Η νέα διευθύνουσα σύμβουλος της Petrobras της Βραζιλίας προσπάθησε να κατευνάσει τις ανησυχίες των επενδυτών σχετικά με την αύξηση των επενδύσεων στις πρώτες δημόσιες δηλώσεις της ως επικεφαλής της μεγαλύτερης παραγωγού πετρελαίου της Λατινικής Αμερικής. Η Magda Chambriard διορίστηκε επίσημα την περασμένη εβδομάδα σε μια περίοδο αυξανόμενης ανησυχίας από τους επενδυτές

σχετικά με την κυβερνητική παρέμβαση στην Petroleo Brasileiro SA. Ο προκάτοχός της απολύθηκε λόγω διαφωνίας για το ύψος των μερισμάτων που κατέβαλε η εταιρεία αντί να χρησιμοποιήσει τα χρήματα για επενδύσεις, όπως επισημαίνει το Bloomberg.

«Η Petrobras είναι απόλυτα ικανή να εγγυάται αποδόσεις για τους μετόχους της, είτε ιδιωτικούς είτε κυβερνητικούς», είπε η Chambriard τη Δευτέρα στα πρώτα δημόσια σχόλιά της ως διευθύνουσα σύμβουλος. «Καταλαβαίνω ότι πρέπει να βγάλουμε κέρδος».

Ο Πρόεδρος Λούλα κατέστησε σαφές ότι θα ήθελε η κρατικά ελεγχόμενη Petrobras να ξοδέψει περισσότερα χρήματα για την επέκταση σε τομείς όπως η διύλιση και η δημιουργία θέσεων εργασίας. Η κυβέρνηση ελέγχει το συμβούλιο του παραγωγού πετρελαίου μέσω της πλειοψηφίας των μετοχών με δικαίωμα ψήφου.

Υπό τον Λούλα, η Petrobras έχει ήδη απομακρυνθεί από την εστίαση της προηγούμενης διοίκησης στον εξορθολογισμό των εργασιών για τη μείωση του κόστους. Η εταιρεία έχει ακυρώσει ένα πρόγραμμα για την πώληση ενός ομίλου διυλιστηρίων και μπορεί ακόμη και να εξαγοράσει ορισμένες από τις εγκαταστάσεις που πουλήθηκαν υπό προηγούμενη διαχείριση.

Η Chambriard - πρώην επικεφαλής της ρυθμιστικής αρχής πετρελαίου της Βραζιλίας - είπε ότι η εταιρεία έπρεπε να επιταχύνει την εξερεύνηση στα ανοιχτά της Βραζιλίας, συμπεριλαμβανομένης της λεκάνης Pelotas και μιας περιοχής γνωστής ως ισημερινού περιθωρίου κοντά στα σύνορα με τη Γαλλική Γουιάνα.

Έχει επικρίνει τις καθυστερήσεις αδειοδότησης για γεωτρήσεις σε μια περιβαλλοντικά ευαίσθητη τοποθεσία στο περιθώριο του ισημερινού, λέγοντας ότι αφήνουν το έθνος χωρίς πηγή ανάπτυξης μετά τη μείωση της λεκάνης παραγωγής πετρελαίου, του προαλατιού.

«Πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί με την αναπλήρωση των αποθεμάτων, εκτός αν θέλουμε να αποδεχτούμε το γεγονός ότι θα μπορούσαμε να γίνουμε ξανά εισαγωγείς», είπε.

Όσον αφορά το εγχώριο κόστος καυσίμων, η Chambriard δήλωσε ότι η Petrobras θα συνεχίσει να εργάζεται για να προστατεύσει τους καταναλωτές από βραχυπρόθεσμες διακυμάνσεις στις τιμές του πετρελαίου. Μετά την ανάληψη των καθηκόντων του Λούλα το 2023, η Petrobras άλλαξε την τιμολογιακή της πολιτική ώστε να εστιάζει περισσότερο στο κόστος παραγωγής παρά στα διεθνή επίπεδα τιμών.