Ο Πρωθυπουργός της Πολωνίας Ντόναλντ Τουσκ προειδοποίησε την Ευρώπη ότι είναι κοντά σε ένα νέο εκτεταμένο πόλεμο, και ότι για το καλό ολόκληρης της Ευρώπης η Ουκρανία δεν πρέπει να ηττηθεί από τη Ρωσία. Είπε χαρακτηριστικά ότι ο πόλεμος δεν είναι μια ιδέα μια έννοια του παρελθόντος, ο πόλεμος είναι αληθινός είπε ο κύριος Τουσκ και ξεκίνησε πριν από δύο χρόνια

Η προειδοποίηση του Πρωθυπουργού της Πολωνίας έπεται, των εκτεταμένων βομβαρδισμών ενεργειακών εγκαταστάσεων και υποδομών της Ουκρανίας από τη Ρωσική Πολεμική Αεροπορία, και έλαβε χώρα παρότι ο Πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν έχει ήδη δηλώσει ότι η Ρωσία δεν πρόκειται να επιτεθεί σε χώρες μέλη του ΝΑΤΟ. Τόσο ο Πρόεδρος Πούτιν όσο και το Κρεμλίνο σε επίσημη ανακοίνωση χαρακτηρίζουν απόλυτη ανοησία την ιδέα ότι η Ρωσία που διαθέτει ένα από τα μεγαλύτερα πυρηνικά οπλοστάσια στον κόσμο, θα μπορούσε να επιτεθεί σε χώρες μέλη του ΝΑΤΟ όπως αυτές της Βαλτικής, η Πολωνία ή η Τσεχία.

Το Κρεμλίνο όμως προειδοποίησε ότι αν πολεμικά αεροσκάφη F 16 της Ουκρανίας χρησιμοποιήσουν αεροδρόμια άλλων χωρών, τότε τόσο τα αεροσκάφη αυτά όσο και τα αεροδρόμια θα είναι νόμιμοι στόχοι για τις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις, όπου και αν αυτά βρίσκονται, όπως επισημαίνουν διεθνείς αναλυτές, από τότε που ξεκίνησε ο πόλεμος Ρωσίας – Ουκρανίας το Φεβρουάριο του 2022, οι σχέσεις Ρωσίας – Δύσης είναι στο χειρότερα επίπεδο από την εποχή του Ψυχρού πολέμου. Η Ρωσία χρησιμοποιεί σε κάθε επίθεση εκατοντάδες πυραύλους και μη επανδρωμένα αεροσκάφη χτυπώντας βιομηχανικές εγκαταστάσεις της Ουκρανίας και αφήνοντας μεγάλες περιοχές χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα, ενώ οι πληροφορίες λένε ότι τις επόμενες εβδομάδες οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις ετοιμάζουν νέα μεγάλη επίθεση προς τα δυτικά που πιθανόν να απειλήσει και πάλι το Χάρκοβο αλλά και το Κίεβο. Τις τελευταίες ημέρες ο ρωσικός στρατός πραγματοποιεί μαζικά χτυπήματα με πυραύλους σε ολόκληρη την Ουκρανία με σκοπό να καμφθεί και να καταρρεύσει η άμυνα της.

Μιλώντας στο ραδιόφωνο του BBC ο Πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι χαρακτήρισε την ρωσική τακτική μέθοδο τρομοκράτησης των Ουκρανών με μαζικά χτυπήματα πυραύλων, και προειδοποίησε ότι τα πλήγματα σε μεγάλα φράγματα και εργοστάσια πιθανόν να προκαλέσουν τεράστια οικονομική και περιβαλλοντική καταστροφή. Ο Δήμαρχος του Χαρκόβου μάλιστα σε δηλώσεις του είπε ότι οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις στηρίζουν την λειτουργία τους σχεδόν αποκλειστικά σε γεννήτριες και έκανε λόγο για εκτεταμένη καταστροφή του δικτύου μεταφοράς και διανομής ηλεκτρικού ρεύματος, επισημαίνοντας ότι η επισκευή του μπορεί να διαρκέσει μήνες ή και χρόνια. Τούτων δεδομένων, ο Πρωθυπουργός της Πολωνίας Ντόναλντ Τουσκ ζητά από τις χώρες μέλη του ΝΑΤΟ και τις Ηνωμένες Πολιτείες έκτακτη οικονομική και στρατιωτική βοήθεια προς την Ουκρανία, χαρακτηρίζοντας τους επόμενους μήνες αποφασιστική περίοδο για την πορεία του πολέμου και ίσως την πιο κρίσιμη για την Ευρώπη μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Πραγματοποιώντας επείγουσα έκκληση για την ευρωπαϊκή ασφάλεια, ο κύριος Τουσκ είπε ότι η Ρωσία επιτέθηκε για πρώτη φορά μέσα στο Κίεβο με υπερηχητικούς πυραύλους, ακόμη και με το φως της ημέρας. Τόνισε μάλιστα ότι η απόπειρα του Προέδρου Πούτιν να κατηγορήσει την Ουκρανία για την τρομοκρατική επίθεση των τζιχαντιστών στο εμπορικό κέντρο Κρόκους της Μόσχας, δείχνει ότι το Κρεμλίνο αισθάνεται όλο και περισσότερο την ανάγκη να δικαιολογήσει την επιθετικότητα του έναντι της Ουκρανίας και του λαού της.

