Κρέμπερ (RWE): Η Γερμανική Βιομηχανία Είναι Απίθανο να Ανακάμψει Πλήρως από την Ενεργειακή Κρίση

Κρέμπερ (RWE): Η Γερμανική Βιομηχανία Είναι Απίθανο να Ανακάμψει Πλήρως από την Ενεργειακή Κρίση
energia.gr
Πεμ, 11 Απριλίου 2024 - 11:54

Η γερμανική βιομηχανία είναι απίθανο να ανακάμψει στα προ-ουκρανικού πολέμου επίπεδα, καθώς οι αυξημένες τιμές του εισαγόμενου υγροποιημένου φυσικού αερίου έχουν θέσει τη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης σε "μειονεκτική θέση", προειδοποίησε ο επικεφαλής μιας από τις κορυφαίες ενεργειακές εταιρείες της Γερμανίας. "Οι τιμές του φυσικού αερίου στην ηπειρωτική Ευρώπη, ιδίως στη Γερμανία, είναι

δομικά υψηλότερες τώρα, επειδή, σε τελική ανάλυση, εξαρτόμαστε από τις εισαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου", δήλωσε ο Μάρκους Κρέμπερ, διευθύνων σύμβουλος της RWE. "Η γερμανική βιομηχανία βρίσκεται σε μειονεκτική θέση".

Τα σχόλιά του έρχονται καθώς οι ευρωπαϊκές τιμές του φυσικού αερίου έχουν πέσει κατά 90% από τα επίπεδα ρεκόρ που είχαν σημειωθεί το 2022 και υποχώρησαν για λίγο σε επίπεδα που είχαν παρατηρηθεί τελευταία φορά πριν από την ενεργειακή κρίση, προκαλώντας ερωτήματα σχετικά με τον βαθμό στον οποίο θα ανακάμψει η βιομηχανική ζήτηση, όπως σημειώνουν οι FT.

Ωστόσο, παρά τις απότομες μειώσεις στην αγορά φυσικού αερίου, ο ευρωπαϊκός δείκτης αναφοράς βρίσκεται πάνω από τους μέσους όρους πριν από την κρίση, σχεδόν κατά δύο τρίτα υψηλότερα από ό,τι την ίδια στιγμή το 2019, σύμφωνα με τον οργανισμό τιμών εμπορευμάτων Argus.

Η Γερμανία αναγκάστηκε να απεξαρτηθεί από τις προμήθειες φυσικού αερίου από τη Ρωσία μετά την πλήρους κλίμακας εισβολή της Μόσχας στην Ουκρανία, καθώς έγινε εμφανές ότι το Κρεμλίνο χρησιμοποιούσε τις εξαγωγές ενέργειας ως γεωπολιτικό όπλο.

Απηχώντας τις επικρίσεις στη Γερμανία σχετικά με την ενεργειακή πολιτική της χώρας, ο Κρέμπερ δήλωσε ότι η απόφαση της τότε καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ το 2011 να κλείσει τον πυρηνικό στόλο της χωρίς να αντικαταστήσει το καύσιμο με άλλη πηγή ενέργειας εκτός από τις εισαγωγές από ρωσικούς αγωγούς ήταν "λάθος".

"Όταν ξέρεις ακριβώς τι θέλεις να κλείσεις, πρέπει να αρχίσεις αμέσως να σκέφτεσαι πώς θα βάλω τη νέα τεχνολογία στο έδαφος;" τόνισε.
Οι εταιρείες και οι επενδυτές έχουν αναζητήσει άλλες χώρες που προσφέρουν ελκυστικές επιδοτήσεις και φθηνότερες τιμές ενέργειας.

"Θα δείτε μια μικρή ανάκαμψη, αλλά νομίζω ότι θα δούμε μια σημαντική διαρθρωτική καταστροφή της ζήτησης στις ενεργοβόρες βιομηχανίες", προειδοποίησε ο Κρέμπερ.

Οι αναλυτές έχουν διαγράψει πτωτικές προοπτικές για τη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης. Τα πέντε κορυφαία ινστιτούτα οικονομικών ερευνών της Γερμανίας μείωσαν πρόσφατα τις προβλέψεις για την ανάπτυξη της χώρας. Το γερμανικό ακαθάριστο εγχώριο προϊόν θα αυξηθεί μόλις 0,1% φέτος, είπαν, λόγω της μείωσης των εξαγωγών.

