Η Equinor και οι συνεργάτες της στο γιγαντιαίο πεδίο Troll στη νορβηγική Βόρεια Θάλασσα θα επενδύσουν πάνω από 1,13 δισ. δολ. στην ανάπτυξη υποδομών που εξυπηρετούν το κοίτασμα φυσικού αερίου Troll West. Ο στόχος είναι να επιταχυνθεί η παραγωγή από τη δεξαμενή για να διατηρηθούν

τα τρέχοντα επίπεδα εξαγωγής φυσικού αερίου από το Troll στο εργοστάσιο επεξεργασίας Kollsnes στη δυτική Νορβηγία έως το 2030.

Αυτό θα επιτρέψει στην εταιρεία να συμβάλει στη διασφάλιση του εφοδιασμού με φυσικό αέριο σε πελάτες στην Ευρώπη. Υπενθυμίζεται ότι η Equinor έχει καταφέρει να εκτοπίσει τη ρωσική Gazprom από την κορυφαία θέση προμηθευτή της γηραιάς ηπείρου. Το φυσικό αέριο του Troll αντιπροσωπεύει περίπου το 10% των απαιτήσεων της Ευρώπης, σύμφωνα με τον Kjetil Hove, εκτελεστικό αντιπρόεδρο για την Εξερεύνηση και Παραγωγή της Νορβηγίας.

Το στάδιο 2 του έργου Troll Phase 3 απαιτεί τη διάνοιξη οκτώ νέων γεωτρήσεων από δύο νέα πρότυπα που παράγουν 20 MMcf / d, με υποθαλάσσιους ελέγχους που επεκτείνονται από υφιστάμενες υποδομές.

Μια νέα γραμμή ροής αερίου θα τοποθετηθεί μεταξύ των εγκαταστάσεων και της πλατφόρμας Troll A, η οποία θα υποστεί επίσης τροποποιήσεις για να λάβει την πρόσθετη παραγωγή. Η Equinor αναμένει να φέρει τα πρώτα πηγάδια σε παραγωγή στα τέλη του 2026.

“Επιλέξαμε να χρησιμοποιήσουμε σταθερούς, γνωστούς προμηθευτές, οι περισσότεροι από τους οποίους έχουν ήδη συμφωνίες πλαίσιο μαζί μας”, δήλωσε ο Geir Tungesvik, εκτελεστικός αντιπρόεδρος Έργων, Γεωτρήσεων και Προμηθειών. “Είναι ένα σαφές πλεονέκτημα ότι αρκετοί από αυτούς έχουν εμπειρία από το προηγούμενο στάδιο της ανάπτυξης της Φάσης 3 του Troll”, πρόσθεσε.

Η νέα υποδομή θα πρέπει να προσθέσει περίπου 55 Bcm στη συνολική παραγωγή φυσικού αερίου από το πεδίο, φτάνοντας έτσι στα 7 Bcm / έτος. Το πρώτο στάδιο παραγωγής φυσικού αερίου από το Troll West, το οποίο ξεκίνησε το 2021, περιελάμβανε οκτώ πηγάδια και έναν νέο αγωγό στην πλατφόρμα Troll A, μαζί με μια νέα μονάδα εισόδου. Το έργο αυτό συμβάλλει στην παράταση της παραγωγής έως και επτά χρόνια.

Το στάδιο 2 θα επεκτείνει περαιτέρω αυτό το όριο κατά περίπου τέσσερα χρόνια, ενώ παράλληλα θα επιβραδύνει τη μείωση της παραγωγής τα επόμενα 10 έως 12 χρόνια. Οι πρόσφατες αναβαθμίσεις στο Kollsnes έχουν αυξήσει την απόδοση από τα νορβηγικά πεδία από 121 MMcf / d σε 129 MMcf / d.

Επιπλέον, η κοινοπραξία OneSubsea της SLB έχει εξασφαλίσει σύμβαση από την Equinor για το δεύτερο στάδιο της Φάσης 3 για το έργο Troll. Για να επιταχυνθεί η παράδοση της υποθαλάσσιας σύνδεσης με την υπάρχουσα υποδομή, η SLB OneSubsea θα αξιοποιήσει διαμορφώσιμες λύσεις συμβατές με τυποποιημένα υποθαλάσσια συστήματα παραγωγής για εφαρμογή στη νορβηγική υφαλοκρηπίδα.

newmoney.gr