Με κινούμενη άμμο μοιάζει η αγορά ενέργειας καθώς οι υψηλές θερμοκρασίες και η μείωσις των ΑΠΕ στο ενεργειακό μείγμα αλλάζουν το σκηνικό ,δημιουργώντας ένα εκρηκτικό κοκτέιλ στα τιμολόγια ρεύματος. Οι μεγάλες αυξήσεις στα ειδικά ή «πράσινα» τιμολόγια ρεύματος για τον μήνα Ιούνιο που προκαλούν ηλεκτροσόκ στους καταναλωτές αναμένεται να δώσουν το σήμα για στροφή προς τα μπλε σταθερά τιμολόγια

Και αυτό διότι οι τιμές θα κινούνται σε πολύ υψηλά επίπεδα εως και τον προσεχή Οκτώβριο και χωρίς να ληφθεί υπόψιν κάποια νέα γεωοπολιτική αναταραξη που μπορεί να προκαλέσει μεγάλες ανατροπές. Η χαμηλή και σταθερή τιμή προσφέρει ασφάλεια στον καταναλωτή από τον πονοκέφαλο της αναζητήσεως του χαμηλότερου τιμολογίου ανά μήνα, αν και τα δεδομένα αλλάζουν με ταχύτητες φωτός πολλές φορές και οι πάροχοι αναπροσαρμόζουν ανάλογα την τακτική τους.

Τα συγκεκριμένα προϊόντα διατηρούν σταθερή χρέωση για 6 και 12 μήνες. Έχουν ωστόσο υψηλότερη μηνιαία πάγια χρέωση σε σχέση με τα ειδικά ή «πράσινα» τιμολόγια. Αυτή κινείται ως επί το πλείστον στα 9,50 με 9,90 ευρώ.

Η ραγδαία άνοδος τιμών στα “πράσινα” τιμολόγια ρεύματος,φερνει αξιοσημείωτη ανατροπή στην αγορά ενέργειας καθιστώντας τα “μπλε” τιμολόγια πιο συμφέροντα για τους καταναλωτές.

Οι αυξήσεις στα “πράσινα” τιμολόγια κυμαίνονται από 11% έως και 65% τον Ιούνιο, σε σχέση με τον Μάιο. Αντιθέτως, στα “μπλε” τιμολόγια παρατηρείται σταθερότητα, με τις χρεώσεις να διαμορφώνονται σε χαμηλότερα επίπεδα.

Ενας παράγοντας που δεν μπορεί να συνυπολογιστεί από τους καταναλωτές είναι οι αυξήσεις που θα επιβληθούν με κυβερνητικές αποφάσεις στις ρυθμιζόμενες χρεώσεις των λογαριασμών, δηλαδή τα τέλη υπέρ ΑΔΜΗΕ, ΔΕΔΔΗΕ, ΕΤΜΕΑΡ και ΥΚΩ. Για τα τέλη ΑΔΜΗΕ ζητείται αύξηση 22,4% στη χρέωση νοικοκυριών (χαμηλή τάση). Ο ΑΔΜΗΕ ζητά επίσης χρέωση 4 ευρώ ανά μήνα και ισχύ 1 KVA για τα νοικοκυριά με έξυπνο μετρητή – χρέωση που μπορεί να ακυρώσει πλήρως τα δυναμικά «πορτοκαλί» τιμολόγια, όταν αυτά ανακοινωθούν.

Ταυτοχρόνως αυξήσεις απειλούνται στις χρεώσεις ΔΕΔΔΗΕ, για να καλυφθεί το κόστος της καταμέτρησης κατανάλωσης ανά μήνα αντί για τετράμηνο. Για τα τέλη υπέρ ΕΤΜΕΑΡ, ζητείται, σύμφωνα με πληροφορίες, αύξηση 40%, λόγω των ελλειμμάτων που εμφανίζει ο λογαριασμός ΕΛΑΠΕ, στον οποίο συγκεντρώνονται τα έσοδα αυτά, ενώ ελλείμματα εμφανίζει και ο λογαριασμός των ΥΚΩ. Τα αποθεματικά των λογαριασμών αυτών εξαντλήθηκαν, για να δοθούν μεγάλες επιδοτήσεις προεκλογικά το 2023.


Οι διαφορές πράσινων –μπλε τιμολογίων

Πιο συγκεκριμένα οι τιμές διαμορφώνονται:

“Πράσινα” τιμολόγια: Η μέση τιμή ανά κιλοβατώρα κυμαίνεται πλέον από 0,118 έως 0,169 ευρώ, με την αυξημένη ζήτηση και το κόστος παραγωγής ρεύματος να ωθούν τις τιμές προς τα πάνω.

“Μπλε” τιμολόγια: Η μέση τιμή ανά κιλοβατώρα κυμαίνεται από 0,088 έως 0,0992 ευρώ, προσφέροντας οικονομία έως και 35% σε σύγκριση με τα “πράσινα”.

