Η ολλανδική κυβέρνηση διέθεσε 210 εκατ. ευρώ για την ενίσχυση της ποιότητας ζωής στις περιοχές όπου η ηλεκτρική ενέργεια προέρχεται από αιολικά πάρκα της Βόρειας Θάλασσας. Οι επενδύσεις θα πραγματοποιηθούν στις Βόρειες Κάτω Χώρες (Eemshaven), Zeeland (Borsele), Rotterdam (Maasvlakte), στη ζώνη της διώρυγας της Βόρειας Θάλασσας και στις περιοχές Moerdijk και Geertruidenberg.

 

Ως σήμα εκκίνησης για τις επενδύσεις σε αυτές τις περιοχές, ο υπουργός Κλίματος και Ενέργειας και αναπληρωτής πρωθυπουργός Rob Jetten υπέγραψε την πρώτη διοικητική συμφωνία στη Zeeland.

 

Οι περιοχές θα συνεργαστούν με το Υπουργείο Οικονομίας και Κλίματος για ένα "περιφερειακό σχέδιο για επενδύσεις περιοχών σε υπεράκτια δίκτυα".

Οι προτάσεις αυτές θα αναφέρουν ποια έργα θα πραγματοποιηθούν για την ενίσχυση της ποιότητας ζωής. Τα σχέδια έργων εντάσσονται σε ένα από τα ακόλουθα θέματα: διατήρηση και ενίσχυση της φύσης, βελτίωση του φυσικού περιβάλλοντος, ενίσχυση της περιφερειακής οικονομίας και επιτάχυνση της ενεργειακής μετάβασης.

Η κυβέρνηση δήλωσε ότι οι κάτοικοι θα συμμετέχουν ενεργά στην προετοιμασία και την υλοποίηση των διαφόρων έργων.

Το 2022, η Χάγη διέθεσε 500 εκατ. ευρώ από το Ταμείο για το Κλίμα για τις επενδύσεις αυτές. Τα πρώτα 210 εκατ. ευρώ από αυτά δαπανώνται τώρα και ένα νέο υπουργικό συμβούλιο θα επεξεργαστεί την κατανομή των υπόλοιπων χρημάτων για τον δεύτερο γύρο αυτό το φθινόπωρο.

Η κεντρική κυβέρνηση διαθέτει 50 εκατ. ευρώ για επενδύσεις στο περιβάλλον διαβίωσης στο Zeeland.

Η σύνδεση της υπεράκτια αιολικής ενέργειας έχει αντίκτυπο στις περιοχές Zuid-Beveland, Noord-Beveland και Walcheren, για παράδειγμα μέσω της κατασκευής νέων υποδομών και σταθμών υψηλής τάσης.

Οι διοικητικές συμφωνίες με τις άλλες περιφέρειες θα υπογραφούν το αργότερο έως τις 30 Ιουνίου, δήλωσε η κυβέρνηση.