Τέσσερις Κινεζικές Εταιρείες στην 5αδα Κατασκευαστών Εξοπλισμού Ανεμογεννητριών Παγκοσμίως

Τέσσερις Κινεζικές Εταιρείες στην 5αδα Κατασκευαστών Εξοπλισμού Ανεμογεννητριών Παγκοσμίως
energia.gr
Πεμ, 2 Μαΐου 2024 - 10:46

Η Κίνα αντιπροσωπεύει το 65% της παγκόσμιας αιολικής δυναμικότητας το 2023, γεγονός που ώθησε τέσσερις κινεζικούς κατασκευαστές αρχικού εξοπλισμού ανεμογεννητριών (OEM) στην πρώτη πεντάδα της παγκόσμιας κατάταξης, κάτι που συμβαίνει για πρώτη φορά στον τομέα, σύμφωνα με νέα ανάλυση της Wood Mackenzie.

Με ρεκόρ εγκατεστημένων 16,3GW, η Goldwind διατήρησε την ηγετική θέση για δεύτερη συνεχή χρονιά, διαπίστωσε η Wood Mackenzie.

Η Envision ακολούθησε από κοντά με 14,1GW, την καλύτερη χρονιά της εταιρείας μέχρι σήμερα, και στην τρίτη θέση, η Vestas συνέδεσε 11,5GW, ο μόνος δυτικός ΚΑΕ στην παγκόσμια πρώτη πεντάδα, σύμφωνα με την ανάλυση.

Στην τέταρτη και πέμπτη θέση, οι Windey και MingYang εγκατέστησαν 10,1GW και 9,9GW αντίστοιχα.

Συνολικά, η αγορά παρέμεινε παγιωμένη με το 54% των παγκόσμιων αγορών αιολικής ενέργειας να κατέχεται από τους πέντε κορυφαίους ΚΑΕ.

Εκτός Κίνας, η Vestas ήταν ο ηγέτης της αγοράς για έκτη συνεχή χρονιά, με εγκατεστημένα περισσότερα από 10GW.

Η Siemens Gamesa (SGRE) ξεπέρασε τη General Electric (GE) στη δεύτερη θέση.

Η SGRE κεφαλαιοποίησε την επιτυχία των υπεράκτιων εγκαταστάσεων με εγκατεστημένα 9,7GW, ενώ η GE εγκατέστησε 7,2GW παγκοσμίως, υποστηριζόμενη από την χερσαία αγορά των ΗΠΑ.

Η Nordex ήρθε στην τέταρτη θέση με 6,4GW και η Enercon στην πέμπτη θέση με 2,4GW.

Συνολικά, οι πέντε κορυφαίοι δυτικοί κατασκευαστές αντιπροσώπευαν το 93% του παγκόσμιου όγκου εκτός Κίνας.

Η χερσαία ισχύς πέτυχε νέα υψηλά επίπεδα 67,8 GW, ενώ σχεδόν 7 GW νέων υπεράκτιων εγκαταστάσεων έγιναν στην Κίνα, αύξηση 41% σε ετήσια βάση, γεγονός που οδήγησε τελικά έξι κινεζικούς κατασκευαστές εξοπλισμού στην παγκόσμια πρώτη 10άδα.

Ωστόσο, το ρεκόρ εγκαταστάσεων της χώρας, το οποίο υποστηρίζεται από περισσότερες από 100GW νέων παραγγελιών ανεμογεννητριών το 2023, δεν έχει θωρακίσει τους τοπικούς κατασκευαστές από τη μείωση της κερδοφορίας, όπως διαπιστώθηκε στην ανάλυση.

Ο έντονος ανταγωνισμός από 14 διαφορετικούς κινεζικούς OEM το 2023 μείωσε τις τιμές των ανεμογεννητριών κατά 16% και 9% στις χερσαίες και υπεράκτιες, αντίστοιχα, καθ' όλη τη διάρκεια του έτους, σύμφωνα με την Wood Mackenzie.

Συγκριτικά, το 2023 ήταν μια απογοητευτική χρονιά για τους δυτικούς κατασκευαστές.

Οι εταιρείες σε όλη την Ευρώπη και την Αμερική υπέστησαν οικονομικές απώλειες σε μια αδρανή αγορά αιολικής ενέργειας που έμεινε στα 40GW εγκατεστημένης ισχύος, μια πτώση 3% σε ετήσια βάση, η οποία είναι η χαμηλότερη χρονιά από την πανδημία COVID-19.