Συνεργασία της Βουδαπέστης με το Μινσκ για την Κατασκευή Νέου Πυρηνικού Αντιδραστήρα στην Ουγγαρία Παρά τις Κυρώσεις

Συνεργασία της Βουδαπέστης με το Μινσκ για την Κατασκευή Νέου Πυρηνικού Αντιδραστήρα στην Ουγγαρία Παρά τις Κυρώσεις
energia.gr
Πεμ, 30 Μαΐου 2024 - 16:49

Καθώς η ψυχροπολεμική ρητορική συνεχίζει να εντείνεται μετά την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, ο φιλορώσος πρόεδρος της Ουγγαρίας Βίκτορ Όρμπαν φλερτάρει τώρα με τη Λευκορωσία επεκτείνοντας τους δεσμούς του με τη χώρα – δρουφόρο της Μόσχας, μέσω της υπογραφής συμφωνίας για την κατασκευή του δεύτερου πυρηνικού εργοστασίου της Ουγγαρίας

Ειδικότερα, όπως αναφέρει το OilPrice.com, την Τετάρτη, και παρά τις κυρώσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης προς τη Λευκορωσία, ο Ούγγρος υπουργός Εξωτερικών Péter Szijjártó επισκέφθηκε το Μινσκ, όπου δήλωσε δημόσια, «η θέση μας είναι σαφής: όσο λιγότερες κυρώσεις, τόσο περισσότερη συνεργασία!».

Έτσι, οι δύο χώρες υπέγραψαν συμφωνία βάσει της οποίας η Λευκορωσία θα βοηθήσει την Ουγγαρία στην κατασκευή του δεύτερου νέου αντιδραστήρα στον πυρηνικό σταθμό του Paks. Ο πρώτος αντιδραστήρας, σύμφωνα με το Reuters, που κατασκευάζεται από τη ρωσική κρατική πυρηνική εταιρεία Rosatom, βρίσκεται στη διαδικασία κατασκευής από το 2014. Η Rosatom θα κατασκευάσει επίσης τον δεύτερο αντιδραστήρα, σε συνεργασία με τη Λευκορωσία.

Ο πρώτος αντιδραστήρας πυρηνικής ενέργειας για εμπορικούς σκοπούς της Ουγγαρίας ξεκίνησε τη λειτουργία του στις αρχές της δεκαετίας του 1980 και τώρα διαθέτει τέσσερις πυρηνικούς αντιδραστήρες σε λειτουργία, και οι οποίοι καλύπτουν περίπου τις μισές από τις εγχώριες ανάγκες σε ηλεκτρική ενέργεια, σύμφωνα με στοιχεία της Παγκόσμιας Ένωσης Πυρηνικής Ενέργειας.

Δύο νέοι αντιδραστήρες που κατασκευάζονται σήμερα από τη ρωσική Rosatom έλαβαν ευρεία κοινοβουλευτική υποστήριξη.

"Μεγάλη σημασία έχει η συμφωνία που υπογράφηκε σήμερα εδώ με αντικείμενο τη συνεργασία στην πυρηνική ενέργεια, η οποία μας επιτρέπει να χρησιμοποιήσουμε τις εμπειρίες που απέκτησε εδώ η Λευκορωσία κατασκευάζοντας αντιδραστήρες με παρόμοια τεχνολογία", δήλωσε ο Szijjarto, προσθέτοντας ότι η Βουδαπέστη θα ενισχύσει τη συνεργασία με το Μινσκ σε τομείς που δεν αποτελούν στόχο των κυρώσεων.

Ο Ούγγρος υπουργός Εξωτερικών, μάλιστα, τόνισε ότι οι κυρώσεις δεν αποδίδουν.

Η Λευκορωσία τελεί υπό το καθεστώς κυρώσεων της ΕΕ για νοθεία στις εκλογές, καταπίεση της αντιπολίτευσης αλλά και για το ότι επέτρεψε στη Ρωσία να χρησιμοποιήσει το έδαφός της ως ορμητήριο για τα στρατεύματα που εισέβαλαν στην Ουκρανία.

Ο Όρμπαν, ο οποίος αντιδρά στις κυρώσεις της ΕΕ ήδη από την εποχή της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία την άνοιξη του 2022, έχει μπροστά του τις δημοτικές εκλογές στο εσωτερικό αλλά και τις ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου, όπου το κόμμα του βρίσκεται τώρα αντιμέτωπο με μια νέα πρόκληση από την αντιπολίτευση.