Διαμάχη ξεσπάει ανάμεσα στους μετόχους της Shell, παρά την απροσδόκητη κερδοφορία της επιχείρησης, με αφορμή την κλιματική στρατηγική της. 

Πιο συγκεκριμένα, η συμβουλευτική Glass Lewis συνέστησε στους μετόχους της Shell να καταψηφίσουν μία νέα πρόταση για τους κλιματικούς στόχους της εταιρείας. Η Shell ανακοίνωσε στους μετόχους της ότι σύντομα θα κληθούν να αποφασίσουν σχετικά ένα ψήφισμα που κατατέθηκε από μια ομάδα 27 επενδυτών, το οποίο προτρέπει τον ενεργειακό κολοσσό να θέσει αυστηρότερους κλιματικούς στόχους.

Με επικεφαλής τους ακτιβιστές μετόχους Follow This και με την υποστήριξη των μετόχων που κατέχουν περίπου το 5% της Shell, το ψήφισμα θα τεθεί σε ψηφοφορία κατά τη διάρκεια της ετήσιας γενικής συνέλευσης της Shell στις 23 Μαΐου. 

Η πρόταση προτρέπει τη Shell να ευθυγραμμίσει τους μεσοπρόθεσμους στόχους μείωσης των εκπομπών άνθρακα με τη Συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα, συμπεριλαμβανομένων των εκπομπών από καύσιμα που καίγονται από τους καταναλωτές, γνωστές ως εκπομπές Πεδίου 3. 

"Δεν πιστεύουμε ότι η υιοθέτηση αυτής της πρότασης θα ωφελούσε την επιχείρηση ή τους μετόχους της αυτή τη στιγμή", δήλωσε η Glass Lewis, επικαλούμενη τους στόχους μείωσης των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου της Shell. Η συμβουλευτική ανέφερε, επίσης, ότι είδε «ανεπαρκή στοιχεία που θα μας οδηγούσαν να πιστεύουμε ότι (η Shell) υστερεί σημαντικά σε σχέση τους ανταγωνιστές της». Το διοικητικό συμβούλιο της Shell προέτρεψε επίσης τους επενδυτές να καταψηφίσουν το ψήφισμα.

Ένα παρόμοιο ψήφισμα πέρυσι κέρδισε την υποστήριξη των επενδυτών που κατείχαν το 19,3% των μετοχών. Τον Μάρτιο, η Shell αποδυνάμωσε τον στόχο μείωσης του αποτυπώματος άνθρακα για το 2030 και απέρριψε έναν στόχο για το 2035, επικαλούμενη τις προσδοκίες για ισχυρή ζήτηση φυσικού αερίου και την αβεβαιότητα στην ενεργειακή μετάβαση. Ωστόσο, διατήρησε το σχέδιο μείωσης των εκπομπών στο net zero μέχρι το 2050.

Οι 27 επενδυτές που υποστηρίζουν το τελευταίο ψήφισμα σε επιστολή που εστάλη την Πέμπτη προέτρεψαν και άλλους να το υποστηρίξουν. «Χωρίς την ψήφιση αυτής της πρότασης, η Shell δεν θα μειώσει τις εκπομπές ρύπων εντός της τρέχουσας κρίσιμης δεκαετίας», ανέφεραν στην επιστολή τους. «Αυτό το ψήφισμα δεν αφορά μόνο την επιτακτική ανάγκη αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής, αλλά και τη διατήρηση της οικονομικής βάσης των επενδυτών και την υποστήριξη της καταπιστευτικής τους ευθύνης έναντι των δικαιούχων τους».