Ο Τραμπ Δεσμεύθηκε “να Τελειώσει Από την Πρώτη Μέρα” τα Υπεράκτια Αιολικά στις ΗΠΑ Αν Επανεκλεγεί

Ο Τραμπ Δεσμεύθηκε “να Τελειώσει Από την Πρώτη Μέρα” τα Υπεράκτια Αιολικά στις ΗΠΑ Αν Επανεκλεγεί
επιμέλεια: Δημήτρης Φάρος
Τετ, 15 Μαΐου 2024 - 14:01

Ο Ντόναλντ Τραμπ υποσχέθηκε να εκδώσει εκτελεστικό διάταγμα ενάντια στην ανάπτυξη υπεράκτιων αιολικών εγκαταστάσεων, εάν κερδίσει μια δεύτερη θητεία ως Πρόεδρος, απευθύνοντας την πιο ρητή απειλή του προς την αναπτυσσόμενη βιομηχανία

Ο Ρεπουμπλικανός υποψήφιος για τις εφετινές προεδρικές εκλογές χαρακτήρισε περιφρονητικά τα υπεράκτια αιολικά έργα ως θανατηφόρα για τα πουλιά και τις φάλαινες κατά τη διάρκεια προεκλογικής του συγκέντρωσης στην παραλία του Wildwood στην Πολιτεία του Νιου Τζέρσεϊ, το περασμένο Σάββατο, και δεσμεύτηκε να αναλάβει δράση.

«Θα διασφαλίσουμε ότι αυτό θα τελειώσει την πρώτη μέρα [της προεδρίας του]», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε. «Θα το συμπεριλάβω σε εκτελεστικό διάταγμα».

Παρ' όλο που ο Τραμπ δεν έχει κρύψει την εχθρότητά του προς την αιολική ενέργεια, είχε υιοθετήσει μια κατά βάση διακριτική στάση στο θέμα κατά την πρώτη του θητεία στον Λευκό Οίκο.

Οι δηλώσεις Τραμπ στο Νιου Τζέρσεϊ υποδηλώνουν ότι μπορεί να λάβει μια πιο επιθετική στάση εάν του δοθεί μία δεύτερη θητεία, επισημαίνει το Bloomberg. Αν και ο Τραμπ δεν ήταν συγκεκριμένος, ένας Πρόεδρος θα μπορούσε να εκδώσει εκτελεστικό διάταγμα που θα απαιτεί μια νέα μελέτη επιπτώσεων για τα υπεράκτια αιολικά και θα σταματήσει την αδειοδότηση νέων έργων στο μεταξύ.

Ο σημερινός Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν χρησιμοποίησε μία παρόμοια προσέγγιση για να διατάξει μορατόριουμ για τις υπεράκτιες μισθώσεις πετρελαίου ήδη από την πρώτη του εβδομάδα στον Λευκό Οίκο.

Οι επενδυτές θεωρούν ότι η υπεράκτια αιολική ενέργεια πρόκειται να αποφέρει μεγάλες οικονομικές αποδόσεις - και πιθανώς 25 δισεκατομμύρια δολάρια σε ετήσια παραγωγή - σε όλες τις ΗΠΑ, καθώς αυξάνει τη ζήτηση για εξειδικευμένο χάλυβα, νέα πλοία και λοιπό εξοπλισμό. Την ίδια μέρα που ο Τραμπ μιλούσε στο Νιου Τζέρσεϊ, πραγματοποιήθηκε ονοματοδοσία σε ένα νέο αμερικανικής κατασκευής σκάφος που προορίζεται για υπηρεσίες σχετικές μετά αμερικανικά υπεράκτια αιολικά πάρκα στη Νέα Ορλεάνη.

Ανάμεσα στα άλλα, ο Τραμπ κατηγόρησε, το περασμένο Σάββατο, τα υπεράκτια αιολικά πάρκα ότι «σκοτώνουν τις φάλαινες» εξαιτίας των ερευνών που πραγματοποιούνται στον βυθό του ωκεανού για τον σχεδιασμό της κατασκευής τους. «Κανείς δεν ξέρει καν τι είναι», είπε, χαρακτηριστικά «αλλά νομίζω ότι πριν από 20 χρόνια μια φάλαινα ξεβράστηκε στις ακτές, και μετά, όπου υπάρχουν αυτά τα πράγματα, βγαίνουν συνέχεια νεκρές στις ακτές».

Αν και υπήρξε αύξηση των θανάτων από φάλαινες φυσητήρες από το 2016 - συμπεριλαμβανομένης της λεγόμενης “σωστής φάλαινας του Βορείου Ατλαντικού” (North Atlantic right whale), ενός είδους που απειλείται με εξαφάνιση - Αμερικανοί επιστήμονες σημειώνουν ότι πολλά από τα θύματα μπορούν να αποδοθούν σε χτυπήματα ή εμπλοκές σκαφών. Δεν υπάρχουν στοιχεία που να συνδέουν την ανάπτυξη των υπεράκτιων ανέμων με τους θανάτους φαλαινών, αν και κυβερνητικοί επιστήμονες έχουν εκφράσει ανησυχίες για τις συνέπειες από τον αυξημένο θόρυβο, την μεγαλύτερη κυκλοφορία πλοίων και από τις αλλαγές στους οικοτόπους που συνδέονται με τη βιομηχανία των υπεράκτιων αιολικών.

Οι υποστηρικτές της υπεράκτιας αιολικής ενέργειας τονίζουν, από την πλευρά τους, ότι ο Τραμπ θα ήταν καλύτερο να υιοθετήσει αυτή τη νέα πηγή ενέργειας αμερικανικής παραγωγής. «Το θεμελιώδες χαρακτηριστικό της αξίας της υπεράκτιας αιολικής ενέργειας παραμένει σαφές: ασφαλής, αξιόπιστη, μεγάλης κλίμακας παραγωγή ΑΠΕ, καλοπληρωμένες θέσεις εργασίας οργανωμένες σε συνδικάτα και σημαντικά οφέλη για τη δημόσια υγεία καθώς και οικονομικά οφέλη», δήλωσε η Paulina O'Connor, εκτελεστική διευθύντρια της New Jersey Offshore Wind Alliance. «Εκμεταλλευόμενοι αυτήν την αναδυόμενη αμερικανική βιομηχανία, παραμένουμε σε προνομιακή θέση για να μεγιστοποιήσουμε τα οφέλη της υπεράκτιας αιολικής ενέργειας τις επόμενες δεκαετίες μέσω θέσεων εργασίας, μεταποίησης και επενδύσεων στις ΗΠΑ».