ΗΠΑ: Προχωρούν τα Σχέδια του Μεγαλύτερου Υπεράκτιου Τερματικού Σταθμού Πετρελαίου της Αμερικής

ΗΠΑ: Προχωρούν τα Σχέδια του Μεγαλύτερου Υπεράκτιου Τερματικού Σταθμού Πετρελαίου της Αμερικής
energia.gr
Τετ, 1 Μαΐου 2024 - 13:06

Την Τρίτη, τα στελέχη της εταιρείας Midstream Enterprise Products Partners δήλωσαν ότι τα σχέδιά τους για έναν τεράστιο υπεράκτιο τερματικό σταθμό εξαγωγής πετρελαίου στα ανοικτά του Τέξας προχωρούν και αναμένουν να έχουν σύντομα τις πρώτες εμπορικές συμβάσεις για τη χωρητικότητά του. Η διαβεβαίωση ακολουθεί λίγο μετά

την αναφορά του Reuters ότι η αύξηση του κόστους επένδυσης και οι προκλήσεις εμπορικής αξιοποίησης θα μπορούσαν να επιβραδύνουν το έργο.

Εάν κατασκευαστεί, το Sea Port Oil Terminal (SPOT) θα είναι ο μεγαλύτερος υπεράκτιος τερματικός σταθμός στις Ηνωμένες Πολιτείες, μεγαλύτερος ακόμη και από το Louisiana Offshore Oil Port (LOOP). Θα προσέθετε δύο εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως στην εξαγωγική ικανότητα των ΗΠΑ, μια αύξηση περίπου 50%.

Η Enterprise έχει σημειώσει σημαντική πρόοδο στο ρυθμιστικό μέτωπο, εξασφαλίζοντας άδεια λειτουργίας από τη Ναυτιλιακή Διοίκηση και αποκρούοντας μια δικαστική αμφισβήτηση νωρίτερα αυτό το μήνα. Οι εμπορικές συζητήσεις προχωρούν επίσης, σύμφωνα με την ομάδα πωλήσεων.

Το SPOT έχει δεχθεί κριτική από περιβαλλοντολόγους. Το Sierra Club ισχυρίζεται ότι ο τερματικός σταθμός πετρελαίου θα επιτρέψει εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου ίσες με 90 νέες μονάδες ηλεκτροπαραγωγής με καύση άνθρακα και θα μπορούσε ενδεχομένως να βλάψει την απειλούμενη με εξαφάνιση φάλαινα Ράις, ένα εξαιρετικά σπάνιο είδος που απαντάται μόνο στον Κόλπο του Μεξικού.

Από την πλευρά της, η EPP λέει ότι το SPOT θα είναι μια βελτίωση σε σχέση με το status quo της μεταφοράς από πλοίο σε πλοίο και θα αντικαθιστούσε εν μέρει αυτή την υφιστάμενη μέθοδο εξαγωγής.