Το Βερολίνο υποστηρίζει ότι ρίχνει χρήματα στη μετάβαση της οικονομίας, τοποθετώντας την για σημαντικά μελλοντικά ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα σε έναν κόσμο με ουδέτερο ισοζύγιο άνθρακα. Αλλά η βιομηχανική στασιμότητα της Γερμανίας έχει γίνει ένα πολιτικά ευαίσθητο θέμα, με το σημαίνον βιομηχανικό λόμπι της χώρας, το BDI, να επιτίθεται κατά των "δογματικών" πράσινων πολιτικών που έπλητταν τους κατασκευαστές.

Η Σαμάνθα Νταρτ, επικεφαλής της έρευνας για το φυσικό αέριο στην Goldman Sachs, βλέπει ένα μόνιμο κλείσιμο βιομηχανικού δυναμικού στην Ευρώπη που δεν θα επανέλθει. Αναμένει ότι οι χαμηλότερες τιμές του φυσικού αερίου και οι καλύτερες οικονομικές συνθήκες θα τονώσουν κάποια ζήτηση, αλλά προσθέτει ότι "η επιστροφή στην προ κρίσης κατάσταση είναι μια πολύ μεγαλύτερη πρόκληση".

Η ζήτηση φυσικού αερίου από τον βιομηχανικό τομέα της Ευρώπης μειώθηκε κατά 24% πέρυσι σε σχέση με τα επίπεδα του 2019, σύμφωνα με την S&P Global Commodity Insights. Ο οίκος αναμένει ότι το 6 έως 10% της κατανάλωσης φυσικού αερίου της ηπείρου θα έχει εξαφανιστεί για πάντα λόγω της καταστροφής της ζήτησης.

Αντ' αυτού, οι κατασκευαστές στρέφονται προς τις ΗΠΑ. "Υπάρχει μια συνεκτική και ολοκληρωμένη πολιτική στις ΗΠΑ για να δωθούν κίνητρα και να επιστρέψει η παραγωγή στη χώρα", δήλωσε ο Krebber. "Η Ευρώπη έχει την ίδια πρόθεση, αλλά όχι ακόμη τα σωστά μέτρα".

Μια έρευνα του Γερμανικού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου τον περασμένο Σεπτέμβριο έδειξε ότι το 43% των μεγάλων βιομηχανικών επιχειρήσεων σχεδίαζε να μεταφέρει τις δραστηριότητές του εκτός Γερμανίας, με τις ΗΠΑ να είναι ο κορυφαίος προορισμός.

Εκτός από τη φθηνή ενέργεια, με τις τιμές του φυσικού αερίου να είναι στο ένα έκτο των τιμών στην Ευρώπη, οι προσοδοφόρες επιδοτήσεις του νόμου για τη μείωση του πληθωρισμού για τις τεχνολογίες απαλλαγής από τον άνθρακα προσελκύουν ευρωπαϊκές εταιρείες.

Οι γερμανικές εταιρείες ανακοίνωσαν πέρυσι ένα ρεκόρ ύψους 15,7 δισ. δολαρίων σε δεσμεύσεις κεφαλαίων για έργα στις ΗΠΑ, σημειώνοντας απότομη αύξηση από 8,2 δισ. δολάρια ένα χρόνο νωρίτερα, επισκιάζοντας οποιονδήποτε άλλο ξένο προορισμό, σύμφωνα με στοιχεία της fDi Markets, θυγατρικής των Financial Times. Ενώ οι Βρυξέλλες έχουν κυκλοφορήσει τη δική τους βιομηχανική πολιτική για να αποτρέψουν την έξοδο των επενδύσεων, οι εταιρείες λένε ότι δεν διαθέτει την απλότητα και την οικονομική ισχύ του ΙΡΑ.

Η RWE είναι ένας από τους μεγαλύτερους επενδυτές καθαρής ενέργειας στις ΗΠΑ, όπου απασχολεί 1.500 υπαλλήλους μετά την εξαγορά της Con Edison Clean Energy Businesses ύψους 6,8 δισ. δολαρίων πέρυσι.

Ο Krebber φάνηκε αισιόδοξος για την τύχη του IRA (του νόμου για τη μείωση του πληθωρισμού) ακόμα και αν ο Donald Trump εκλεγεί πρόεδρος αργότερα φέτος, σημειώνοντας ότι πολλές ρεπουμπλικανικές πολιτείες έχουν επωφεληθεί από επενδύσεις που συνδέονται με τα κίνητρά του και ότι η ζήτηση για ανανεώσιμες πηγές ενέργειας θα παραμείνει ισχυρή.
"Αν το ονομάσουν ABC μετά, δεν με νοιάζει. Το ερώτημα είναι αν θα υπάρξει ένα μακροπρόθεσμο επενδυτικό περιβάλλον, το οποίο θα είναι ευνοϊκό; Και αν όχι, θα σταματήσουμε να επενδύουμε, αλλά οι επενδύσεις είναι απαραίτητες", δήλωσε.