Μια βρετανική ενεργειακή εταιρεία, η EnQuest, πρόκειται να αρχίσει γεώτρηση στο μεγαλύτερο κοίτασμα πετρελαίου που έχει ανακαλυφθεί στη Βόρεια Θάλασσα εδώ και τουλάχιστον 20 χρόνια, παρά τη δέσμευση της βιομηχανίας για μηδενικές εκπομπές. Η EnQuest σχεδιάζει να ενεργοποιήσει τα δύο κοιτάσματα που έχουν τη δυνατότητα να παράγουν 500 εκατομμύρια βαρέλια αργού πετρελαίου τις επόμενες δεκαετίες.

Οι περιοχές, οι οποίες γειτνιάζουν με το κοίτασμα πετρελαίου και φυσικού αερίου Kraken, 80 μίλια ανατολικά του Shetland, θα αναζωπυρώσουν την πολιτική μάχη για το μέλλον της Βόρειας Θάλασσας, στην οποία οι Εργατικοί έχουν απειλήσει να εμποδίσουν τη νέα παραγωγή επικαλούμενοι περιβαλλοντικές ανησυχίες.

Η προγραμματισμένη παρέμβαση του κόμματος έχει προκαλέσει αντιδράσεις από τις ενεργειακές εταιρείες οι οποίες τονίζουν ότι το Ηνωμένο Βασίλειο κινδυνεύει να διακόψει τον ενεργειακό του εφοδιασμό πριν αποκτήσει αντικαταστάτη.

Συνδυασμένα αποθέματα

Το "σύμπλεγμα Kraken" που θα προκύψει θα έχει συνδυασμένα αποθέματα μεγαλύτερα από το Rosebank ή το Cambo, τα αμφιλεγόμενα κοιτάσματα δυτικά του Shetland, τα οποία προκάλεσαν αντιδράσεις από τους περιβαλλοντικούς ακτιβιστές. Το Cambo ανακαλύφθηκε το 2002, ενώ η γεώτρηση ανακάλυψης στο Rosebank πραγματοποιήθηκε δύο χρόνια μετά.

Το Rosebank, το οποίο προβλέπεται να αποδώσει 350 εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου, κέρδισε άδεια παραγωγής τον περασμένο Σεπτέμβριο μετά από μήνες πολιτικής διαμάχης. Το Κάμπο, με 170 εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου, βρίσκεται σε εκκρεμότητα από το 2021, όταν ο ενεργειακός γίγαντας Shell αποσύρθηκε από το έργο λόγω των αντιδράσεων των πρασίνων.

Η συγκεκριμένη απόφαση έρχεται καθώς οι Εργατικοί σχεδιάζουν μια φορολογική αφαίμαξη ύψους 11 δισ. λιρών στη βιομηχανία πετρελαίου και φυσικού αερίου του Ηνωμένου Βασιλείου, στο πλαίσιο των προτάσεων για αύξηση και επέκταση του έκτακτου φόρου, με τα κεφάλαια να επενδύονται σε "καθαρή ενέργεια για τη μείωση των οικιακών λογαριασμών".

Οι Εργατικοί έχουν πρότεινε επίσης να απαγορευτούν οι νέες άδειες άντλησης πετρελαίου και φυσικού αερίου.

Οι ενεργειακές εταιρείες δέχονται έντονες πιέσεις να μειώσουν την παραγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου και να ενισχύσουν τις επενδύσεις στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, καθώς οι κυβερνήσεις αγωνίζονται να επιτύχουν τους στόχους του καθαρού μηδενικού ισοζυγίου.

Ο Wael Sawan, ο διευθύνων σύμβουλος της Shell, προειδοποίησε τον περασμένο μήνα ότι ο κόσμος κινδυνεύει από ενεργειακή έλλειψη εάν δεν επενδυθούν περισσότερα χρήματα στις γεωτρήσεις για πετρέλαιο και φυσικό αέριο.

Οι δύο νέες τοποθεσίες της EnQuest, Bressay και Bentley, βρίσκονται τόσο κοντά στο Kraken που μπορούν να συνδεθούν όλες με το ίδιο σύστημα παραγωγής, το οποίο βασίζεται στο γιγαντιαίο πλοίο που ήδη λειτουργεί ως πλωτή πλατφόρμα πετρελαίου για το κοίτασμα Kraken. Η EnQuest δήλωσε ότι το Bressay είναι "ένα από τα μεγαλύτερα μη ανεπτυγμένα κοιτάσματα πετρελαίου στην ηπειρωτική υφαλοκρηπίδα του Ηνωμένου Βασιλείου" με το κοίτασμα που εκτιμάται ότι είναι μεταξύ μεγέθους 600 εκατομμυρίων και ενός δισεκατομμυρίου βαρελιών.

Εκπρόσωπος της Offshore Energies UK, του εμπορικού οργανισμού του κλάδου, δήλωσε: "Η συνέχιση των επενδύσεων στις ενεργειακές ευκαιρίες του Ηνωμένου Βασιλείου, συμπεριλαμβανομένων των πετρελαϊκών έργων, είναι απαραίτητη για τη διασφάλιση της ασφάλειας του ενεργειακού εφοδιασμού του Ηνωμένου Βασιλείου, τη στήριξη εκατοντάδων χιλιάδων θέσεων εργασίας και τη συμβολή στη βρετανική οικονομία".