Οι Βρυξέλλες ξεκίνησαν έρευνα για τις επιδοτήσεις των κινεζικών εταιρειών ανεμογεννητριών, καθώς εντείνουν τις προσπάθειές τους για την προστασία της εγχώριας βιομηχανίας τους από τον φθηνό ανταγωνισμό. Η Margrethe Vestager, η επίτροπος της ΕΕ για θέματα ανταγωνισμού, δήλωσε ότι η έρευνα θα εξετάσει κατά πόσον οι κινεζικές εταιρείες που συμμετέχουν

σε αιολικά πάρκα σε όλη την Ευρώπη μπορεί να έχουν επωφεληθεί από κρατική στήριξη από το Πεκίνο.

Η έρευνα θα χρησιμοποιήσει τις νέες εξουσίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που έχουν σχεδιαστεί για την πάταξη των επιδοτήσεων που στρεβλώνουν την αγορά από ξένες κυβερνήσεις, καθώς οι Βρυξέλλες προσπαθούν να υπερασπιστούν τον εαυτό τους από τον αθέμιτο ανταγωνισμό από το εξωτερικό, συμπεριλαμβανομένου του Πεκίνου.

Οι ερευνητές θα εξετάσουν "τις συνθήκες για την ανάπτυξη αιολικών πάρκων στην Ισπανία, την Ελλάδα, τη Γαλλία, τη Ρουμανία και τη Βουλγαρία", δήλωσε η Vestager.

Η έρευνα έρχεται λίγες ημέρες αφότου η Επιτροπή ξεκίνησε έρευνες για δύο κοινοπραξίες που υπέβαλαν προσφορά για την ανάπτυξη ενός ηλιακού πάρκου στη Ρουμανία, στις οποίες συμμετέχουν Κινέζοι κατασκευαστές ηλιακών πάνελ.

Τον Φεβρουάριο η Επιτροπή ξεκίνησε παρόμοια έρευνα για την προσφορά της κινεζικής κρατικής εταιρείας CRRC για την προμήθεια τρένων στη Βουλγαρία, η οποία ήταν στο μισό της τιμής ενός ευρωπαίου ανταγωνιστή. Η CRRC αποσύρθηκε αργότερα από τη διαδικασία.

Σε ομιλία της στο Princeton, η Vestager δήλωσε ότι οι Βρυξέλλες θα πρέπει να απομακρυνθούν από το να παίζουν "τρελό παιχνίδι" με μεμονωμένες περιπτώσεις και αντ' αυτού να χρησιμοποιούν όλες τις εξουσίες τους για να υπερασπιστούν τα συμφέροντά τους έναντι των αθέμιτων εμπορικών πρακτικών της Κίνας.

"Είδαμε το εγχειρίδιο για το πώς η Κίνα κυριάρχησε στη βιομηχανία ηλιακών πάνελ", είπε. "Πρώτον, προσελκύοντας ξένες επενδύσεις στη μεγάλη εγχώρια αγορά της, που συνήθως απαιτούν κοινοπραξίες".

"Δεύτερον, η απόκτηση της τεχνολογίας, και όχι πάντα χωρίς διακρίσεις", πρόσθεσε. "Τρίτον, η χορήγηση μαζικών επιδοτήσεων για τους εγχώριους προμηθευτές, ενώ ταυτόχρονα και σταδιακά κλείνει την εγχώρια αγορά στις ξένες επιχειρήσεις. Και τέταρτον, εξαγωγή της πλεονάζουσας παραγωγικής ικανότητας στον υπόλοιπο κόσμο σε χαμηλές τιμές".

Η Vestager δήλωσε ότι, ως αποτέλεσμα, λιγότερο από το 3% των ηλιακών συλλεκτών που εγκαθίστανται στην ΕΕ παράγονται στην ήπειρο. Αρκετά εργοστάσια παραγωγής έκλεισαν τους τελευταίους μήνες, λέγοντας ότι δεν μπορούν να ανταγωνιστούν τις κινεζικές εισαγωγές.

Οι εξαγωγές πράσινης τεχνολογίας της Κίνας έχουν εκτοξευθεί τους τελευταίους μήνες, καθώς ανοίγει εργοστάσια. Η αύξηση των εισαγωγών ηλεκτρικών οχημάτων ώθησε την Επιτροπή να ξεκινήσει έρευνα κατά των επιδοτήσεων πέρυσι, η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί τον Ιούλιο και θα μπορούσε να οδηγήσει σε δασμούς.

Κινέζοι αξιωματούχοι ισχυρίζονται ότι τα προϊόντα τους είναι απλώς καλύτερα.

Ο Peng Gang, υπουργός οικονομικών και εμπορικών υποθέσεων στην κινεζική πρεσβεία στις Βρυξέλλες, έγραψε τη Δευτέρα ότι η συνεργασία ΕΕ-Κίνας είναι "win-win".

Σημείωσε ότι ορισμένοι στην Ευρώπη είχαν αποδώσει την επιτυχία των κινεζικών εταιρειών στις επιδοτήσεις - ενώ η ΕΕ προσέφερε ταυτόχρονα μεγάλες επιδοτήσεις σε εταιρείες που αγωνίζονταν να είναι ανταγωνιστικές.

"Τα μυστικά πίσω από την παγκοσμιοποίηση των κινεζικών προϊόντων δεν ήταν ποτέ οι λεγόμενες επιδοτήσεις, αλλά η επιμέλεια, η καινοτομία και η ανταγωνιστική συνείδηση γενεών Κινέζων επιχειρηματιών", είπε.