Η κυβέρνηση Μπάιντεν θα ανακοινώσει νέους δασμούς εναντίον της Κίνας την επόμενη εβδομάδα, σύμφωνα με το Bloomberg. Τα νέα μέτρα θα επικεντρωθούν σε τομείς που θεωρούνται στρατηγικής σημασίας, όπως τα ηλεκτρικά οχήματα, οι μπαταρίες, και τα ηλιακά πάνελ. Οι ΗΠΑ έχουν ήδη επιβάλλει μία σειρά υψηλότατων δασμών στα κινεζικά προϊόντα, σε έναν εμπορικό πόλεμο που εκτυλίσσεται από το 2018

Οι νέοι δασμοί αποτελούν το πιο πρόσφατο βήμα στην εντεινόμενη πολιτική προστατευτισμού του Προέδρου Μπάιντεν, ο οποίος φαίνεται αποφασισμένος να κερδίσει πόντους λίγους μήνες πριν τις εκλογές του Νοεμβρίου, σκληραίνοντας τη στάση του έναντι του Πεκίνου. Υπενθυμίζεται ότι τον Απρίλιο, οι ΗΠΑ είχαν αυξήσει τους δασμούς για τις εισαγωγές κινεζικού χάλυβα και αλουμινίου. Παράλληλα, οι αμερικανικές αρχές έχουν ξεκινήσει έρευνα σχετικά με τις κινεζικές πρακτικές στη βιομηχανία ναυπηγίας.

Η φημολογία περί νέων δασμών προκάλεσε ανησυχία στις διεθνείς αγορές, με τις κινεζικές αγορές να υποχωρούν προσωρινά. Αναμενόμενα, η Κινεζική διπλωματία επέκρινε τα νέα αμερικανικά μέτρα, για τα οποία έχει αναφέρει ότι πλήττουν τις διμερείς σχέσεις μεταξύ των δύο κρατών. Παράλληλα, η επιβολή νέων δασμών ακολουθεί την επίσκεψη του Κινέζου αντιπροσώπου για το κλίμα στην Ουάσιγκτον, με τις δύο πλευρές να συζητούν τη συνεργασία σε αυτόν τον κρίσιμο τομέα. Σε πρόσφατη συνέντευξή του, ο Κινέζος αξιωματούχος είχε αναφέρει ότι οι ΗΠΑ και η Ευρωπαϊκή Ένωση υπονομεύουν την πράσινη μετάβαση μέσω των συνεχόμενων εμπορικών περιορισμών κατά της Κίνας.

Υπενθυμίζεται ότι ο μεγάλος αντίπαλος του Μπάιντεν, ο πρώην Πρόεδρος και νυν υποψήφιος των Ρεπουμπλικανών στις φετινές εκλογές, Ντόναλντ Τραμπ, έχει δεσμευτεί για γιγάντωση των δασμών εναντίον της Κίνας αν επιστρέψει στον Λευκό Οίκο. Εξάλλου, ο Τραμπ ήταν εκείνος που ξεκίνησε τον εμπορικό πόλεμο Ουάσιγκτον- Πεκίνου.