Αμερικανός αξιωματούχος δήλωσε ότι η Ρωσία στέλνει κρυφά διυλισμένο πετρέλαιο στη Βόρεια Κορέα, σε επίπεδα που φαίνεται να παραβιάζουν τις κυρώσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών. Η ανώνυμη πηγή προσέθεσε ότι οι ΗΠΑ σχεδιάζουν νέες κυρώσεις ως απάντηση.

Η αποκάλυψη έγινε την επόμενη ημέρα αφότου μια ομάδα εμπειρογνωμόνων του ΟΗΕ που παρακολουθούσε την επιβολή των μακροχρόνιων κυρώσεων του ΟΗΕ κατά της Βόρειας Κορέας για τα πυρηνικά όπλα και τα πυραυλικά της συστήματα, τέθηκε εκτός λειτουργίας κατόπιν ρωσικού βέτο.

«Την ίδια στιγμή που η Μόσχα άσκησε βέτο στην ανανέωση της εντολής της επιτροπής, η Ρωσία αποστέλλει διυλισμένο πετρέλαιο στη ΛΔΚ (Βόρεια Κορέα)», δήλωσε ο Αμερικανός αξιωματούχος, μιλώντας υπό τον όρο της ανωνυμίας.

Ο αξιωματούχος είπε ότι μόνο τον Μάρτιο, η Ρωσία απέστειλε περισσότερα από 165 χιλιάδες βαρέλια διυλισμένου πετρελαίου στη Βόρεια Κορέα και ότι δεδομένης της εγγύτητας των εμπορικών λιμανιών των δύο χωρών, το Κρεμλίνο θα μπορούσε να διατηρήσει αυτές τις αποστολές επ' αόριστον.

Η Ρωσία μπλόκαρε την ετήσια ανανέωση της επιτροπής στα τέλη Μαρτίου σε αυτό που ο Αμερικανός αξιωματούχος περιέγραψε ως μια υπολογισμένη κίνηση της Μόσχας να κρύψει τις δικές της παραβιάσεις των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Ο αξιωματούχος είπε ότι οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να επιβάλλουν κυρώσεις «εις βάρος εκείνων που εργάζονται για τη διευκόλυνση της μεταφοράς όπλων και διυλισμένων πετρελαίου μεταξύ της Ρωσίας και της ΛΔΚ».

«Εργαστήκαμε στο παρελθόν για να συντονίσουμε τις αυτόνομες κυρώσεις με τους εταίρους μας - συμπεριλαμβανομένης της Αυστραλίας, της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της Ιαπωνίας, της Νέας Ζηλανδίας, της Δημοκρατίας της Κορέας και του Ηνωμένου Βασιλείου - και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε», είπε ο αξιωματούχος.