Ολοκληρώθηκε το νέο νομοσχέδιο για τη διασταύρωση των ΑΦΜ των πελατών ηλεκτρικής παροχής. Πιο συγκεκριμένα, το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας κατέθεσε στη Βουλή το νομοσχέδιο που στοχεύει να διευκολύνει τον ΔΕΔΔΗΕ και τους παρόχους ρεύματος στη διασταύρωση των φορολογικών στοιχείων εκατομμυρίων καταναλωτών.

Οι πάροχοι ρεύματος είχαν επανειλημμένα ζητήσει αυτή τη διάταξη μέσω του επίσημου οργάνου τους, του Ελληνικού Συνδέσμου Προμηθευτών Ενέργειας (ΕΣΠΕΝ). Η αδυναμία ελέγχου του ΑΦΜ των πελατών καθιστούσε ιδιαίτερα δύσκολη και ζημιογόνα την ταυτοποίηση και την τιμολόγηση των καταναλωτών, ιδιαίτερα εκείνων που εμπίπτουν στο καθεστώς Καθολικής Προστασίας.

Σύμφωνα με τη διάταξη, η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) μπορεί να κοινοποιεί τα φορολογικά στοιχεία νομικών και φυσικών προσώπων— ΑΦΜ, ΔΟΥ όπου υποβάλλεται η φορολογική δήλωση, ονοματεπώνυμο ιδιώτη ή επωνυμία επιχείρησης, διεύθυνση παροχής και λοιπά— στον ΔΕΔΔΗΕ και στους παρόχους ρεύματος.

Το μέτρο αυτό αναμένεται να επιλύσει το μακροχρόνιο πρόβλημα των “ορφανών” μετρητών ρεύματος, δηλαδή των παροχών ρεύματος με ελλιπή ή καθόλου στοιχεία κατόχων, το οποίο ξεπερνά το 1 εκατομμύριο στη λιανική αγορά της Ελλάδας. Πέραν αυτού, η διάταξη θα περιορίσει τους ενεργειακούς “τουρίστες”, δηλαδή τα νομικά πρόσωπα που αποφεύγουν να ξεχρεώσουν τους προηγούμενους λογαριασμούς τους προς παρόχους ρεύματος, χωρίς όμως να σταματήσουν να ηλεκτροδοτούνται, χάρη στην αλλαγή ΑΦΜ. Τέτοια φαινόμενα εκ των πραγμάτων επιβάρυναν τους υπόλοιπους καταναλωτές.   

Η συγκεκριμένη διάταξη θα βοηθήσει στον εξορθολογισμό των διαδικασιών τιμολόγησης, ενώ θα διευκολύνει τη διαχείριση των παροχών ρεύματος σε ολόκληρη τη χώρα.