Η Gazprom Neft, ο πετρελαϊκός βραχίονας του ρωσικού ενεργειακού κολοσσού Gazprom, έχει αναθεωρήσει τη διευθυντική του δομή προκειμένου να βελτιώσει την εταιρική του διακυβέρνηση, ανέφεραν την Παρασκευή οι εφημερίδες Vedomosti και Kommersant, επικαλούμενες πηγές

Ανέφεραν, επίσης ότι ο Βαντίμ Γιακόβλεφ, ο οποίος ήταν υπεύθυνος της μονάδας παραγωγής και ερευνών, έχει εγκαταλείψει την εταιρεία, καθώς η Gazprom έχει προχωρήσει για να ενισχύσει τον έλεγχό της επί της Gazprom Neft, η οποία είναι ο τρίτος μεγαλύτερος παραγωγός πετρελαίου της Ρωσίας.

Ο Άντον Τζαλυάμποφ, ο οποίος εντάχθηκε στην εταιρεία τον Αύγουστο ως αναπληρωτής γενικός διευθυντής και επικεφαλής μηχανικός, θα διαδεχθεί τον Γιακόβλεφ, σύμφωνα με την εφημερίδα. Έχει εργαστεί στην Gazprom.

Πηγή κοντά στον Γιακόβλεφ επιβεβαίωσε την αποχώρησή του. Υπό τη διεύθυνσή του, η Gazprom Neft πέτυχε έναν θεαματικό διπλασιασμό της παραγωγής υδρογονανθράκων της σε 100 εκατομμύρια τόνους ετησίως και την έναρξη της παραγωγής στο πρώτο υπεράκτιο κοίτασμα πετρελαίου της Ρωσίας στην Αρκτική, το Prirazlomnoye.

Ο Γιακόβλεφ είχε εργαστεί στη Gazprom Neft για 17 χρόνια, 12 από τα οποία ήταν υπεύθυνος για την παραγωγή και τις έρευνές της.

Η Gazprom Neft δεν απάντησε αμέσως σε αίτημα του Reuters για σχολιασμό.

Οι επιδόσεις της Gazprom Neft ήταν καλύτερες από αυτές της μητρικής της, της Gazprom, της μεγαλύτερης εταιρείας φυσικού αερίου στον κόσμο σε παραγωγή και αποθέματα, η οποία είδε τα κέρδη της να πέφτουν καθώς οι πωλήσεις της στην Ευρώπη μειώθηκαν εν μέσω πολιτικών πιέσεων για την Ουκρανία.

Τον Νοέμβριο, η κεφαλαιοποίηση της Gazprom έπεσε κάτω από αυτή της Gazprom Neft λόγω των υψηλών τιμών του πετρελαίου και μετά από ανακοίνωση μερίσματος από τη θυγατρική. Η Gazprom αγόρασε την Gazprom Neft, η οποία τότε ονομαζόταν Sibneft, για περισσότερα από 13 δισεκατομμύρια δολάρια από τον μεγιστάνα Ρόμαν Αμπράμοβιτς το 2005.