Κομισιόν: Έρευνα για Επιδοτήσεις σε Κινέζους Κατασκευαστές Ανεμογεννητριών - Στο “Μικροσκόπιο” και Αιολικά στην Ελλάδα

Κομισιόν: Έρευνα για Επιδοτήσεις σε Κινέζους Κατασκευαστές Ανεμογεννητριών - Στο “Μικροσκόπιο” και Αιολικά στην Ελλάδα
energia.gr
Τρι, 9 Απριλίου 2024 - 17:45

(upd. 20:10) Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ξεκίνησε νέα έρευνα σχετικά με τις επιδοτήσεις που έλαβαν Κινέζοι προμηθευτές ανεμογεννητριών που προορίζονται για αιολικά πάρκα στην Ευρώπη, στην τελευταία της ενέργεια ενάντια σε κατασκευαστές προϊόντων “καθαρής τεχνολογίας” από την Κίνα

Ειδικότερα, η Κομισιόν θα εξετάσει τις συνθήκες για την ανάπτυξη αιολικών πάρκων στην Ισπανία, την Ελλάδα, τη Γαλλία, τη Ρουμανία και τη Βουλγαρία, όπως ανακοίνωσε η αρμόδια για θέματα Ανταγωνισμού Επίτροπος της ΕΕ Μαργκρέτε Βεστάγκερ την Τρίτη.

Η Βεστάγκερ δεν κατονόμασε τις κινεζικές εταιρείες που θα τεθούν στο "μικροσκόπιο" της Κομισιόν στη διάρκεια ομιλίας της στο Πανεπιστήμιο Πρίνστον των Ηνωμένων Πολιτειών.

Μια ομάδα που εκπροσωπεί κινεζικά επιχειρηματικά συμφέροντα στις Βρυξέλλες εξέφρασε τη «βαθιά δυσαρέσκειά της» για αυτό που αποκάλεσε προστατευτισμό και έλλειψη διαφάνειας από την ΕΕ, καθώς αναπτύσσει τους νέους κανόνες της για την αντιμετώπιση της κρατικής βοήθειας από ξένους παράγοντες. «Αυτή η ενέργεια στέλνει ένα βλαβερό μήνυμα προς τον κόσμο, υποδηλώνοντας διακρίσεις κατά των κινεζικών επιχειρήσεων και υποστηρίζοντας τον προστατευτισμό», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το Εμπορικό Επιμελητήριο της Κίνας στην ΕΕ.

Η Επιτροπή διερευνά ήδη εάν θα επιβάλει δασμούς στις εισαγωγές κινεζικών ηλεκτρικών οχημάτων, ενώ αναφέρει ότι διαθέτει στοιχεία που δείχνουν ότι επωφελούνται από επιδοτήσεις.

Ενώ ευρωπαϊκές εταιρείας παραγωγής εξοπλισμού αιολικής ενέργειας, όπως η Siemens Energy και η Vestas εξακολουθούν να προμηθεύουν το μεγαλύτερο μέρος των ανεμογεννητριών στα αιολικά πάρκα της Ευρώπης, αντιμετωπίζουν ολοένα και περισσότερο τον κινεζικό ανταγωνισμό στην παγκόσμια αγορά - απειλώντας ενδεχομένως τις θέσεις τους σε έναν παγκόσμιο αγώνα για την ανάπτυξη πιο αποδοτικών και φθηνότερων ανεμογεννητριών. Όσοι επικρίνουν τις επεκτατικές εμπορικές πολιτικές της Κίνας, αναφέρουν παρόμοιες εντάσεις στην αγορά ηλιακής ενέργειας της Ευρώπης, η οποία έχει αποτελματωθεί λόγω μιας σοβαρής κρίσης που έχει ωθήσει ορισμένους τοπικούς κατασκευαστές στο χείλος της κατάρρευσης.

«Η ανταγωνιστικότητα της Κίνας ως τόπος παραγωγής, η ώθηση της κινεζικής κυβέρνησης να αναπτύξει ολόκληρη την αλυσίδα εφοδιασμού αιολικής ενέργειας και οι φιλόδοξοι στόχοι στις ΑΠΕ έχουν παίξει σημαντικό ρόλο», δήλωσε ο πάροχος πληροφοριών αγοράς Enerdata. Οι Κινέζοι πωλητές επωφελούνται από την ακμάζουσα εγχώρια αγορά τους , όπου τοπικοί προγραμματιστές επενδύσεων παρήγγειλαν πέρυσι ανεμογεννήτριες ικανές να παράγουν περίπου 100 gigawatt (GW). Αυτό ισοδυναμεί περίπου με την ισχύ 100 ευρωπαϊκών πυρηνικών σταθμών μέσου μεγέθους με δύο αντιδραστήρες, δήλωσε η εταιρεία ερευνών Wood Mackenzie. Συγκρίνεται με τον ετήσιο μέσο όρο των 29 GW που ορίζει η ΕΕ για την επίτευξη των στόχων της για το κλίμα και την ενέργεια για το 2024.

