Την πρόταση να ονοµαστεί η παρούσα γεωλογική περιόδος της Γης Ανθρωπόκαινος απέρριψε επιτροπή επιστηµόνων δίνοντας τέλος σε συζήτηση δεκαετιών. Η επιτροπή αποφάσισε ότι η ταχεία µεταµόρφωση του πλανήτη µας από την ανθρώπινη δραστηριότητα δεν αξίζει ξεχωριστού όρου, όπως η Τριαδική περίοδος για την αυγή των δεινόσαυρων, η Παλαιογενής για την εµφάνιση των θηλαστικών και η Πλειστόκαινος που περιλαµβάνει την τελευταία εποχή των παγετώνων

Η χρονολόγηση των γεωλόγων θέλει την ηλικίας 4,7 δισ. ετών Γη να βρίσκεται στην Ολόκαινο περίοδο, που ξεκίνησε πριν από 11.700 χρόνια µε την υποχώρηση των πάγων. Η αλλαγή της χρονολόγησης για να κηρυχθεί η έναρξη της Ανθρωποκαίνου, θα αποτελούσε παραδοχή ότι η πρόσφατη ανθρώπινη δραστηριότητα υπήρξε τόσο σηµαντική, ώστε να οδηγήσει στη λήξη της Ολοκαίνου.

Μία τέτοια παραδοχή θα διαµόρφωνε εκ νέου την ορολογία των σχολικών βιβλίων και επιστηµονικών δηµοσιεύσεων σε όλο τον κόσµο, ενώ θα καθοδηγούσε την επιστηµονική κοινότητα επηρεάζοντας την ανάλυση γεωλογικών γεγονότων.

Ξεχωριστή επιστηµονική επιτροπή, που συνεκλήθη πριν από 15 χρόνια, είχε καταλήξει ότι η Ανθρωπόκαινος ξεκίνησε στα µέσα του 20ού αιώνα, όταν δοκιµές πυρηνικών βοµβών διασκόρπισαν ραδιενεργά απόβλητα σε όλο τον κόσµο. Τα µέλη της νέας επιτροπής, όµως, θεώρησαν ότι ο ορισµός αυτός ήταν υπερβολικά περιορισµένος και άβολα σύγχρονος για να αποτελέσει σταθµό στη µεταµόρφωση του πλανήτη από τον Homo sapiens.

«Είναι περιοριστικό και απλουστευτικό. Τι γινόταν κατά τη διάρκεια της γέννησης της γεωργίας, στη βιοµηχανική επανάσταση, στον εποικισµό της Αµερικής ή της Αυστραλίας;», λέει ο Γιαν Πιοτρόφσκι, µέλος της επιτροπής και καθηγητής στο Πανεπιστήµιο του Αρχους στη ∆ανία. «Η επιρροή του ανθρώπου ξεπερνάει κατά πολύ τον γεωλογικό χρόνο. Αν το αγνοήσουµε, αγνοούµε τον πραγµατικό αντίκτυπο του ανθρώπου πάνω στον πλανήτη», λέει ο Μάικ Ουόκερ του Πανεπιστηµίου Σεν Ντέιβιντ της Ουαλλίας και µέλος της επιτροπής.

Οι επιστήµονες της επιτροπής δεν αρνούνται ασφαλώς ότι η σύγχρονη εποχή αξίζει έναν όρο που θα υπογραµµίζει την ξεχωριστή φύση της. Ραδιενεργά ισότοπα από πυρηνικές δοκιµές, πλαστικά και βιοµηχανική τέφρα, τσιµέντο και µεταλλικοί ρύποι έχουν αυξήσει την εξαφάνιση ειδών και αφήνουν µόνιµο γεωλογικό αποτύπωµα.

Τα µέλη της επιτροπής που ψήφισαν κατά του όρου προτιµούν να περιγράφουν την Ανθρωπόκαινο ως γεγονός και όχι ως εποχή, χαρακτηρισµός που δεν απαιτεί έγκριση από επιστηµονική επιτροπή. Πολλά από τα κρισιµότερα συµβάντα στη Γη υπήρξαν, όµως, «γεγονότα», όπως οι µαζικές εξαφανίσεις ειδών, οι φάσεις ταχείας ανάπτυξης της βιοποικιλότητας και η πλήρωση της γήινης ατµόσφαιρας µε οξυγόνο πριν από 2,1 µε 2,4 δισ. χρόνια.

Παρά την απόρριψη της πρότασης της Ανθρωποκαίνου, η νέα εποχή µπορεί να αποκτήσει την ονοµασία της στο µέλλον. Αυτό όµως θα απαιτήσει την επανάληψη της διαδικασίας συζήτησης και ψηφοφορίας. «Η ανθρώπινη σφραγίδα είναι πια ανεξίτηλη και θα είναι αναγνωρίσιµη στα γεωλογικά δεδοµένα. Αυτό δεν µπορεί να αµφισβητηθεί. Η χρονολόγηση και ο χαρακτηρισµός της εποχής αυτής µένει να αποφασισθούν από τους µακρινούς µας απογόνους», λέει ο δρ Πιοτρόφσκι.

Επιτροπή επιστηµόνων καταψήφισε πρόταση χαρακτηρισµού της εποχής µας µε τον νέο όρο, µεταθέτοντας τις αποφάσεις στο µέλλον.

(από την εφημερίδα "ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ")