπραγματευόταν έως και τα 2.149,25 δολάρια/ουγγιά κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, παρασύροντας τον υπόλοιπο κλάδο των πολύτιμων μετάλλων προς τα πάνω. Το πρόσφατο ράλι υποστηρίχθηκε από μια ισχυρή αύξηση της ζήτησης των επενδυτών, καθώς το φάσμα της μείωσης των επιτοκίων συνοδεύτηκε από ισχυρές αγορές ασφαλών καταφυγίων εν μέσω αυξημένων γεωπολιτικών κινδύνων και ενός αβέβαιου οικονομικού περιβάλλοντος. Στο σημερινό podcast 5in5, ο Bernard Hickey συζητά αυτή τη δυναμική με τον Daniel Hynes.

Ο χαλκός ηγήθηκε των βασικών μετάλλων εν μέσω του ευρύτερου τόνου υπέρ του κινδύνου. Τα αυξημένα επιτόκια και το ισχυρότερο δολάριο ΗΠΑ αποτέλεσαν αντίβαρο για τον κλάδο κατά το προηγούμενο έτος. Ωστόσο, η υποχώρηση του USD αυτή την εβδομάδα βοήθησε να ωθήσει τον χαλκό κοντά σε υψηλό δύο μηνών. Ο ψευδάργυρος σημείωσε υψηλό ενός μηνός μετά την αύξηση των εντολών απόσυρσης μετάλλων από τις αποθήκες της LME. Σε αυτό συνέβαλαν οι αναφορές ότι η νοτιοκορεατική Young Poong Corp μείωσε την παραγωγή διυλισμένου ψευδαργύρου στο χυτήριο Seokpo κατά 20%.

Η αντίδραση στον στόχο της Κίνας για αύξηση του ΑΕΠ κατά 5% φέτος ήταν συγκρατημένη. Για να επιτευχθεί ο στόχος, η κυβέρνηση θα πρέπει να επεκτείνει τα μέτρα δημοσιονομικής τόνωσης. Ωστόσο, η ανακοίνωση δεν περιείχε λεπτομέρειες σχετικά με το πώς θα γίνει αυτό.

Το αργό πετρέλαιο διεύρυνε τα κέρδη του μετά την έκθεση των ΗΠΑ που έδειξε ενδείξεις αύξησης της ζήτησης καυσίμων ενόψει της καλοκαιρινής περιόδου οδήγησης. Τα αμερικανικά αποθέματα βενζίνης μειώθηκαν κατά 4.460kbbl την περασμένη εβδομάδα, σύμφωνα με τα στοιχεία της EIA. Η ζήτηση για αποσταγμένα καύσιμα ήταν επίσης ισχυρότερη, με τα αποθέματα να μειώνονται κατά 4.131kbbl. Τα αποθέματα αργού πετρελαίου αυξήθηκαν κατά 1.367kbbl, μια μικρότερη από την αναμενόμενη αύξηση. Αυτό συνέβη αφού η Saudi Aramco αύξησε τις επίσημες τιμές πώλησης του αργού στην Ασία, υποδηλώνοντας ότι η ζήτηση ανακάμπτει στην περιοχή. Τα πρόσφατα κέρδη υποστηρίχθηκαν από τις μειώσεις της προσφοράς του ΟΠΕΚ+. Το κλίμα αναπτερώθηκε μετά την ανακοίνωση αυτή την εβδομάδα ότι ο όμιλος θα επεκτείνει τις εν λόγω περικοπές και στο δεύτερο τρίμηνο. Οι εντάσεις στη Μέση Ανατολή συνεχίζουν να κρατούν τους εμπόρους σε εγρήγορση. Ένας πύραυλος των Χούτι έπληξε ένα πλοίο μεταφοράς χύδην φορτίου στον Κόλπο του Άντεν, σκοτώνοντας μέλη του πληρώματος και προκαλώντας την εγκατάλειψή του.

Οι τιμές του υγροποιημένου φυσικού αερίου της Βόρειας Ασίας αυξήθηκαν, καθώς το καθαρότερο καύσιμο παραμένει ελκυστικό έναντι του άνθρακα. Η πτώση των τιμών του LNG κατά τους τελευταίους τέσσερις μήνες είδε το premium του έναντι του άνθρακα να εξανεμίζεται. Στη συνέχεια, η επιτόπια δραστηριότητα στην αγορά αυξήθηκε έντονα, καθώς οι επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας αλλάζουν καύσιμα. Αυτό ήταν εμφανές στην Ιαπωνία, όπου τα αποθέματα υγροποιημένου φυσικού αερίου που διατηρούν οι παραγωγοί ηλεκτρικής ενέργειας έχουν μειωθεί κατά σχεδόν 10% σε ετήσια βάση. Επίσης οι ευρωπαϊκές τιμές υποχώρησαν εν μέσω ενδείξεων ότι η ζήτηση των νοικοκυριών παραμένει αδύναμη.