Η Βεστάγκερ δήλωσε σήμερα ότι η ΕΕ πρέπει να υιοθετήσει μια πιο συστηματική προσέγγιση και όχι να διεξάγει, όπως τώρα, έρευνες ανά μεμονωμένη περίπτωση.

“Και πρέπει να το κάνουμε πριν να είναι πολύ αργά. Δεν έχουμε την πολυτέλεια να δούμε τι συνέβη στους ηλιακούς συλλέκτες να συμβαίνει ξανά σε ηλεκτρικά οχήματα, ανεμογεννήτριες ή βασικούς ημιαγωγούς”, όπως τόνισε.

Η ομάδα λόμπι της αιολικής βιομηχανίας WindEurope, της οποίας τα μέλη περιλαμβάνουν τους μεγάλους κατασκευαστές στροβίλων Vestas, Siemens Energy και Nordex, καλωσόρισε την έρευνα που εξήγγειλε η Κομισιόν. «Είναι φυσικό [η Ευρωπαϊκή Επιτροπή] να χρησιμοποιεί τα εργαλεία που έχει στη διάθεσή της για να αποκαταστήσει τον θεμιτό και ανοιχτό ανταγωνισμό στην αγορά», δήλωσε ο Chief Policy Officer της WindEurope, Pierre Tardieu. Απαγορεύτηκε στους ευρωπαίους κατασκευαστές να χρησιμοποιούν κρατική χρηματοδότηση για να στηρίξουν τις προσφορές τους προσφέροντας φθηνότερες τιμές ή αναβάλλοντας τις πληρωμές σύμφωνα με τους κανόνες ελεύθερου εμπορίου του ΟΟΣΑ, πρόσθεσε ο Tardieu σε τηλεδιάσκεψη.

Η έρευνα για την αιολική ενέργεια θα υπόκειται σε νέες εξουσίες που απενεμήθησαν στην ΕΕ και οι οποίες έδωσαν το δικαίωμα στην Επιτροπή από τον Ιούλιο του 2023 να αξιολογήσει εάν οι ξένες επιδοτήσεις επιτρέπουν στις εταιρείες να υποβάλλουν υπερβολικά συμφέρουσες προσφορές σε δημόσιους διαγωνισμούς.

Οι ανεμογεννήτριες που έχουν εγκατασταθεί στην ΕΕ έχουν κατασκευαστεί ως επί το πλείστον εντός της Ένωσης, ωστόσο οι Κινέζοι κατασκευαστές έχουν με γορογούς ρυθμούς καταφέρει να κατέχουν περίπου τα δύο τρίτα της παγκόσμιας αγοράς ήδη από το 2022. Όσον αφορά τα φωτοβολταϊκά πάνελ, οι Κινέζοι παραγωγοί κατέχουν μερίδιο άνω του 90% της αγοράς της ΕΕ.

Η έρευνα για την αιολική ενέργεια θα πραγματοποιηθεί με βάση τον κανονισμό της ΕΕ για τις ξένες επιδοτήσεις, ο οποίος επέτρεψε στην Επιτροπή από τον Ιούλιο του 2023 να αξιολογήσει εάν αυτές επιτρέπουν στις εταιρείες να υποβάλλουν υπερβολικά συμφέρουσες προσφορές σε δημόσιους διαγωνισμούς.

Οι μετοχές της Vestas, παράγοντες της οποίας αρνήθηκαν να σχολιάσουν τις ανακοινώσεις της Βεστάγκερ, έκλεισαν σήμερα με άνοδο 0,7%. Ένας εκπρόσωπος της Siemens Energy αρνήθηκε επίσης να σχολιάσει την έρευνα της ΕΕ, αλλά είπε ότι όλοι οι συμμετέχοντες στην αγορά χρειάζονται ίσους όρους ανταγωνισμού.

Σημειώνεται, εξάλλου, ότι την περασμένη εβδομάδα, η Κομισιόν ξεκίνησε δύο έρευνες για το εάν οι Κινέζοι πλειοδότες σε δημόσιο διαγωνισμό για ένα φωτοβολταϊκό πάρκο στη Ρουμανία είχαν επωφεληθεί υπερβολικά από επιδοτήσεις. Η πρώτη έρευνα της Επιτροπής για ξένες επιδοτήσεις έληξε όταν η κινεζική εταιρεία κατασκευής τρένων CRRC Qingdao Sifang Locomotive αποσύρθηκε από βουλγαρικό διαγωνισμό για ηλεκτρικά τρένα.