Επιπλέον, διατίθενται και “μπλε” τιμολόγια με 12μηνη σύμβαση, όπου οι χρεώσεις κυμαίνονται από 0,089 έως 0,116 ευρώ ανά κιλοβατώρα.

Τα τιμολόγια 6μηνης διάρκειας

Οι χρεώσεις που διαμορφώνουν σήμερα οι πάροχοι για τα «μπλε» τιμολόγια εξάμηνης διάρκειας είναι στα 0,088 με 0,0992 ευρώ ανά κιλοβατώρα. Η χαμηλότερη χρέωση αν συγκριθεί με την υψηλότερη της κατηγορίας των πράσινων τιμολογίων δίνει φθηνότερο ρεύμα έως και 35%. Βέβαια, αυτό το όφελος μπορεί να εξανεμιστεί εντός του εξαμήνου αν για παράδειγμα υποχωρήσουν θεαματικά οι τιμές χονδρεμπορικής αγοράς.

Τα τιμολόγια 12μηνης διάρκειας

Οι οικιακοί καταναλωτές μπορούν επίσης να βρουν και φθηνότερα «μπλε» έναντι των «πράσινων» τιμολογίων με 12μηνη σύμβαση. Ενδεικτικά, ορισμένες χρεώσεις είναι αυτές που κυμαίνονται από 0,089 ευρώ μέχρι 0,116 ευρώ ανά κιλοβατώρα. Αλλά ακόμα και σταθερά τιμολόγια 12μηνης διάρκειας με τιμές στα 0,12 ευρώ ανά κιλοβατώρα θεωρούνται συμφέρουσες επιλογές.

Ωστόσο, και για αυτές τις περιπτώσεις τα νοικοκυριά πρέπει να λάβουν σοβαρά υπόψη πριν από τις οριστικές τους αποφάσεις ότι σε 12 μήνες, οι τιμές μπορεί να μεταβληθούν έντονα και να υπάρξουν μεγάλες αυξομοιώσεις.

Τι είναι οι ρυθμιζόμενες χρεώσεις του λογαριασμού ΔΕΗ

Οι ρυθμιζόμενες χρεώσεις λογαριασμού ΔΕΗ είναι ανεξάρτητες από τον πάροχο ενέργειας που έχει επιλέξει ένας καταναλωτής.Πρόκειται για:

α) Χρήση του Συστήματος Μεταφοράς (ΑΔΜΗΕ).

Η χρέωση αυτή καλύπτει τις δαπάνες για τη λειτουργία, συντήρηση και ανάπτυξη του Δικτύου Μεταφοράς που μεταφέρει την ηλεκτρική ενέργεια σε Υψηλή Τάση μέσω των πυλώνων από τα εργοστάσια παραγωγής στους Υποσταθμούς των αστικών περιοχών, ώστε στη συνέχεια μέσω του Δικτύου Διανομής υπό μέση και χαμηλή τάση να φτάσει η ενέργεια στα σπίτια μας.

β) Χρήση του Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΔΕΔΔΗΕ).

Καλύπτει τις δαπάνες για την ομαλή λειτουργία, συντήρηση και ανάπτυξη του Δικτύου Διανομής, Μέσης και Χαμηλής Τάσης. Ο ΔΕΔΔΗΕ είναι ο Διαχειριστής του Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας. Συνεπώς, είναι υπεύθυνος για τη λειτουργία, συντήρηση και ανάπτυξη του Δικτύου Διανομής. Επίσης, φροντίζει τα σπίτια μας να έχουν ρεύμα 24/7.

γ) Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας (ΥΚΩ).

Οι υπηρεσίες κοινής ωφέλειας περιλαμβάνουν εισφορά για ηλεκτροδότηση σε μη διασυνδεδεμένα νησιά, για πολύτεκνους συμπολίτες μας, ευπαθείς κοινωνικές ομάδες, φιλανθρωπικά ιδρύματα μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, αλλά και για το Κοινωνικό Τιμολόγιο.

δ) Ειδικό Τέλος Μείωσης Εκπομπών Αερίων Ρύπων (ΕΤΜΕΑΡ).

Το ποσό αυτό προορίζεται για την ανάπτυξη της πράσινης ενέργειας. Ουσιαστικά πρόκειται για τη συνεισφορά όλων μας στην ανάπτυξη της ηλεκτροδότησης από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.

ε) Λοιπές Χρεώσεις.

Επιβάλλονται από την κείμενη νομοθεσία και σκοπός τους είναι η εύρυθμη λειτουργία της αγοράς.

Ελπίζουμε αυτή η επεξήγηση του λογαριασμού ΔΕΗ να σε βοηθήσει να καταλάβεις τις χρεώσεις σου λίγο καλύτερα.