Οι γεωπολιτικές εξελίξεις έχουν αντίκτυπο στις ευρωπαϊκές εταιρείες του κλάδου εξήγησε η πρόεδρος της Ενωσης Ελλήνων Εφοπλιστών Μελίνα Τραυλού

Η πορεία της ναυτιλίας προς την απεξάρτηση από τον άνθρακα αλλά και οι γεωπολιτικές εξελίξεις ήταν τα θέματα που κυριάρχησαν έξι ημέρες στις εκδηλώσεις, σεμινάρια και συζητήσεις που πραγματοποιήθηκαν στη διάρκεια της διεθνούς ναυτιλιακής έκθεσης «Ποσειδώνια 2024», που έκλεισε χθες τις πύλες της.

Ειδικά σε ό,τι αφορά τις γεωπολιτικές εξελίξεις και τις επιπτώσεις στη ναυτιλία ξεχώρισε η επίσημη για πρώτη φορά τοποθέτηση  της προέδρου της Ενωσης Ελλήνων Εφοπλιστών Μελίνας Τραυλού στην καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου την τελευταία ημέρα των Ποσειδωνίων, τονίζοντας αναφερόμενη στις κυρώσεις κατά της Ρωσίας και τα αρνητικά δημοσιεύματα στον διεθνή Τύπο κατά του κλάδου ότι μονομερή περιφερειακά μέτρα δυστυχώς επηρεάζουν μονομερώς τις τοπικές βιομηχανίες. Αυτό έχει συμβεί και με την ευρωπαϊκή ναυτιλία στην περίπτωση των κυρώσεων στη Ρωσία. Πάντως, όπως πρόσθεσε ο Μιχάλης Χανδρής, αντιπρόεδρος της ΕΕΕ, η ελληνική ναυτιλία εφαρμόζει πλήρως τους κανονισμούς για τις κυρώσεις και είναι άδικο να στοχοποιείται.

Οσον αφορά την απανθρακοποίηση ένα από τα κύρια συμπεράσματα που επιβεβαιώθηκε στα Ποσειδώνια είναι ότι η ναυτιλία δεν μπορεί μόνη της να «πάει» στην πράσινη μετάβαση, χωρίς τα ναυπηγεία, τους προμηθευτές καυσίμων, την τεχνολογία, τους νηογνώμονες αλλά και τους ναυλωτές. Μας ζητάνε να κάνουμε κάτι που δεν εξαρτάται από εμάς, είπε η κ. Τραυλού. Εμείς ως ναυτιλία δεν παράγουμε ενέργεια. Ομως είμαστε εδώ και επενδύουμε σε οποιανδήποτε τεχνολογική εξέλιξη και παραμένουμε το πιο φθηνό μέσο μεταφοράς. Υπογράμμισε μάλιστα με σημασία ότι είναι προς το συμφέρον της οικονομίας η ναυτιλία να κρατήσει χαμηλά το κόστος μεταφοράς.

Η απεξάρτηση από τον άνθρακα έχει ένα κόστος που τελικά θα πάει στον καταναλωτή, συμπλήρωσε. Πάντως η ναυτιλία θα ανταποκριθεί στις ανάγκες της πράσινης μετάβασης και ήδη είναι ο επιχειρηματικός κλάδος που έχει κάνει τα περισσότερα βήματα από όλους μειώνοντας το περιβαλλοντικό του αποτύπωμα. Αν υπήρχαν πράσινα καύσιμα σήμερα σε επάρκεια και ασφαλή θα είχαμε επενδύσει σε αυτά από χθες παραγγέλνοντας νέα πλοία, πρόσθεσε ο γενικός γραμματέας της ΕΕΕ, Δημήτρης Φαφαλιός.

Δήλωση Βαγγέλη Μαρινάκη. Ενδεικτική ήταν επίσης η τοποθέτηση του προέδρου και ιδρυτή της Capital Maritime & Trading Corp Βαγγέλη Μαρινάκη, σύμφωνα με την οποία οι μεγάλες πετρελαϊκές εταιρείες, ως ναυλωτές δεν έχουν επιδείξει καμία πραγματική διάθεση να πληρώσουν επιπλέον κόστος για να ναυλώσουν πλοία διπλού καυσίμου ή τα πλοία που είναι πιο φιλικά προς το περιβάλλον.

Αυτό σημαίνει ότι οι επενδύσεις σε σύγχρονα πλοία που πραγματοποιούν οι πλοιοκτήτες ενέχουν παραπάνω ρίσκο, καθώς τα πιο «πράσινα» πλοία έχουν ακριβότερο κόστος κατασκευής από αυτά που χρησιμοποιούν συμβατικά καύσιμα.

Πάντως η ΕΕΕ για να μην αυξηθεί υπέρμετρα το κόστος ζητά, σύμφωνα με την κ. Τραυλού, τα έσοδα από την ένταξη της ναυτιλίας στο ευρωπαϊκό σύστημα εμπορίας ρύπων να γυρίσουν στον ναυτιλιακό κλάδο, ως επιδότηση στα καύσιμα ώστε να μειωθεί το χάσμα μεταξύ των νέων ακριβών καυσίμων και των συμβατικών.

Η ένταξη της ναυτιλίας στο ευρωπαϊκό σύστημα εμπορίας ρύπων (EU ETS) είναι μία ακόμη πρόκληση για τον κλάδο και την ΕΕ, η οποία βλέπει τα πλοία να αποφεύγουν τα ευρωπαϊκά λιμάνια. Οπως αποκάλυψε ο πρόεδρος του ιδρύματος Ευγενίδου και επικεφαλής του Ομίλου Λεωνίδας Δημητριάδης Ευγενίδης μιλώντας σε ημερίδα στο υπουργείο Ναυτιλίας, τα πλοία μεταφοράς οχημάτων φαίνεται πλέον να προσεγγίζουν περισσότερο τουρκικά λιμάνια αντί ευρωπαϊκών, καθώς τα πρώτα είναι εκτός του EU ETS. Ετσι αυξήθηκαν σημαντικά οι μεταφορτώσεις οχημάτων σε τουρκικά λιμάνια σε βάρος των ευρωπαϊκών. Υπενθυμίζεται ότι ένα πλοίο που έρχεται από ένα λιμάνι εκτός ΕΕ σε λιμάνι της ΕΕ, αγοράζει δικαιώματα για το 50% των ρύπων που εξέπεμψε από το τελευταίο λιμάνι εκτός ΕΕ στο πρώτο της ΕΕ. Συνεπώς όσο πιο κοντά είναι το τελευταίο λιμάνι σε λιμάνι της ΕΕ τόσο λιγότερα δικαιώματα αγοράζει, τόσο μικρότερη είναι η επιβάρυνσή του από την ένταξη στο σύστημα εμπορίας ρύπων.

(από την εφημερίδα "ΤΑ ΝΕΑ")