Ο Ντόναλντ Τουσκ άδραξε την ευκαιρία της πρώτης διεθνούς συνέντευξης του στα ευρωπαϊκά μέσα ενημέρωσης απ' όταν έγινε Πρωθυπουργός στα τέλη του 2023 για να ζητήσει από τους Ευρωπαίους ηγέτες να ενισχύσουν την άμυνα της. Η Ευρώπη δεν χρειάζεται να δημιουργήσει παράλληλες αμυντικές υποδομές με αυτές του ΝΑΤΟ, είπε, αλλά θα καταστεί πιο ελκυστικός σύμμαχος για τις Ηνωμένες Πολιτείες αν ενισχύσει την αμυντική και στρατιωτική της αυτάρκεια, και αυτό ανεξάρτητα από το ποιο πρόσωπο θα κερδίσει τις επερχόμενες προεδρικές εκλογές στις Ηνωμένες Πολιτείες. Έφερε για παράδειγμα την Πολωνία, που ξοδεύει τουλάχιστον το 4% του ΑΕΠ της για αμυντικές δαπάνες, ενώ όπως είπε πολλές χώρες μέλη του ΝΑΤΟ δεν έχουν καν αγγίξει ακόμη το στόχο του 2%. Ο κύριος Τουσκ που υπήρξε και Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου είπε ότι η Ευρώπη θα πρέπει να είναι έτοιμη για πόλεμο πριν αυτός χτυπήσει την πόρτα της. Αποκάλυψε μάλιστα ότι ο Πρωθυπουργός της Ισπανίας Πέδρο Σάντσεθ ζήτησε από τους υπόλοιπους ηγέτες να σταματήσουν να χρησιμοποιούν τη λέξη πόλεμος για να μην εντείνεται η ανασφάλεια των Ευρωπαίων, και ότι του απάντησε λέγοντας ότι ο πόλεμος δεν είναι μια αφηρημένη ιδέα αλλά ένα απτό σενάριο στην κυριολεξία, γνωρίζω είπε ο κύριος Τουσκ ότι η ιδέα του πολέμου δεν αρέσει στις νέες γενιές και τις ταράσσει, αλλά θα πρέπει να την συνηθίσουν γιατί διανύουμε μια νέα προ – πολεμική ιστορική περίοδο.

Μεταξύ 2007 και 2014, όταν ο Ντόναλντ Τουσκ ήταν πρωθυπουργός της Πολωνίας είχε δηλώσει ότι πέραν της Πολωνίας και των χωρών της Βαλτικής, ελάχιστες χώρες της Ευρώπης αντιλαμβάνονται το πραγματικό μέγεθος της ρωσικής απειλής. Ο κύριος Τουσκ δηλώνει αισιόδοξος ότι η ψυχολογία της Ευρώπης αλλάζει και ότι εντείνεται η εγρήγορση έναντι της Ρωσίας, ενώ ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου της Πολωνίας Αλεξάντερ Συρκίι είπε στους δημοσιογράφους ότι στα πολεμικά μέτωπα απέναντι σε κάθε Ουκρανό στρατιώτη βρίσκονται έξι Ρώσοι στρατιώτες. O Στρατηγός Συρκίι χαρακτήρισε την κατάσταση στα μέτωπα του πολέμου ιδιαίτερα τεταμένη και είπε ότι αν ο ουκρανικός στρατός είχε εφοδιαστεί με τα απαραίτητα πυρομαχικά και αντιπυραυλικά συστήματα θα είχε καταφέρει να ανακτήσει τα χαμένα εδάφη, ενώ τώρα ο ρωσικός στρατός αργά αλλά σταθερά κινείται προς τα δυτικά. Τα λόγια και οι προειδοποιήσεις του Πρωθυπουργού της Πολωνίας αντηχούν και τα όσο σκέφτονται και λένε και οι ηγέτες των χωρών της Βαλτικής που είναι μέλη του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ότι δηλαδή αν η Ρωσία επιτύχει τους στόχους της και διατηρήσει τον έλεγχο εδαφών που κέρδισε με μια παράνομη εισβολή και κατοχή σε επαρχίες της Ουκρανίας, τότε δεν θα αργήσει η ώρα που και οι χώρες της Βαλτικής θα δεχθούν ρωσική επίθεση, χώρες που παλαιότερα ανήκαν στη ρωσική και σοβιετική σφαίρα επιρροής και ελέγχου. Τόσο ο Πρόεδρος Πούτιν που στις πρόσφατες εκλογές κέρδισε και πέμπτη θητεία, όσο και ο υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρώφ χαρακτηρίζουν τους φόβους των χωρών αυτών, υπερβολές και δυτική προπαγάνδα, οι ηγέτες όμως της Βαλτικής δηλώνουν ξεκάθαρα ότι δεν μπορούν να εμπιστευτούν τη Μόσχα παρ' ότι αυτή αρνείται ότι έχει τέτοιου είδους δολερά σχέδια.