Η Tesla έλαβε άδεια για την κατασκευή εργοστασίου μπαταριών αποθήκευσης ενέργειας Megapack κοντά στο gigafactory ηλεκτρικών οχημάτων της στη Σαγκάη, το πρώτο τέτοιο έργο μεγαλο-εργοστασίου της αυτοκινητοβιομηχανίας εκτός των Ηνωμένων Πολιτειών. Η Tesla θα επενδύσει 200 εκατομμύρια δολάρια στο νέο gigafactory, το οποίο θα

βρίσκεται στην ειδική περιοχή Lingang και θα καλύπτει έκταση περίπου 20 εκταρίων, ανέφερε χθες η διοίκηση του ειδικού οικονομικού χώρου στο WeCha. Η εταιρεία σχεδιάζει να ξεκινήσει την κατασκευή αυτό το μήνα και να επιτύχει μαζική παραγωγή το πρώτο τρίμηνο του επόμενου έτους, πρόσθεσε.

Το εργοστάσιο θα παράγει 10.000 Megapacks ετησίως, που αντιστοιχούν σε περίπου 40 γιγαβατώρες αποθήκευσης ενέργειας, δήλωσε η Tesla τον περασμένο Απρίλιο. Η ποσότητα αυτή ισοδυναμεί με το ένα τρίτο των αποστολών μπαταριών ιόντων λιθίου για αποθήκευση ενέργειας στην Κίνα το 2022, σύμφωνα με στοιχεία του Ινστιτούτου Βιομηχανικών Ερευνών Gaogong.

Το εργοστάσιο θα κατασκευάζει Megapacks για να βοηθήσει τους διαχειριστές δικτύου και τις εταιρείες κοινής ωφέλειας να αποθηκεύουν και να διανέμουν πιο αποτελεσματικά την ανανεώσιμη ενέργεια. Περισσότερα από 200 Megapacks μπορούν να σχηματίσουν ένα εργοστάσιο αποθήκευσης ενέργειας, αποθηκεύοντας 1 εκατομμύριο κιλοβατώρες ηλεκτρικής ενέργειας.

Η Tesla υπέγραψε συμφωνία με τη Lingang New Area για την κατασκευή του εργοστασίου Megapack εκεί στις 9 Απριλίου του περασμένου έτους, ενώ οι δύο εταιρείες υπέγραψαν συμφωνία απόκτησης γης τον περασμένο Δεκέμβριο.

Οι Megapacks χρησιμοποιούν ανανεώσιμες πηγές ενέργειας για να συμπληρώσουν και να εξασφαλίσουν την τοπική παροχή ηλεκτρικής ενέργειας σε πολλές περιοχές της Βόρειας Αμερικής, των περιοχών Ασίας-Ειρηνικού και της Ευρώπη.

Η Κίνα έχει κατασκευάσει και θέσει σε λειτουργία νέα έργα αποθήκευσης ενέργειας ύψους 31,39 εκατομμυρίων kW/66,87 εκατομμυρίων kWh μέχρι το τέλος του περασμένου έτους, με μέση διάρκεια αποθήκευσης 2,1 ώρες, σύμφωνα με την Εθνική Υπηρεσία Ενέργειας. Εγκατέστησε δυναμικότητα περίπου 22,6 εκατομμυρίων kW/48,7 εκατομμυρίων kWh πέρυσι, αυξημένη κατά σχεδόν 300% από το τέλος του 2022.