Οι μεγάλες εταιρείες πετρελαίου παραπλανούν τους Αμερικανούς εδώ και δεκαετίες σχετικά με την απειλή της ανθρωπογενούς κλιματικής αλλαγής, σύμφωνα με μια νέα έκθεση τους Δημοκρατικού Κόμματος στο Αμερικανικό Κογκρέσο.

Η έκθεση 65 σελίδων ήταν το αποτέλεσμα τριετούς έρευνας και δημοσιοποιήθηκε ώρες πριν από την ακρόαση της Επιτροπής Προϋπολογισμού της Γερουσίας σχετικά με τον ρόλο που έχουν διαδραματίσει οι εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου στην υπερθέρμανση του πλανήτη. 

Ο εκπρόσωπος Jamie Raskin, δήλωσε «αυτό που με συγκινεί περισσότερο είναι να σκέφτομαι τις δεκαετίες που οι εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου κατανοούσαν το πρόβλημα με έναν τρόπο που σχεδόν κανείς στη χώρα ή στον κόσμο δεν το έκανε».

Η διαδικασία διερεύνησης των Δημοκρατικών αποκάλυψε έρευνες, ηχογραφήσεις, ακόμη και βιντεοσκοπήσεις που δείχνουν ότι η βιομηχανία ορυκτών καυσίμων γνώριζε τις συνέπειες των ρυπογόνων εκπομπών της τουλάχιστον από τη δεκαετία του 1960. Η έκθεσή έδειξε, επίσης, πώς οι εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου προσπάθησαν αρχικά να κρύψουν αυτές τις πληροφορίες, αλλά χρησιμοποίησαν νέες τακτικές για να υποβαθμίσουν τον επείγοντα χαρακτήρα της εξάλειψης των εκπομπών.

Ο Geoffrey Supran, αναπληρωτής καθηγητής και διευθυντής του Climate Accountability Lab στο Πανεπιστήμιο του Μαϊάμι, ερευνά την κλιματική παραπληροφόρηση και την προπαγάνδα από τη βιομηχανία ορυκτών καυσίμων. Ανέφερε ότι οι ισχυρισμοί των εταιρειών πετρελαίου και φυσικού αερίου για απαλλαγή από τις εκπομπές άνθρακα είναι απλώς η τελευταία στρατηγική τους για να καθυστερήσουν τη δράση για το κλίμα. «Το να θέτεις την περιστροφή πριν από την επιστήμη συνεχίζεται στις εταιρείες πετρελαίου μέχρι σήμερα», είπε σχετικά με την έρευνά του στις τακτικές της βιομηχανίας. «Αυτό είναι κλασικό παράδειγμα greenwashing», πρόσθεσε ο Supran. «Μίλα πράσινα, πράξε βρώμικα». 

Οι Ρεπουμπλικάνοι της Γερουσίας χαρακτήρισαν την ακρόαση καθαρά κομματική και προσπάθησαν να εστιάσουν εκ νέου τη συζήτηση στο οικονομικό κόστος της ταχείας μετάβασης μακριά από το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο. «Ξοδεύουμε όλα αυτά τα χρήματα και δεν μειώνουμε τις παγκόσμιες θερμοκρασίες ούτε κατά ένα βαθμό», δήλωσε ο Ρεπουμπλικανός γερουσιαστής John Kennedy από τη Λουιζιάνα, μία από τις πολιτείες με την υψηλότερη παραγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου στις ΗΠΑ.

Το Αμερικανικό Ινστιτούτο Πετρελαίου, ένας σημαντικός παράγοντας λόμπι για τη συγκεκριμένη βιομηχανία, κατηγορήθηκε επανειλημμένα στην έκθεση και στην ακρόαση της Γερουσίας ότι βοήθησε τις εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου να κρύψουν την αλήθεια για την κλιματική αλλαγή. Σύμφωνα με τους Δημοκρατικούς της Γερουσίας, το ΑΙΠ συμβούλεψε τις εταιρείες ορυκτών καυσίμων σχετικά με τις στρατηγικές δημοσίων σχέσεων, ενώ λειτουργούσε και ως αποδιοπομπαίος τράγος για τον έλεγχο του Κογκρέσου.

Σε μια δήλωση στο NBC News, ένας εκπρόσωπος του ΑΙΠ είπε: «Σε μια εποχή επίμονου πληθωρισμού και γεωπολιτικής αστάθειας, το έθνος μας χρειάζεται περισσότερη αμερικανική ενέργεια - συμπεριλαμβανομένου περισσότερου πετρελαίου και φυσικού αερίου - και λιγότερη αβάσιμη προεκλογική ρητορική. Οι εργαζόμενοι στον τομέα της ενέργειας στις ΗΠΑ επικεντρώνονται στην παροχή του αξιόπιστου, προσιτού πετρελαίου και φυσικού αερίου που απαιτούν οι Αμερικανοί, ενώ διαμορφώνουν την επόμενη γενιά τεχνολογιών χαμηλών εκπομπών άνθρακα, όπως η δέσμευση υδρογόνου και άνθρακα, και οποιαδήποτε υπόνοια για το αντίθετο είναι ανακριβής».

Οι Δημοκρατικοί επανέλαβαν ότι οι εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου έχουν καταστρέψει τον πλανήτη για δεκαετίες χωρίς να χρειάζεται να πληρώσουν για τις συνέπειες. Αυτό οδήγησε τον γερουσιαστή Bernie Sanders να ρωτήσει τι θα συμβεί στη συνέχεια. «Εάν έχουμε μια βιομηχανία που εν γνώσει μας, και αυτό είναι το νόημα… εν γνώσει μας κατανοεί ότι η κλιματική αλλαγή θα επέφερε καταστροφικές καταστροφές στις ζωές δισεκατομμυρίων ανθρώπων, ποιο είναι το νομικό καθεστώς ώστε να τους λογοδοτήσουν;»