Σε συνέχεια της υπόσχεσης που έδωσε στους διαμαρτυρόμενους αγρότες, το Παρίσι παρουσίασε ένα νέο σχέδιο γεωργικού νόμου που εστιάζει στην επισιτιστική κυριαρχία και την καθιστά προτεραιότητα της δημόσιας πολιτικής της ΕΕ και των κρατών μελών, θέτοντάς την σε ισότιμη βάση με την περιβαλλοντική βιωσιμότητα.

Ο υπουργός Γεωργίας Marc Fesneau παρουσίασε την Τετάρτη (3 Απριλίου) στο γαλλικό Συμβούλιο Υπουργών ένα νέο σχέδιο νόμου για τη γεωργική πολιτική.

Ο νόμος «θέτει τη διατροφική κυριαρχία στο επίκεντρο του κοινοβουλευτικού και δημόσιου διαλόγου» ως «δομικό στοιχείο της δημόσιας πολιτικής», δήλωσαν στους δημοσιογράφους αξιωματούχοι του γαλλικού υπουργείου Γεωργίας σε ενημέρωση.

Το νομοσχέδιο έχει στόχο να κατευθύνει την ανάπτυξη της γαλλικής γεωργίας τα επόμενα χρόνια, αναμενόταν εδώ και πολλούς μήνες, αλλά έπαιρνε συνεχώς αναβολές.

Η πρώτη εκδοχή του είχε παρουσιαστεί τον Δεκέμβριο του 2023, προτού οι διαμαρτυρίες αναγκάσουν την κυβέρνηση να αποσύρει και να το τροποποιήσει.

Ευρωπαϊκή κυριαρχία και «μείζον γενικό συμφέρον»

Ο προτεινόμενος νόμος τηρεί ορισμένες από τις υποσχέσεις της γαλλικής εκτελεστικής εξουσίας σχετικά με την κατάργηση του φόρου στο πετρέλαιο κίνησης που χρησιμοποιείται στη γεωργία καθώς και διάφορες διοικητικές απλουστεύσεις.

Κατοχυρώνει τη γεωργική κυριαρχία στο άρθρο ένα ως προτεραιότητα για το μέλλον και ως στοιχείο χρηματοδότησης της πολιτικής δράσης.

Στόχος είναι να εξασφαλιστεί η παραγωγή τροφίμων και βιομάζας που θα τονώσει την ανανέωση των γενεών στη γεωργία και την προσαρμογή της στην κλιματική αλλαγή.

Η γεωργική και διατροφική κυριαρχία ευθυγραμμίζονται με το ευρωπαϊκό και διεθνές νομικό πλαίσιο, δήλωσαν κυβερνητικοί αξιωματούχοι στο Euractiv, τονίζοντας ότι οι εξαγωγικές ανάγκες της Γαλλίας είναι πλήρως ενσωματωμένες στην κοινή αγορά.

Στο νόμο, η γεωργία, η αλιεία και η υδατοκαλλιέργεια ορίζονται ως τομείς «μείζονος γενικού ενδιαφέροντος».

Σύμφωνα με το γαλλικό υπουργείο, αυτό θα επιτρέψει «να δοθεί μεγαλύτερη προσοχή στη γεωργία και τη διατροφική κυριαρχία», στις δημόσιες πολιτικές, ώστε να αποτελέσουν προτεραιότητα και να αποκατασταθεί η ισορροπία δυνάμεων, ιδίως σε σχέση με το περιβάλλον, στο οποίο έχει ήδη χορηγηθεί αυτό το νομικό καθεστώς από το 1986.

«Μακροπρόθεσμα, αυτό θα προσφέρει προσανατολισμό για τα διοικητικά δικαστήρια, όταν η γεωργία σταθμίζεται έναντι άλλων τύπων προτεραιοτήτων», προσθέτουν πηγές του υπουργείου.

Ένα άρθρο του νομοσχεδίου αποσκοπεί στην «επιτάχυνση της λήψης δικαστικών αποφάσεων σε περίπτωση προσφυγής κατά έργων που […] συμβάλλουν στη διατροφική κυριαρχία».

Μειωμένες κυρώσεις για περιβαλλοντική ζημία

Αυτό το νομικό εργαλείο θα ενισχυθεί με ένα άλλο άρθρο που αποσκοπεί στη μείωση των κυρώσεων για τους αγρότες που προκαλούν περιβαλλοντική ζημία, οι οποίες το υπουργείο θεωρεί ότι είναι συχνά «δυσανάλογες», «συκοφαντικές» και «ταπεινωτικές».

«Δεν πρόκειται να στείλουμε έναν αγρότη στη φυλακή επειδή κόβει τον φράκτη του τη λάθος στιγμή», δήλωσε ο Fesneau λίγες ημέρες νωρίτερα στο συνέδριο της FNSEA, τη γαλλική ένωση αγροτών.

Ο νόμος θα προσαρμόσει επίσης την κλίμακα των κυρώσεων, ιδίως με την αντικατάσταση των ποινικών κυρώσεων με διοικητικές κυρώσεις.

Η ομάδα του Fesneau πρόσθεσε ότι το νομοσχέδιο θα δώσει στους αγρότες μεγαλύτερη βαρύτητα στην αξιολόγηση των έργων υποδομής από τις δημόσιες αρχές, ακριβώς όπως πολλά έργα υδραυλικής μηχανικής ή κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων, δυσκολεύονται να ξεκινήσουν λόγω των πιθανών περιβαλλοντικών τους επιπτώσεων.

Το νομοσχέδιο θα εξεταστεί από την Γαλλική Εθνοσυνέλευση στις 13 Μαΐου και στη συνέχεια από τη Γερουσία το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Ιουνίου, ενώ η τελική έγκριση θα προγραμματιστεί πριν από το καλοκαίρι.

euractiv.gr