Ο εμπορικός όμιλος Glencore μελετά μια νέα πρόταση εξαγοράς για την Anglo American, ανέφεραν δύο πηγές, μια εξέλιξη που θα μπορούσε να πυροδοτήσει έναν πόλεμο προσφορών για την 107χρονη εταιρεία εξόρυξης.

Η Glencore δεν έχει ακόμη προσεγγίσει την Anglo, είπε μια από τις πηγές. Οι συζητήσεις είναι εσωτερικές και προκαταρκτικές σε αυτό το στάδιο και ενδέχεται να μην καταλήξουν σε πρόταση, πρόσθεσε η πηγή. «Δεν σχολιάζουμε φήμες ή εικασίες των αγορών», δήλωσε εκπρόσωπος της Glencore.

Την προηγούμενη Παρασκευή, η Anglo απέρριψε την πρόταση εξαγοράς μετοχών της που έφτανε τα 39 δις δολάρια από τον μεγαλύτερο ιδιοκτήτη ανθρακωρυχείων στον κόσμο, BHP Group. Το προτεινόμενο premium της BHP ήταν 31% πάνω από την τιμή κλεισίματος της Anglo στις 23 Απριλίου.

Πηγή που γνωρίζει το θέμα δήλωσε ότι ο αυστραλιανός γίγαντας εξόρυξης εξετάζει το ενδεχόμενο να κάνει μια βελτιωμένη προσφορά. Έχει προθεσμία έως τις 22 Μαΐου για να υποβάλει επίσημη προσφορά. Οι αμερικανικές μετοχές της Anglo American ανέβηκαν μετά την είδηση, κλείνοντας με αύξηση 6,5%. Οι μετοχές της Glencore στις ΗΠΑ υποχώρησαν κατά 1%.

Η Anglo είναι ελκυστική στους ανταγωνιστές της για τα πολύτιμα assets της χαλκού στη Χιλή και το Περού, ένα μέταλλο που χρησιμοποιείται σε οτιδήποτε, από ηλεκτρικά οχήματα και δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας έως κατασκευές, του οποίου η ζήτηση αναμένεται να αυξηθεί καθώς ο κόσμος κινείται προς την πράσινη μετάβαση και ευρύτερη χρήση τεχνητής νοημοσύνης. 

Η Anglo American και η Glencore κατέχουν έκαστη το 44% του ορυχείου Collahuasi στη Χιλή, το οποίο εκτιμάται ότι διαθέτει μερικά από τα μεγαλύτερα αποθέματα χαλκού στον κόσμο. Ταυτόχρονα, το εκτεταμένο χαρτοφυλάκιο της Anglo περιλαμβάνει επίσης πλατίνα, σιδηρομετάλλευμα, άνθρακα χαλυβουργίας, διαμάντια, και υποδομές παραγωγής λιπασμάτων. Η τιμή της μετοχής της Anglo εκτινάχθηκε από τότε που δημοσιοποιήθηκε η προσφορά.

Πριν από αυτό, ο όμιλος είχε υποαποδώσει τους ομοτίμους του μετά από μειώσεις στην παραγωγή που οδήγησαν σε αναθεώρηση των περιουσιακών του στοιχείων τον Φεβρουάριο. 

Από την άλλη πλευρά, η Glencore βρίσκεται ακόμη εν μέσω της εξαγοράς 6,9 δισεκατομμυρίων δολαρίων για το 77% της μονάδας άνθρακα της καναδικής Teck, η οποία πρόκειται να οριστικοποιηθεί μέχρι το τρίτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους.

Προϋπόθεση της πρότασης της BHP ήταν η Anglo να πουλήσει τις μετοχές της στην Anglo Platinum και Kumba Iron Ore στη Νότια Αφρική, από όπου η μεγαλύτερη εισηγμένη εταιρεία στον κόσμο αποχώρησε το 2015. Σε δήλωσή της στις 2 Μαΐου, η BHP ανέφερε ότι η πρόταση «αντανακλά τις προτεραιότητες για το χαρτοφυλάκιό της και την ευκαιρία για συνέργειες».

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Glencore κατέχει περιουσιακά στοιχεία άνθρακα και χρωμίου στη Νότια Αφρική.

«Σε αντίθεση με την BHP, η Glencore θα μπορούσε να επωφεληθεί από τη διατήρηση της Kumba και την εμπορία σιδηρομεταλλεύματος, και η Glencore ενδέχεται να αντιμετωπίσει λιγότερη πολιτική πίεση στη Νότια Αφρική, ειδικά αν προτείνει μια απλή συμφωνία all-share που δεν περιλαμβάνει τις αποχωρήσεις Kumba και Amplats», ανέφερε ένας αναλυτής σε ένα ερευνητικό σημείωμα στις 29 Απριλίου, αξιλογώντας διαφορετικά σενάρια εξαγοράς για την Anglo American.