Πολιτικό Ρήγμα Αναγκάζει τη Γαλλία να Εγκαταλείψει το Νόμο για τους Ενεργειακούς Στόχους

Πολιτικό Ρήγμα Αναγκάζει τη Γαλλία να Εγκαταλείψει το Νόμο για τους Ενεργειακούς Στόχους
energia.gr
Παρ, 12 Απριλίου 2024 - 10:52

Η Γαλλία απέσυρε ένα σχέδιο για την εγγραφή μεσοπρόθεσμων ενεργειακών στόχων στο νόμο εν μέσω μίας έντονης αντιπαράθεσης μεταξύ των αντιπάλων της πυρηνικής ενέργειας και των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στο κοινοβούλιο της χώρας. "Θέλω να βάλω τέλος στον πόλεμο μεταξύ των υποστηρικτών των πυρηνικών και των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας", δήλωσε ο υπουργός Βιομηχανίας και Ενέργειας Roland Lescure

στην εφημερίδα Le Figaro. Η Γαλλία χρειάζεται και τα δύο προκειμένου να γίνει ουδέτερη ως προς τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα στα μέσα του αιώνα, είπε.

Όπως σημειώνει το Bloomberg, η γαλλική κυβέρνηση, η οποία δεν διαθέτει απόλυτη πλειοψηφία στο Κοινοβούλιο, είχε δεσμευτεί να επιβεβαιώσει τους στόχους που τέθηκαν πέρυσι και οι οποίοι υποτίθεται ότι θα ενίσχυαν την παραγωγή καθαρής ενέργειας έως το 2035. Οι ομάδες πίεσης του τομέα έχουν εκφράσει την ανησυχία τους ότι οι στόχοι μπορεί να υπονομευθούν εάν δεν κατοχυρωθούν στη νομοθεσία, ενώ η ταμειακά ταλαιπωρημένη κυβέρνηση σχεδιάζει επίσης να στηρίξει την κατασκευή νέων ατομικών εργοστασίων.

Η κυβέρνηση θα διεξάγει εθνική διαβούλευση σχετικά με το ενεργειακό μέλλον της χώρας τους επόμενους μήνες πριν δημοσιεύσει ένα πολυετές σχέδιο μέχρι το τέλος του έτους, δήλωσε ο Lescure.

Οι νομοθέτες θα επεξεργαστούν ένα νομοσχέδιο που θα περιλαμβάνει διατάξεις για την καλύτερη ενημέρωση των νοικοκυριών σχετικά με τα ενεργειακά συμβόλαια, καθώς και την προστασία τους από αθέμιτες αλλαγές από τους προμηθευτές, μετά την εκτίναξη των τιμών στον απόηχο του πολέμου στην Ουκρανία. Η ρυθμιστική αρχή ενέργειας της χώρας θα αποκτήσει αυξημένες εξουσίες επιβολής κυρώσεων για την καλύτερη προστασία των καταναλωτών.

Επίσης η κυβέρνηση θα ζητήσει από τους νομοθέτες να προτείνουν αλλαγές στο νομικό πλαίσιο για τη λειτουργία των υδροηλεκτρικών φραγμάτων, δήλωσε ο Lescure. Η Γαλλία επιδιώκει να τερματίσει μια μακροχρόνια διαμάχη με την Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία θα μπορούσε να ξεκλειδώσει νέες επενδύσεις στην τεχνολογία.