Σε υψηλή ετοιμότητα προκειμένου να παρέμβουν εάν χρειαστεί βρίσκονται οι διαχειριστές του ηλεκτρικού συστήματος, καθώς η πτώση της ζήτησης στις αργίες του Πάσχα και η αυξημένη παραγωγή των ΑΠΕ αναμένεται να δοκιμάσουν τις αντοχές του.

Ο συνδυασμός υψηλής παραγωγής των ΑΠΕ (σήμερα συμμετέχουν στο μείγμα ηλεκτροπαραγωγής σε ποσοστό 61,3%) και χαμηλής ζήτησης μπορεί ανά πάσα στιγμή να προκαλέσει προβλήματα ευστάθειας στο σύστημα και να οδηγήσει σε μερικό ή και γενικό μπλακ άουτ, κίνδυνος που αναμένεται να ενισχυθεί το τριήμερο Σάββατο με Δευτέρα του Πάσχα που η ζήτηση αναμένεται να πέσει κατακόρυφα.

ΑΔΜΗΕ και ΔΕΔΔΗΕ βρίσκονται σε διαρκή συνεννόηση για να προχωρήσουν εγκαίρως στις αναγκαίες περικοπές πράσινης ενέργειας, το μοναδικό εργαλείο που έχουν στα χέρια τους για τη διατήρηση της ευστάθειας του συστήματος. Μέσα στο 2023 ο ΑΔΜΗΕ χρειάστηκε να περικόψει περί τις 230 MWh για να απομακρύνει τον κίνδυνο μπλακ άουτ. «Ψαλίδι» στην παραγωγή των ΑΠΕ μπήκε και το 2024 για 14 συνολικά ώρες.

Οι άνθρωποι της αγοράς ΑΠΕ έχουν επανειλημμένα προειδοποιήσει για τον κίνδυνο που ελοχεύει εξαιτίας της χαμηλότατης ζήτησης, η οποία βλάπτει όχι μόνο τις μελλοντικές επενδύσεις σε ΑΠΕ, αλλά και τις ίδιες τις υφιστάμενες υποδομές.